Szybka warzywna paella przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka warzywna paella

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

62 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

30 osób wydrukowało

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

1 opakowanie

2 łyżki

200 gramów

900 mililitrów

100 mililitrów

1 sztuka

400 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 pęczek

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej niewielką ilość oliwy. Gdy naczynie będzie gorące, dodaj posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklij. Do cebuli wsyp odmierzoną porcję ryżu. Wszystkie składniki smaż przez chwilę na dużym ogniu, często mieszając.

Szybka warzywna paella - Krok 1

Krok 2

Całość podlej opcjonalnie białym winem i gotuj, dopóki wino odparuje. Dorzuć pokrojone pomidory z puszki, Fix Knorr oraz bulion warzywny. Całość gotuj bez przykrycia przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Szybka warzywna paella - Krok 2

Krok 3

Gdy ryż zacznie robić się miękki, dodaj mieszankę owoców morza, ponownie zamieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając ryż od czasu do czasu, aż uznasz, że owoce morza są ugotowane, a ryż będzie miękki.

Szybka warzywna paella - Krok 3

Krok 4

Danie dopraw sokiem z połówki cytryny i udekoruj posiekaną natkę pietruszki. Gotową paelle podawaj udekorowaną przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.

Szybka warzywna paella - Krok 4
przepisy.pl

Dobra rada:

Do przygotowania paelli najlepiej użyj specjalnego ryżu o krótkich, okrągłych ziarenkach, który dobrze wchłania płyny, napierając ich smaku.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka warzywna paella - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Mus owocowy
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szybka warzywna paellaSzybka warzywna paella

Chrupiące warzywa, świeże zioła, aromatyczny ryż i pyszne owoce morza – paella to danie, które zachwyca wspaniałym smakiem i intensywnym aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Przygotowanie tej wyjątkowej potrawy jest niezwykle proste i mało czasochłonne, a przepis można modyfikować w dowolny sposób, dodając do ryżu ulubione warzywa lub mięso.

Dla kogo?

Paellę pokocha każdy, kto przepada za daniami na bazie ryżu i gęstego, pełnego aromatów sosu. W Hiszpanii skąd pochodzi to pyszne danie, jego wyjątkowy smak doceniają zarówno starsi jak i najmłodsi domownicy.

Na jaką okazję?

Szybka warzywna paella jest potrawą wręcz idealną zarówno na rodzinny obiad jak i posiłek podany w gronie znajomych np. podczas wieczornej imprezy lub wspólnego oglądania filmów.

Czy wiesz, że?

Właściwie nie ma jednego przepisu na paellę. To wyśmienite danie opiera się przede wszystkim na ryżu i można je przygotować na wiele sposobów, mieszając różne rodzaje mięs i warzyw.

Dla urozmaicenia:

Zamiast owoców morza do paelli można dodać obsmażone na patelni i pokrojone w kostkę mięso drobiowe lub kawałki kiełbasy chorizo. Danie doskonale smakuje również w wersji warzywnej, do której można dodać m.in. fasolkę szparagową, brokuły, zielony groszek czy kolorowe papryki.