Krokiety z ryżem i kurczakiem
NOWY PRZEPIS
średnie
559 osób zapisało

Składniki
200 gramów
1 opakowanie
400 gramów
150 gramów
100 gramów
100 gramów
10 gramów
1 sztuka
100 gramów
50 gramów
1 szczypta
100 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.

Krok 2
Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz po wierzchu, usmaż na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodaj szpinak, smaż chwilę aż zmięknie, dodaj pomidory pokrojone w drobną kosteczkę oraz nasiona. Farsz odstaw na bok, a gdy ostygnie dodaj fetę pokrojoną w kostkę.

Krok 3
Około 50 g ryżu umieść na desce wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Lekko rozpłaszcz go. Na wierzch nałóż porcję farszu. Najpierw do środka zawiń brzegi, a następnie ryż zroluj, formując kształtne krokiety.

Krok 4
Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krok 5
Obsmaż na patelni na pozostałym rozgrzanym oleju na złoty kolor.


Dobra rada:
Do środka możesz dodać dowolne warzywa np. pieczarki, cukinię. Mięso możesz zamienić na ciecierzycę, krokiety będą równie smaczne. Nasiona słonecznika możesz zamienić na orzeszki pinii.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Spaghetti 4 sery z brokułami Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuMarynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej