Kociołek łososiowo-pomidorowy przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kociołek łososiowo-pomidorowy

Autor: Pascal Pascal

ratingratingratingratingrating

2

23 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

26 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zagotuj wodę, wrzuć kostkę rosołową, wymieszaj trzepaczka i gotuj minutę. Pomidory natnij na krzyż, zalej wrzącą wodą, po 30 sekundach odcedź i zahartuj zimną. Zdejmij skórkę z pomidorów, pokrój je na ćwiartki, usuń pestki. Ćwiartki pomidorów pokrój w kosteczkę. Łososia włóż do wrzącego rosołu, wlej 100 ml mleka i wrzuć listek laurowy. Gdy ryba zrobi się bladoróżowa, wyjmij ją z wywaru, przestudź i podziel widelcem na płaty. Rozetnij wzdłuż pora, dokładnie go wypłucz, aby usunąć resztki ziemi, a potem posiekaj. W dużym garnku rozgrzej olej z masłem, zeszklij pora, dodaj boczek i smaż 5-10 minut, mieszając. Dodaj ziemniaki, smaż jeszcze 2 minuty, a potem wlej wywar, w którym gotował się łosoś oraz resztę mleka. Gotuj 20 minut na małym ogniu, włóż pomidory, gotuj kolejne 5 minut. Wyjmij z zupy łyżką cedzakową 2 chochle warzyw, zmiksuj je i z powrotem włóż do garnka. Zdejmij z ognia, wymieszaj z jogurtem, uważając, aby się nie zwarzył. Przypraw do smaku solą i pieprzem, włóż kawałki ryby, posyp natką.

Pascal Pascal

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kociołek łososiowo-pomidorowy - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
65 osób ogląda przepis:
Miękkie pierniczki
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

łatwe

Mrożenie zupy to doskonały sposób na zrobienie zapasów. Ta metoda przyda się również wtedy, gdy zrobicie zbyt duże porcje i nie chcecie wyrzucać jedzenia. Jest jedno „ale”! Nie wszystkie zupy mogą być zamrożone, ponieważ wiele zależy od składników, które są w nich zawarte.

Czytaj więcej

Jesteście smakoszami tradycyjnej, polskiej kuchni? W takim razie z pewnością ciężko Wam się oprzeć pysznym gołąbkom. Nie jest to potrawa trudna do przyrządzenia, lecz potrafi sprawić nie lada problemy.

Czytaj więcej