Zapiekany makaron penne z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron penne z rukolą

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 łyżka

200 gramów

50 gramów

2 łyżki

250 gramów

1 opakowanie

200 mililitrów

100

100 gramów

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Szynkę pokrój w paski, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Orzeszki upraż na patelni.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz szynkę. Ser pokrusz w drobne kawałki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj makaron z przesmażonymi składnikami, dodaj ser - wymieszaj. Wszystko przełóż do naczynia.

Krok 5

Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem na wierzchu ułóż rukolę i posyp orzeszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Sałatka z bobem i jajkiem
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej