
Składniki
800 gramów
150 gramów
1 opakowanie
2
20
100
1 sztuka
1 ziarno
2
1
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Schab oczyść i umyj. Następnie natrzyj przyprawą Knorr i majerankiem.
Krok 2
Mięso obsmaż z każdej strony na oliwie. Następnie oprósz mąką ziemniaczaną.
Krok 3
Do plastikowego woreczka do pieczenia włóż mięso, ziele i liść, cebulę i śliwki. Całość zalej winem, dodaj miód i wino.
Krok 4
Woreczek zawiąż szczelnie i wstaw do piekarnika. Piecz 45 minut w temp. 180 st. C.
Krok 5
Po upieczeniu zlej sos wraz ze śliwkami i przetrzyj przez sito. Zagęść i dopraw do smaku jeśli zajdzie taka potrzeba.
Krok 6
Upieczony schab krój w grube plastry i podaj polane śliwkowym sosem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Schab pieczony ze śliwkami
Pieczony schab to dobra alternatywa dla popularnego schabowego w panierce. Jego smak uatrakcyjnisz dzięki użyciu suszonych owoców, takich jak: śliwki, figi czy morele. Mięso faszerowane pierwszymi z wymienionych sprawdzi się na szczególnie na wyjątkowe uroczystości, np. świąteczny stół. Podawane może być na dwa sposoby: na ciepło do obiadu lub na zimno – pokrojone w plastry będzie smacznym dodatkiem do pieczywa. Samo przygotowanie potrawy będzie proste, jeśli wykorzystasz któreś z przedstawionych poniżej trików. Nadmiernego wysuszenia mięsa unikniesz, jeśli będziesz je piec w specjalnym rękawie, podlewać wytworzonym w czasie pieczenia sosem albo obłożysz plastrami boczku. Smaczne i soczyste mięso otrzymasz też, jeśli przed pieczeniem podsmażysz je na patelni. Dzięki temu zabiegowi jego pory zamkną się, zapobiegając tym samym wypłynięciu soków na zewnątrz. Koniecznie zapoznaj się z naszym przepisem. Dzięki niemu dowiesz się, jak przygotować wyśmienitą wersję pieczonego schabu. Życzymy smacznego.