
Składniki
1 sztuka
null
150 mililitrów
null
250 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj i gotuj w lekko osolonym wrzątku do chwili gdy zmiękną. Osącz, potnij w mniejsze kawałki.
Krok 2
Filety z okonia umyj dokładnie, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Krok 3
Osusz delikatnie, obtocz w mące i obsmaż ryby przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do miski.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną drobno cebulkę i grzyby.
Krok 5
Podlej odrobiną wody i duś przez kilka minut na małym ogniu.
Krok 6
Następnie podlej śmietaną, dopraw do smaku musztardą i przyprawami, zagotuj. Włóż obsmażone ryby i duś jeszcze przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej