Jak przyrządzić wątróbkę z królika? Jak ją przygotować?

Sprawdźcie, jak przyrządzić wątróbkę z królika na obiad lub na kolację. Podstawowy przepis na króliczą wątróbkę jest naprawdę prosty.

Jak przygotować wątróbkę z królika?

Sekretem smacznej wątróbki z królika jest jakość użytych podrobów. Umytą i opłukaną wątróbkę trzeba przed smażeniem starannie osuszyć papierowym ręcznikiem. Usunięcie wody jest konieczne, gdyż zapobiegnie pryskaniu podczas smażenia. Królicze wątróbki smaży się krótko na niewielkiej ilości mocno rozgrzanego tłuszczu. Czas smażenia powinien wynosić zaledwie 4-6 minut, w zależności od wielkości kawałków, a kiedy wątróbka już lekko się podsmaży, możecie dodać do niej cebulę pokrojoną w piórka i jabłko w plasterkach. Wszystkie składniki należy ponownie krótko przesmażyć i zakryć patelnię pokrywką, by danie dusiło się we własnym sosie.

Wątróbka z królika – jak przyrządzić?

Jak przyrządzić wątróbkę z królika, żeby była miękka? Nigdy nie należy jej przyprawiać przed obróbką ani w trakcie. Wątróbkę doprawia się dopiero po usmażeniu, dzięki czemu można uniknąć jej stwardnienia.

Wątróbkę przed smażeniem możecie też sparzyć. Wystarczy włożyć ją do miski i zalać wrzątkiem, a następnie kilkukrotnie zamieszać, żeby gorąca woda dotarła do każdego kawałka. Po około minucie wątróbkę należy przecedzić na durszlaku i dokładnie odsączyć. Tak przygotowana wątroba nadaje się do smażenia, duszenia i na wielkanocny pasztet z królika.