
Składniki
400 gramów
1 łyżka
1 łyżka
5 sztuk
1 szczypta
1 łyżeczka
1 szczypta
3 łyżki
8 sztuk
0.25 sztuki
0.5 sztuki
5 sztuk
1 szklanka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Do dużej miski wsyp kaszę kuskus, dodaj przyprawę do grilla, szafran, szczyptę pieprzu . Całość zalej 250 ml wrzącej wody. Przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 15 min.

Krok 2
Wystudzoną kaszę zamieszaj delikatnie widelcem i dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kostkę ogórek i paprykę. Dodaj drobno pokrojoną miętę, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 3
Łososia posyp przyprawą do gyrosa. Włóż łososia do piekarnika nagrzanego do 165°C na około 10 min. Podawaj łososia ułożonego na sałatce Tabbouleh.

Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejZobacz również
Polecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka Tabuleh z łososiem
Gotowy na wyprawę? Jaki kierunek? Bliski Wschód! Tym razem przeniesiesz się w kulinarną podróż do kuchni libańskiej. Co ją charakteryzuje? Cały wachlarz orientalnych smaków, mnogość kolorów, produktów i przepisów, które mogą stać się inspiracją, do stworzenia posiłków w zaciszu swojej kuchni. Jednym z nich jest sałatka tabuleh z łososiem. Skusisz się?
Dla kogo?
Dla wszystkich fanów sałatek. W takiej odsłonie prawdopodobnie jeszcze jej nie jadłeś. Zobacz, co kryje w sobie ten libański przysmak!
Na jaką okazję?
Na co dzień! Zarówno w formie przystawki, jak i dodatku do obiadu. Sałatka tabuleh z łososiem szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim.
Czy wiesz, że?
W wersji tradycyjnej sałatka tabuleh składa się jedynie z natki pietruszki, kaszy bulgur, świeżej mięty, pomidorów, cebuli oraz soku na bazie cytryny i oliwy z oliwek. Serwuje się ją w półmisku z meze, czyli resztą libańskich przystawek.
Dla urozmaicenia:
Do przygotowania sałatki tabuleh możesz użyć także kminu rzymskiego, dzięki temu potrawa zyska charakterystyczny smak.