
Składniki
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
7 sztuk
2 sztuki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagom odciąć zdrewniałe końce, łodygi obrać i pokroić. Odciąć główki i odstawić na bok. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na maśle obsmażyć ziemniaki, dodać szparagi (bez główek), zalać wodą, odać buliony i dusić razem 20 minut.
Krok 2
Boczek pokroić w kosteczkę i zesmażyć na osobnej patelni. Odstawić.
Krok 3
Zupe ze szparagi zmiksować na gładki krem. Wlać ponownie do garnka, dodać główki, przesmażony boczek i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, posiekaną natką. Gdy główki zmiękną, dodać śmietanę, wymieszać. Na talerzu posypać posiekaną dymką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej

































