Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

112 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 puszki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kapustę pekińską drobno poszatkuj, paprykę pokrój w jak najcieńsze paseczki długości około 3-4 cm, Obierz awokado, wyciśnij sok z cytryny. Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika.

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo obierz a następnie zetrzyj na tarce, połącz z prażonym ziarnem słonecznika. Awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny, papryką i łyżką majonezu.

Krok 3

Kapustę pomieszaj z połową opakowania czosnkowego, natką pietruszki i połową soku z cytryny. Ściskając kapustę w ręku spraw, żeby zmiękła. Ułóż ją na dnie przeźroczystej miski.

Krok 4

Na kapustę wyciśnij ketchup, lekko rozprowadź go łyżką po wierzchu, na kapuście ułóż odciśniętego z soku tuńczyka.

Krok 5

Wierzch tuńczyka posmaruj majonezem ,ułóż na nim warstwę startych jaj. Na jaja nałóż warstwę pasty z awokado. Wierzch sałatki oprósz resztą przyprawy czosnkowej.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tuńczyka możesz zastąpić wędzoną makrelą. Zdjęcie wspaniałej włoskiej sałatki z tuńczykiem zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Anna Jasińska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej