Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
52 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
50 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

8 osób wydrukowało

Pobierz pdf

12 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

1 opakowanie

200 gramów

1 pęczek

6 sztuk

100 gramów

100 mililitrów

30 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 1

Krok 2

Cebulę pokrój w kosteczkę, szczypior drobno posiekaj. Cebulę zeszklij na patelni na rozgrzanym oleju, dodaj pieczarki, smaż chwilę, dodaj miąższ z pomidorów, duś wszystko razem około 2-3 minuty, aż odparuje część wody z pomidorów.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 2

Krok 3

Wymieszaj opakowanie Fix Knorr ze śmietaną.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 3

Krok 4

Do składników na patelni dodaj ryż i szczypior, wszystko razem zalej Fixem Knorr, dodaj ser i gotuj jeszcze 2-3 minuty.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 4

Krok 5

Farsz z ryżu z warzywami umieść w wydrążonych pomidorach i przykryj odciętymi plastrami. Tuż przed podaniem przygotowane pomidory wstaw na 20 minut do nagrzanego do 190 st. C piekarnika.

Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Do farszu z ryżem możesz również dodać np. szpinak - ciekawie wzbogaci on potrawę .

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Zapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybamiZapiekanka w pomidorach z ryżem i grzybami

Ugotuj ryż według zaleceń producenta. Z pomidorów od góry zetnij około 1 cm plaster. Pomidory delikatnie wydrąż, miąższ posiekaj z grubsza nożem, odstaw na bok. Pieczarki pokrój w plastry.