Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

8

heart
14 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

113 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

300 gramów

2 puszki

1 sztuka

1 pęczek

2 sztuki

100 gramów

100 gramów

1 opakowanie

3 łyżki

1 sztuka

4 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Posiekaj natkę pietruszki, kapustę pekińską drobno poszatkuj, paprykę pokrój w jak najcieńsze paseczki długości około 3-4 cm, Obierz awokado, wyciśnij sok z cytryny. Na suchej patelni upraż ziarno słonecznika.

Krok 2

Jaja ugotuj na twardo obierz a następnie zetrzyj na tarce, połącz z prażonym ziarnem słonecznika. Awokado rozgnieć widelcem, połącz z sokiem z cytryny, papryką i łyżką majonezu.

Krok 3

Kapustę pomieszaj z połową opakowania czosnkowego, natką pietruszki i połową soku z cytryny. Ściskając kapustę w ręku spraw, żeby zmiękła. Ułóż ją na dnie przeźroczystej miski.

Krok 4

Na kapustę wyciśnij ketchup, lekko rozprowadź go łyżką po wierzchu, na kapuście ułóż odciśniętego z soku tuńczyka.

Krok 5

Wierzch tuńczyka posmaruj majonezem ,ułóż na nim warstwę startych jaj. Na jaja nałóż warstwę pasty z awokado. Wierzch sałatki oprósz resztą przyprawy czosnkowej.

Piotr  Murawski

Dobra rada:

Tuńczyka możesz zastąpić wędzoną makrelą. Zdjęcie wspaniałej włoskiej sałatki z tuńczykiem zostało wyłonione w konkursie kulinarnym organizowanym przez przepisy.pl. Jego autorem jest Pani Anna Jasińska.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Wspaniała włoska sałatka z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej