Składniki
1 sztuka
null
150 mililitrów
null
250 gramów
2 łyżki
2 łyżki
1 pęczek
3 łyżki
3 łyżki
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Grzyby umyj i gotuj w lekko osolonym wrzątku do chwili gdy zmiękną. Osącz, potnij w mniejsze kawałki.
Krok 2
Filety z okonia umyj dokładnie, osusz, skrop sokiem z cytryny i oprósz solą i pieprzem. Odstaw na kilka minut.
Krok 3
Osusz delikatnie, obtocz w mące i obsmaż ryby przez kilka minut na rozgrzanym tłuszczu. Przełóż do miski.
Krok 4
Na tym samym tłuszczu zeszklij posiekaną drobno cebulkę i grzyby.
Krok 5
Podlej odrobiną wody i duś przez kilka minut na małym ogniu.
Krok 6
Następnie podlej śmietaną, dopraw do smaku musztardą i przyprawami, zagotuj. Włóż obsmażone ryby i duś jeszcze przez 10 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.
Czytaj więcej