
Składniki
1 sztuka
750 mililitrów
2 sztuki
1 sztuka
5 ziaren
1 łyżeczka
1 szczypta
30 gramów
2 łyżki
750 mililitrów
1 szczypta
24 sztuki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Marchew i cebulę pokrój w talarki i zeszklij na rozgrzanym maśle.
Krok 2
Wrzuć do garnka, dolej wino oraz wodę i dodaj przyprawy: natkę pietruszki, tymianek, liść laurowy, paprykę, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.
Krok 3
Raki umyj i opłukaj pod bieżącą wodą. Usuń czarne jelito i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj przez 10 minut.
Krok 4
Raki podawaj w rosole. Możesz serwować z białym pieczywem.

Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przygotowania do Świąt Wielkanocnych zawsze są świetną okazją dla wszystkich kucharzy, żeby się wykazać. Oto czas powrotu do tradycyjnych receptur – w końcu niektóre z potraw jadane są wyłącznie raz w roku właśnie przy tej okazji.
Czytaj więcejŻurek to aromatyczna zupa, której sekret smaku tkwi w zastosowanych przyprawach. Mogą być różne inne w zależności od tego, jaki rodzaj żuru zamierzamy przygotować. Podpowiadamy, jak doprawić żurek, aby był jak najsmaczniejszy.
Czytaj więcej