Składniki
300 gramów
200 gramów
1 sztuka
2 sztuki
2 sztuki
50 mililitrów
200 mililitrów
200 mililitrów
1 łyżeczka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 sztuki
500 mililitrów
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebule, czosnek, paprykę, dynię i koper włoski umieść w piekarniku nagrzanym do 190 stopni na około 30 minut.

Krok 2
Po tym czasie wszystkie warzywa obierz z wierzchniej warstwy (skóry lub łupiny).

Krok 3
W garnku podsmaż na oliwie jedną cebulę, dodaj przyprawy, smaż je chwilę, po czym dodaj przygotowane, upieczone warzywa.

Krok 4
Całość zalej 500 mililitrami wody oraz 200 mililitrami soku pomarańczowego, dodaj śmietanę, kostkę Knorr oraz przyprawy, całość zagotuj cały czas mieszając, gotuj powoli przez około 10 minut.

Krok 5
Zupę zmiksuj dokładnie, a następnie przecedź przez drobne sito, dopraw do smaku solą, cukrem, sokiem z cytryny i wódką anyżową. Podawaj z łyżką śmietany na wierzchu, posypaną świeżo posiekaną natką pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Rosół szlachetny drobiowo-warzywny Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Zupa krem z dyni - VIDEO
Jeśli szukasz inspiracji na aromatyczne danie z dyni, przygotuj gęstą zupę krem według tego przepisu. Potrawę przyrządza się z pieczonego kopru włoskiego, papryki, czosnku, cebuli i – oczywiście – dyni. Zupa ma głęboki, słodko-pikantny smak, który można podkreślić przyprawami, takimi jak na przykład: suszony imbir, kmin rzymski oraz biały pieprz. Sprawdzi się też odrobina cynamonu. Danie zyskuje cytrusowy posmak dzięki dodatkowi soku pomarańczowego oraz soku z cytryny. Aby konsystencja zupy była jednolita i aksamitna, przecedza się ją po zmiksowaniu przez sito. Przed podaniem dodaje się do niej łyżkę gęstej śmietany, którą można wykonać też efektownie wyglądające na zupie wzory. Całość posyp na koniec natką pietruszki (często wykorzystuje się także pestki dyni, słonecznika lub czarnuszkę). Dobrym dodatkiem będzie również feta lub miękki ser kozi. Jako uzupełnienie dania sprawdzi się też kasza gryczana lub jaglana. Nie wiesz, co przygotować na obiad lub ciepłą kolację? Przyrządź zupę krem z dyni, korzystając z naszego przepisu.