Krokiety z ryżem i kurczakiem
NOWY PRZEPIS
średnie
572 osoby zapisały

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
400 gramów
150 gramów
100 gramów
100 gramów
10 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.

Krok 2
Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz po wierzchu, usmaż na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodaj szpinak, smaż chwilę aż zmięknie, dodaj pomidory pokrojone w drobną kosteczkę oraz nasiona. Farsz odstaw na bok, a gdy ostygnie dodaj fetę pokrojoną w kostkę.

Krok 3
Około 50 g ryżu umieść na desce wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Lekko rozpłaszcz go. Na wierzch nałóż porcję farszu. Najpierw do środka zawiń brzegi, a następnie ryż zroluj, formując kształtne krokiety.

Krok 4
Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 5
Obsmaż na patelni na pozostałym rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Dobra rada:
Do środka możesz dodać dowolne warzywa np. pieczarki, cukinię. Mięso możesz zamienić na ciecierzycę, krokiety będą równie smaczne. Nasiona słonecznika możesz zamienić na orzeszki pinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej
































Krokiety z ryżem i kurczakiem

