
Składniki
1 sztuka
750 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
5 ziaren
1 łyżeczka
1 szczypta
30 gramów
2 łyżki
750 mililitrów
1 szczypta
24 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew i cebulę pokrój w talarki i zeszklij na rozgrzanym maśle.
Krok 2
Wrzuć do garnka, dolej wino oraz wodę i dodaj przyprawy: natkę pietruszki, tymianek, liść laurowy, paprykę, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 3
Raki umyj i opłukaj pod bieżącą wodą. Usuń czarne jelito i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj przez 10 minut.
Krok 4
Raki podawaj w rosole. Możesz serwować z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej