Sałatka Tabuleh z łososiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka Tabuleh z łososiem

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
26 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

21 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 łyżka

1 łyżka

5 sztuk

1 szczypta

1 łyżeczka

1 szczypta

3 łyżki

8 sztuk

0.25 sztuki

0.5 sztuki

5 sztuk

1 szklanka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Do dużej miski wsyp kaszę kuskus, dodaj przyprawę do grilla, szafran, szczyptę pieprzu . Całość zalej 250 ml wrzącej wody. Przykryj szczelnie folią aluminiową i odstaw na 15 min.

Sałatka Tabuleh z łososiem - Krok 1

Krok 2

Wystudzoną kaszę zamieszaj delikatnie widelcem i dodaj pokrojone na pół pomidorki koktajlowe oraz pokrojone w kostkę ogórek i paprykę. Dodaj drobno pokrojoną miętę, oliwę i przyprawy. Całość dokładnie wymieszaj.

Sałatka Tabuleh z łososiem - Krok 2

Krok 3

Łososia posyp przyprawą do gyrosa. Włóż łososia do piekarnika nagrzanego do 165°C na około 10 min. Podawaj łososia ułożonego na sałatce Tabbouleh.

Sałatka Tabuleh z łososiem - Krok 3
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka Tabuleh z łososiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z dorszem
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka Tabuleh z łososiemSałatka Tabuleh z łososiem

Gotowy na wyprawę? Jaki kierunek? Bliski Wschód! Tym razem przeniesiesz się w kulinarną podróż do kuchni libańskiej. Co ją charakteryzuje? Cały wachlarz orientalnych smaków, mnogość kolorów, produktów i przepisów, które mogą stać się inspiracją, do stworzenia posiłków w zaciszu swojej kuchni. Jednym z nich jest sałatka tabuleh z łososiem. Skusisz się?

Dla kogo?

Dla wszystkich fanów sałatek. W takiej odsłonie prawdopodobnie jeszcze jej nie jadłeś. Zobacz, co kryje w sobie ten libański przysmak!

Na jaką okazję?

Na co dzień! Zarówno w formie przystawki, jak i dodatku do obiadu. Sałatka tabuleh z łososiem szczególnie dobrze sprawdzi się w sezonie letnim.

Czy wiesz, że?

W wersji tradycyjnej sałatka tabuleh składa się jedynie z natki pietruszki, kaszy bulgur, świeżej mięty, pomidorów, cebuli oraz soku na bazie cytryny i oliwy z oliwek. Serwuje się ją w półmisku z meze, czyli resztą libańskich przystawek.

Dla urozmaicenia:

Do przygotowania sałatki tabuleh możesz użyć także kminu rzymskiego, dzięki temu potrawa zyska charakterystyczny smak.