Schab ze śliwkami i majerankiem pieczony w rękawie przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Schab pieczony ze śliwkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

800 gramów

150 gramów

1 opakowanie

2

20

100

1 sztuka

1 ziarno

2

1

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść i umyj. Następnie natrzyj przyprawą Knorr i majerankiem.

Krok 2

Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie. Następnie oprósz mąką ziemniaczaną.

Krok 3

Do plastikowego woreczka do pieczenia włóż mięso, ziele i liść, cebulę i śliwki. Całość zalej winem, dodaj miód i wino.

Krok 4

Woreczek zawiąż szczelnie i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

Po upieczeniu zlej sos wraz ze śliwkami i przetrzyj przez sito. Zagęść i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba.

Krok 6

Upieczony schab krój w grube plastry i podaj polane śliwkowym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Schab pieczony ze śliwkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Corn Dogi
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony ze śliwkamiSchab pieczony ze śliwkami

Pieczony schab to dobra alternatywa dla popularnego schabowego w panierce. Jego smak uatrakcyjnisz dzięki użyciu suszonych owoców, takich jak: śliwki, figi czy morele. Mięso faszerowane pierwszymi z wymienionych sprawdzi się na szczególnie na wyjątkowe uroczystości, np. świąteczny stół. Podawane może być na dwa sposoby: na ciepło do obiadu lub na zimno – pokrojone w plastry będzie smacznym dodatkiem do pieczywa. Samo przygotowanie potrawy będzie proste, jeśli wykorzystasz któreś z przedstawionych poniżej trików. Nadmiernego wysuszenia mięsa unikniesz, jeśli będziesz je piec w specjalnym rękawie, podlewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem albo obłożysz plastrami boczku. Smaczne i soczyste mięso otrzymasz też, jeśli przed pieczeniem podsmażysz je na patelni. Dzięki temu zabiegowi jego pory zamkną się, zapobiegając tym samym wypłynięciu soków na zewnątrz. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Dzięki niemu dowiesz się, jak przygotować wyśmienitą wersję pieczonego schabu. Życzymy smacznego.