Leśne fileciki z okonia z grzybami

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1 osoba zapisała

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 łyżki

0

2 łyżki

0

1 sztuka

2 łyżki

150 mililitrów

250 gramów

3 łyżki

1 pęczek

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Grzyby umyj i gotuj w lekko osolonym wrzątku do chwili gdy zmiękną. Osącz, potnij w mniejsze kawałki.

Krok 1

Filety z okonia umyj dokładnie, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.

Krok 1

Osusz delikatnie, obtocz w mące i obsmaż ryby przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do miski.

Krok 1

Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną drobno cebulkę i grzyby.

Krok 1

Podlej odrobiną wody i duś przez kilka minut na małym ogniu.

Krok 1

Następnie podlej śmietaną, dopraw do smaku musztardą i przyprawami, zagotuj. Włóż obsmażone ryby i duś jeszcze przez 10 minut.

0

Opinie o przepisie

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej