Składniki
1 sztuka
null
150 gramów
2 sztuki
1 sztuka
3 sztuki
null
1 sztuka
400 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Obierz i posiekaj cebulę, boczek pokrój w kostkę. Z pomidorów zdejmij skórkę, rozgnieć widelcem. Paprykę pokrój w paski.
Krok 2
Rozgrzej w rondlu masło i oliwę. Czosnek zmiażdż, papryczkę pokrój drobno
Krok 3
Wrzuć boczek i cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj paprykę, smaż przez 3 minuty.
Krok 4
Włóż pomidory, pokrojoną drobno papryczkę chilli , dopraw solą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Przykryj, smaż na małym ogniu przez 10 minut.
Krok 5
W tym czasie zagotuj wodę z solą, włóż makaron i ugotuj go al dente. Odcedź, wymieszaj z gorącym sosem, obficie posyp serem i podawaj.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej