
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
5 sztuk
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
3 łyżki
8 sztuk
0.25 sztuki
0.5 sztuki
5 sztuk
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wsyp kaszę kuskus, dodaj przyprawę do grilla, szafran, szczyptę pieprzu . Całość zalej 250 ml wrzącej wody. Przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 15 min.

Krok 2
Wystudzoną kaszę zamieszaj delikatnie widelcem i dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kostkę ogórek i paprykę. Dodaj drobno pokrojoną miętę, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Łososia posyp przyprawą do gyrosa. Włóż łososia do piekarnika nagrzanego do 165°C na około 10 min. Podawaj łososia ułożonego na sałatce Tabbouleh.

Przepisy w Waszym wykonaniu
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Tabuleh z łososiem
Gotowy na wyprawę? Jaki kierunek? Bliski Wschód! Tym razem przeniesiesz się w kulinarną podróż do kuchni libańskiej. Co ją charakteryzuje? Cały wachlarz orientalnych smaków, mnogość kolorów, produktów i przepisów, które mogą stać się inspiracją, do stworzenia posiłków w zaciszu swojej kuchni. Jednym z nich jest sałatka tabuleh z łososiem. Skusisz się?
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów sałatek. W takiej odsłonie prawdopodobnie jeszcze jej nie jadłeś. Zobacz, co kryje w sobie ten libański przysmak!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Zarówno w formie przystawki, jak i dodatku do obiadu. Sałatka tabuleh z łososiem szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim.
Czy wiesz, że?
W wersji tradycyjnej sałatka tabuleh składa się jedynie z natki pietruszki, kaszy bulgur, świeżej mięty, pomidorów, cebuli oraz soku na bazie cytryny i oliwy z oliwek. Serwuje się ją w półmisku z meze, czyli resztą libańskich przystawek.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania sałatki tabuleh możesz użyć także kminu rzymskiego, dzięki temu potrawa zyska charakterystyczny smak.































