Schab pieczony ze śliwkami

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2

800 gramów

150 gramów

1 sztuka

1 ziarno

2

1

100

20

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Schab oczyść i umyj. Następnie natrzyj przyprawą Knorr i majerankiem.

Krok 2

Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie. Następnie oprósz mąką ziemniaczaną.

Krok 3

Do plastikowego woreczka do pieczenia włóż mięso, ziele i liść, cebulę i śliwki. Całość zalej winem, dodaj miód i wino.

Krok 4

Woreczek zawiąż szczelnie i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.

Krok 5

Po upieczeniu zlej sos wraz ze śliwkami i przetrzyj przez sito. Zagęść i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba.

Krok 6

Upieczony schab krój w grube plastry i podaj polane śliwkowym sosem.

0

Opinie o przepisie

Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Przyprawa do wieprzowiny Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Schab pieczony ze śliwkamiSchab pieczony ze śliwkami

Pieczony schab to dobra alternatywa dla popularnego schabowego w panierce. Jego smak uatrakcyjnisz dzięki użyciu suszonych owoców, takich jak: śliwki, figi czy morele. Mięso faszerowane pierwszymi z wymienionych sprawdzi się na szczególnie na wyjątkowe uroczystości, np. świąteczny stół. Podawane może być na dwa sposoby: na ciepło do obiadu lub na zimno – pokrojone w plastry będzie smacznym dodatkiem do pieczywa. Samo przygotowanie potrawy będzie proste, jeśli wykorzystasz któreś z przedstawionych poniżej trików. Nadmiernego wysuszenia mięsa unikniesz, jeśli będziesz je piec w specjalnym rękawie, podlewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem albo obłożysz plastrami boczku. Smaczne i soczyste mięso otrzymasz też, jeśli przed pieczeniem podsmażysz je na patelni. Dzięki temu zabiegowi jego pory zamkną się, zapobiegając tym samym wypłynięciu soków na zewnątrz. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Dzięki niemu dowiesz się, jak przygotować wyśmienitą wersję pieczonego schabu. Życzymy smacznego.