
Składniki
800 gramów
150 gramów
1 opakowanie
2
20
100
1 sztuka
1 ziarno
2
1
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść i umyj. Następnie natrzyj przyprawą Knorr i majerankiem.
Krok 2
Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie. Następnie oprósz mąką ziemniaczaną.
Krok 3
Do plastikowego woreczka do pieczenia włóż mięso, ziele i liść, cebulę i śliwki. Całość zalej winem, dodaj miód i wino.
Krok 4
Woreczek zawiąż szczelnie i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.
Krok 5
Po upieczeniu zlej sos wraz ze śliwkami i przetrzyj przez sito. Zagęść i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba.
Krok 6
Upieczony schab krój w grube plastry i podaj polane śliwkowym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pieczony ze śliwkami
Pieczony schab to dobra alternatywa dla popularnego schabowego w panierce. Jego smak uatrakcyjnisz dzięki użyciu suszonych owoców, takich jak: śliwki, figi czy morele. Mięso faszerowane pierwszymi z wymienionych sprawdzi się na szczególnie na wyjątkowe uroczystości, np. świąteczny stół. Podawane może być na dwa sposoby: na ciepło do obiadu lub na zimno – pokrojone w plastry będzie smacznym dodatkiem do pieczywa. Samo przygotowanie potrawy będzie proste, jeśli wykorzystasz któreś z przedstawionych poniżej trików. Nadmiernego wysuszenia mięsa unikniesz, jeśli będziesz je piec w specjalnym rękawie, podlewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem albo obłożysz plastrami boczku. Smaczne i soczyste mięso otrzymasz też, jeśli przed pieczeniem podsmażysz je na patelni. Dzięki temu zabiegowi jego pory zamkną się, zapobiegając tym samym wypłynięciu soków na zewnątrz. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Dzięki niemu dowiesz się, jak przygotować wyśmienitą wersję pieczonego schabu. Życzymy smacznego.