Enchilada wege - wegetariańska: przepis szybki | Przepisy.pl pixel

Enchiladas wegetariańskie

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
110 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
35 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

48 osób wydrukowało

Pobierz pdf

154 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

250 mililitrów

2 łyżki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 puszka

1 puszka

200 gramów

0.5 łyżeczki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj warzywa: cebulę obierz z łupin i podziel na cienkie piórka. Paprykę umyj, wytrzyj do sucha, przetnij na pół, usuń gniazda nasienne i pokrój w paski. Chili drobno posiekaj, usuwając wcześniej nasiona. Fasolę i kukurydzę przesyp na sitko, a następnie odstaw, żeby ociekły z zalewy. Ser zetrzyj na tarce na grubych oczkach.

Enchiladas wegetariańskie - Krok 1

Krok 2

Na większą patelnię wlej trochę oleju. Kiedy tłuszcz będzie dobrze nagrzany, wrzuć pokrojone warzywa. Chwilę podsmażaj, często mieszając. Gdy cebula się zeszkli, dodaj również fasolę z kukurydzą. Dopraw do smaku przyprawą czosnkową z ziołami prowansalskimi Knorr.

Enchiladas wegetariańskie - Krok 2

Krok 3

Do miski przelej passatę pomidorową. Dodaj Fix Knorr Tortilla Meksykańska i dobrze wymieszaj na gładki sos. Włącz piekarnik i zacznij nagrzewać do temperatury 180°C.

Enchiladas wegetariańskie - Krok 3

Krok 4

Na desce do krojenia lub blacie rozłóż tortille. Na środek wykładaj farsz i zawijaj w rolki. Gotowe roladki układaj dość ciasno jedną obok drugiej w naczyniu żaroodpornym.

Enchiladas wegetariańskie - Krok 4

Krok 5

Przygotowanym Fixem zalej wszystkie tortille. Danie posyp startym serem i włóż do nagrzanego piekarnika. Piecz około 20 minut lub do czasu, kiedy ser znajdujący się na powierzchni dania nie nabierze złocistego koloru.

Enchiladas wegetariańskie - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby enchilada wege nabrała więcej pikanterii i głębszego smaku, możesz dodać więcej papryczki chili lub trochę świeżej, drobno siekanej kolendry.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Enchiladas wegetariańskie - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Enchiladas wegetariańskieEnchiladas wegetariańskie

Masz ochotę na aromatyczne i pełne smaku danie w iście meksykańskim stylu? Koniecznie wypróbuj nasze serowo-jarzynowe enchiladas wegetariańskie. Przepis na to pyszne danie jest niezwykle proste, a samo przygotowanie zajmie zaledwie kilkadziesiąt minut. Wystarczy mieć pod ręką trochę przypraw, ulubione warzywa, tortillę, ser i… wyśmienita potrawa gotowa!

Dla kogo?

Wegetariańskie enchiladas to danie, które pokocha każdy amator kuchni meksykańskiej oraz sycących dań pełnych kolorowych warzyw i cudownie ciągnącego się sera żółtego. Po prostu pycha!

Na jaką okazję?

Chrupiące nadziewane tortille z sosem to szybkie i proste danie, które idealnie się sprawdzi zarówno na obiad w rodzinnym gronie jak i romantyczną kolację. Enchiladas wege dobrze też znosi podgrzewanie w piekarniku, dlatego warto przygotować podwójną porcję.

Czy wiesz, że?

To popularne danie meksykańskie można wypełniać przeróżnym farszem. Oprócz warzyw i mielonego mięsa można również spotkać enchiladas z owocami morza, jajkami, twarogiem, a nawet bananami.

Dla urozmaicenia:

Enchilada wegetariańska doskonale smakuje solo lub z dodatkiem ryżu, podsmażonej czarnej fasoli oraz sosu np. mole lub czerwonego. Smak potrawy można urozmaicić, dodając do farszu kolendrę, pokrojone oliwki bez pestek albo podsmażony z czosnkiem szpinak. Smacznego!