Zapiekany makaron penne z rukolą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekany makaron penne z rukolą

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

3 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 opakowanie

100

1 sztuka

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

200 mililitrów

200 gramów

2 łyżki

50 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Makaron ugotuj al dente. Odcedź. Szynkę pokrój w paski, cebulę w kostkę, czosnek posiekaj. Orzeszki upraż na patelni.

Krok 2

Fix Knorr wymieszaj ze 150 ml wody oraz śmietaną.

Krok 3

Na rozgrzanej oliwie przesmaż cebulę, czosnek oraz szynkę. Ser pokrusz w drobne kawałki.

Krok 4

Naczynie żaroodporne posmaruj tłuszczem. W misce wymieszaj makaron z przesmażonymi składnikami, dodaj ser - wymieszaj. Wszystko przełóż do naczynia.

Krok 5

Całość zalej przygotowanym Fixem, posyp parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika. Zapiekaj 35 minut w temp. 180 st. C. Przed podaniem na wierzchu ułóż rukolę i posyp orzeszkami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekany makaron penne z rukolą  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej