
Składniki
500 mililitrów
1 szczypta
1 szczypta
2 sztuki
1 łyżka
1 sztuka
1 pęczek
100 gramów
7 sztuk
2 sztuki
150 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Szparagom odciąć zdrewniałe końce, łodygi obrać i pokroić. Odciąć główki i odstawić na bok. Ziemniaki obrać i pokroić w kostkę. W rondlu na maśle obsmażyć ziemniaki, dodać szparagi (bez główek), zalać wodą, odać buliony i dusić razem 20 minut.
Krok 2
Boczek pokroić w kosteczkę i zesmażyć na osobnej patelni. Odstawić.
Krok 3
Zupe ze szparagi zmiksować na gładki krem. Wlać ponownie do garnka, dodać główki, przesmażony boczek i zagotować. Przyprawić solą i pieprzem, posiekaną natką. Gdy główki zmiękną, dodać śmietanę, wymieszać. Na talerzu posypać posiekaną dymką.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej