Rosół z rakami – Zobacz na przepisy.pl pixel

Raki w rosole

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

750 mililitrów

2 sztuki

1 sztuka

5 ziaren

1 łyżeczka

1 szczypta

30 gramów

2 łyżki

750 mililitrów

1 szczypta

24 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Marchew i cebulę pokrój w talarki i zeszklij na rozgrzanym maśle.

Krok 2

Wrzuć do garnka, dolej wino oraz wodę i dodaj przyprawy: natkę pietruszki, tymianek, liść laurowy, paprykę, pieprz i sól. Gotuj na małym ogniu przez 30 minut.

Krok 3

Raki umyj i opłukaj pod bieżącą wodą. Usuń czarne jelito i wrzuć do wrzącego wywaru. Gotuj przez 10 minut.

Krok 4

Raki podawaj w rosole. Możesz serwować z białym pieczywem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Raki w rosole - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej