Składniki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
200 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek, paprykę, dynię i koper włoski umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na około 30 minut.

Krok 2
Po tym czasie wszystkie warzywa obierz z wierzchniej warstwy (skóry lub łupiny).

Krok 3
W garnku podsmaż na oliwie jedną cebulę, dodaj przyprawy, smaż je chwilę, po czym dodaj przygotowane, upieczone warzywa.

Krok 4
Całość zalej 500 mililitrami wody oraz 200 mililitrami soku pomarańczowego, dodaj śmietanę, kostkę Knorr oraz przyprawy, całość zagotuj cały czas mieszając, gotuj powoli przez około 10 minut.

Krok 5
Zupę zmiksuj dokładnie, a następnie przecedź przez drobne sito, dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i wódką anyżową. Podawaj z łyżką śmietany na wierzchu, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?
Czytaj więcejSłodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z dyni - VIDEO
Jeśli szukasz inspiracji na aromatyczne danie z dyni, przygotuj gęstą zupę krem według tego przepisu. Potrawę przyrządza się z pieczonego kopru włoskiego, papryki, czosnku, cebuli i – oczywiście – dyni. Zupa ma głęboki, słodko-pikantny smak, który można podkreślić przyprawami, takimi jak na przykład: suszony imbir, kmin rzymski oraz biały pieprz. Sprawdzi się też odrobina cynamonu. Danie zyskuje cytrusowy posmak dzięki dodatkowi soku pomarańczowego oraz soku z cytryny. Aby konsystencja zupy była jednolita i aksamitna, przecedza się ją po zmiksowaniu przez sito. Przed podaniem dodaje się do niej łyżkę gęstej śmietany, którą można wykonać też efektownie wyglądające na zupie wzory. Całość posyp na koniec natką pietruszki (często wykorzystuje się także pestki dyni, słonecznika lub czarnuszkę). Dobrym dodatkiem będzie również feta lub miękki ser kozi. Jako uzupełnienie dania sprawdzi się też kasza gryczana lub jaglana. Nie wiesz, co przygotować na obiad lub ciepłą kolację? Przyrządź zupę krem z dyni, korzystając z naszego przepisu.