Składniki
1 sztuka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczka i gotuj minutę. Pomidory natnij na krzyż, zalej wrzącą wodą, po 30 sekundach odcedź i zahartuj zimną. Zdejmij skórkę z pomidorów, pokrój je na ćwiartki, usuń pestki. Ćwiartki pomidorów pokrój w kosteczkę. Łososia włóż do wrzącego rosołu, wlej 100 ml mleka i wrzuć listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmij ją z wywaru, przestudź i podziel widelcem na płaty. Rozetnij wzdłuż pora, dokładnie go wypłucz, aby usunąć resztki ziemi, a potem posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, zeszklij pora, dodaj boczek i smaż 5-10 minut, mieszając. Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze 2 minuty, a potem wlej wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka. Gotuj 20 minut na małym ogniu, włóż pomidory, gotuj kolejne 5 minut. Wyjmij z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, zmiksuj je i z powrotem włóż do garnka. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przypraw do smaku solą i pieprzem, włóż kawałki ryby, posyp natką.
Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Zimowe lody topnieją w jednym szczególnym dniu. 14 lutego obchodzimy święto miłości czyli Walentynki. W ten dzień okazujemy miłość i przyjaźń naszym najbliższym, w ten dzień celebrujemy to co nas łączy i to co w nas najlepsze.
Czytaj więcejDelikatne, puszyste pączki. Z jednej strony proste w przygotowaniu, z drugiej – wymagające uwagi. Jeśli chcesz wiedzieć, jak zrobić dobre pączki, pamiętaj o kilku radach, dzięki którym zawsze wyjdą doskonałe, a ich brzegi zwieńczy złota obwódka.
Czytaj więcej