Krokiety z ryżem i kurczakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Krokiety z ryżem i kurczakiem

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
187 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

87 osób wydrukowało

Pobierz pdf

559 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

400 gramów

150 gramów

100 gramów

100 gramów

10 gramów

1 sztuka

100 gramów

50 gramów

1 szczypta

100 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 1

Krok 2

Kurczaka pokrój w kostkę, posól i popierz po wierzchu, usmaż na odrobinie oleju, pod koniec smażenia dodaj szpinak, smaż chwilę aż zmięknie, dodaj pomidory pokrojone w drobną kosteczkę oraz nasiona. Farsz odstaw na bok, a gdy ostygnie dodaj fetę pokrojoną w kostkę.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 2

Krok 3

Około 50 g ryżu umieść na desce wyłożonej wcześniej folią spożywczą. Lekko rozpłaszcz go. Na wierzch nałóż porcję farszu. Najpierw do środka zawiń brzegi, a następnie ryż zroluj, formując kształtne krokiety.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 3

Krok 4

Krokiety panieruj najpierw w mące, potem w roztrzepanym jajku, a następnie w bułce tartej.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 4

Krok 5

Obsmaż na patelni na pozostałym rozgrzanym oleju na złoty kolor.

Krokiety z ryżem i kurczakiem - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do środka możesz dodać dowolne warzywa np. pieczarki, cukinię. Mięso możesz zamienić na ciecierzycę, krokiety będą równie smaczne. Nasiona słonecznika możesz zamienić na orzeszki pinii.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Krokiety z ryżem i kurczakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Krokiety z ryżem i kurczakiemKrokiety z ryżem i kurczakiem

Ryż zalej 500 ml gotującej się wody. Gotuj, aż wchłonie całą wodę, może się lekko rozgotować. Gdy będzie jeszcze gorący dodaj do niego Fix Knorr i dokładnie wymieszaj i odstaw do wystygnięcia. Upraż nasiona słonecznika.