
Składniki
1 sztuka
1 łyżka
200 gramów
50 gramów
2 łyżki
250 gramów
1 opakowanie
200 mililitrów
100
100 gramów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Szynkę pokrój w paski, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Orzeszki upraż na patelni.
Krok 2
Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną.
Krok 3
Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz szynkę. Ser pokrusz w drobne kawałki.
Krok 4
Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj makaron z przesmażonymi składnikami, dodaj ser - wymieszaj. Wszystko przełóż do naczynia.
Krok 5
Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem na wierzchu ułóż rukolę i posyp orzeszkami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej