Makaron Bucatini Picante – Zobacz na przepisy.pl pixel

Bucatini picante

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
2 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

150 gramów

2 sztuki

1 sztuka

3 sztuki

null

1 sztuka

400 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Obierz i posiekaj cebulę, boczek pokrój w kostkę. Z pomidorów zdejmij skórkę, rozgnieć widelcem. Paprykę pokrój w paski.

Krok 2

Rozgrzej w rondlu masło i oliwę. Czosnek zmiażdż, papryczkę pokrój drobno

Krok 3

Wrzuć boczek i cebulę, smaż przez 3 minuty. Dodaj paprykę, smaż przez 3 minuty.

Krok 4

Włóż pomidory, pokrojoną drobno papryczkę chilli , dopraw solą, zmiażdżonym czosnkiem i pieprzem. Przykryj, smaż na małym ogniu przez 10 minut.

Krok 5

W tym czasie zagotuj wodę z solą, włóż makaron i ugotuj go al dente. Odcedź, wymieszaj z gorącym sosem, obficie posyp serem i podawaj.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Bucatini picante - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej