Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami
NOWY PRZEPIS
łatwe
12 osób zapisało

Składniki
500 gramów
1 opakowanie
200 gramów
1 pęczek
6 sztuk
100 gramów
100 mililitrów
30 mililitrów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.

Krok 2
Cebulę pokrój w kosteczkę, szczypior drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki, smaż chwilę, dodaj miąższ z pomidorów, duś wszystko razem około 2-3 minuty, aż odparuje część wody z pomidorów.

Krok 3
Wymieszaj opakowanie Fix Knorr ze śmietaną.

Krok 4
Do składników na patelni dodaj ryż i szczypior, wszystko razem zalej Fixem Knorr, dodaj ser i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Krok 5
Farsz z ryżu z warzywami umieść w wydrążonych pomidorach i przykryj odciętymi plastrami. Tuż przed podaniem przygotowane pomidory wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 st. C piekarnika.


Dobra rada:
Do farszu z ryżem możesz również dodać np. szpinak - ciekawie wzbogaci on potrawę .
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Fix Ryż z grzybami po hiszpańsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuDzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej