
Składniki
250 mililitrów
2 łyżki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 puszka
1 puszka
200 gramów
0.5 łyżeczki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Przygotuj warzywa: cebulę obierz z łupin i podziel na cienkie piórka. Paprykę umyj, wytrzyj do sucha, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Chili drobno posiekaj, usuwając wcześniej nasiona. Fasolę i kukurydzę przesyp na sitko, a następnie odstaw, żeby ociekły z zalewy. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Krok 2
Na większą patelnię wlej trochę oleju. Kiedy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć pokrojone warzywa. Chwilę podsmażaj, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj również fasolę z kukurydzą. Dopraw do smaku przyprawą czosnkową z ziołami prowansalskimi Knorr.

Krok 3
Do miski przelej passatę pomidorową. Dodaj Fix Knorr Tortilla Meksykańska i dobrze wymieszaj na gładki sos. Włącz piekarnik i zacznij nagrzewać do temperatury 180°C.

Krok 4
Na desce do krojenia lub blacie rozłóż tortille. Na środek wykładaj farsz i zawijaj w rolki. Gotowe roladki układaj dość ciasno jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.

Krok 5
Przygotowanym Fixem zalej wszystkie tortille. Danie posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut lub do czasu, kiedy ser znajdujący się na powierzchni dania nie nabierze złocistego koloru.


Dobra rada:
Aby enchilada wege nabrała więcej pikanterii i głębszego smaku, możesz dodać więcej papryczki chili lub trochę świeżej, drobno siekanej kolendry.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Fix Smaki Świata Tortilla Meksykańska
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Enchiladas wegetariańskie
Masz ochotę na aromatyczne i pełne smaku danie w iście meksykańskim stylu? Koniecznie wypróbuj nasze serowo-jarzynowe enchiladas wegetariańskie. Przepis na to pyszne danie jest niezwykle proste, a samo przygotowanie zajmie zaledwie kilkadziesiąt minut. Wystarczy mieć pod ręką trochę przypraw, ulubione warzywa, tortillę, ser i… wyśmienita potrawa gotowa!
Dla kogo?
Wegetariańskie enchiladas to danie, które pokocha każdy amator kuchni meksykańskiej oraz sycących dań pełnych kolorowych warzyw i cudownie ciągnącego się sera żółtego. Po prostu pycha!
Na jaką okazję?
Chrupiące nadziewane tortille z sosem to szybkie i proste danie, które idealnie się sprawdzi zarówno na obiad w rodzinnym gronie jak i romantyczną kolację. Enchiladas wege dobrze też znosi podgrzewanie w piekarniku, dlatego warto przygotować podwójną porcję.
Czy wiesz, że?
To popularne danie meksykańskie można wypełniać przeróżnym farszem. Oprócz warzyw i mielonego mięsa można również spotkać enchiladas z owocami morza, jajkami, twarogiem, a nawet bananami.
Dla urozmaicenia:
Enchilada wegetariańska doskonale smakuje solo lub z dodatkiem ryżu, podsmażonej czarnej fasoli oraz sosu np. mole lub czerwonego. Smak potrawy można urozmaicić, dodając do farszu kolendrę, pokrojone oliwki bez pestek albo podsmażony z czosnkiem szpinak. Smacznego!