
Składniki
400 gramów
1 opakowanie
2 łyżki
200 gramów
900 mililitrów
100 mililitrów
1 sztuka
400 gramów
1 sztuka
1 sztuka
1 pęczek
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Na dużej patelni lub w woku dobrze rozgrzej niewielką ilość oliwy. Gdy naczynie będzie gorące, dodaj posiekaną cebulę i delikatnie ją zeszklij. Do cebuli wsyp odmierzoną porcję ryżu. Wszystkie składniki smaż przez chwilę na dużym ogniu, często mieszając.

Krok 2
Całość podlej opcjonalnie białym winem i gotuj, dopóki wino odparuje. Dorzuć pokrojone pomidory z puszki, Fix Knorr oraz bulion warzywny. Całość gotuj bez przykrycia przez około 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Krok 3
Gdy ryż zacznie robić się miękki, dodaj mieszankę owoców morza, ponownie zamieszaj i przykryj pokrywką. Gotuj na wolnym ogniu przez 5 minut, mieszając ryż od czasu do czasu, aż uznasz, że owoce morza są ugotowane, a ryż będzie miękki.

Krok 4
Danie dopraw sokiem z połówki cytryny i udekoruj posiekaną natkę pietruszki. Gotową paelle podawaj udekorowaną przekrojonymi na pół pomidorkami koktajlowymi.


Dobra rada:
Do przygotowania paelli najlepiej użyj specjalnego ryżu o krótkich, okrągłych ziarenkach, który dobrze wchłania płyny, napierając ich smaku.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Fix Ryż z grzybami po hiszpańsku Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szybka warzywna paella
Chrupiące warzywa, świeże zioła, aromatyczny ryż i pyszne owoce morza – paella to danie, które zachwyca wspaniałym smakiem i intensywnym aromatem, obok którego nie sposób przejść obojętnie. Przygotowanie tej wyjątkowej potrawy jest niezwykle proste i mało czasochłonne, a przepis można modyfikować w dowolny sposób, dodając do ryżu ulubione warzywa lub mięso.
Dla kogo?
Paellę pokocha każdy, kto przepada za daniami na bazie ryżu i gęstego, pełnego aromatów sosu. W Hiszpanii skąd pochodzi to pyszne danie, jego wyjątkowy smak doceniają zarówno starsi jak i najmłodsi domownicy.
Na jaką okazję?
Szybka warzywna paella jest potrawą wręcz idealną zarówno na rodzinny obiad jak i posiłek podany w gronie znajomych np. podczas wieczornej imprezy lub wspólnego oglądania filmów.
Czy wiesz, że?
Właściwie nie ma jednego przepisu na paellę. To wyśmienite danie opiera się przede wszystkim na ryżu i można je przygotować na wiele sposobów, mieszając różne rodzaje mięs i warzyw.
Dla urozmaicenia:
Zamiast owoców morza do paelli można dodać obsmażone na patelni i pokrojone w kostkę mięso drobiowe lub kawałki kiełbasy chorizo. Danie doskonale smakuje również w wersji warzywnej, do której można dodać m.in. fasolkę szparagową, brokuły, zielony groszek czy kolorowe papryki.


































