Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
54 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

6 sztuk

100 gramów

100 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kosteczkę, szczypior drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki, smaż chwilę, dodaj miąższ z pomidorów, duś wszystko razem około 2-3 minuty, aż odparuje część wody z pomidorów.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj opakowanie Fix Knorr ze śmietaną.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Do składników na patelni dodaj ryż i szczypior, wszystko razem zalej Fixem Knorr, dodaj ser i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Farsz z ryżu z warzywami umieść w wydrążonych pomidorach i przykryj odciętymi plastrami. Tuż przed podaniem przygotowane pomidory wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 st. C piekarnika.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu z ryżem możesz również dodać np. szpinak - ciekawie wzbogaci on potrawę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybamiZapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami

Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.