Krokiety z ryżem i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z ryżem i kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
185 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

84 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

539 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

400 gramów

150 gramów

100 gramów

100 gramów

10 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz po wierzchu, usmaż na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodaj szpinak, smaż chwilę aż zmięknie, dodaj pomidory pokrojone w drobną kosteczkę oraz nasiona. Farsz odstaw na bok, a gdy ostygnie dodaj fetę pokrojoną w kostkę.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Około 50 g ryżu umieść na desce wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Lekko rozpłaszcz go. Na wierzch nałóż porcję farszu. Najpierw do środka zawiń brzegi, a następnie ryż zroluj, formując kształtne krokiety.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Obsmaż na patelni na pozostałym rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka możesz dodać dowolne warzywa np. pieczarki, cukinię. Mięso możesz zamienić na ciecierzycę, krokiety będą równie smaczne. Nasiona słonecznika możesz zamienić na orzeszki pinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chrupiące skrzydełka
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z ryżem i kurczakiemKrokiety z ryżem i kurczakiem

Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.