Szybka zupka meksykańska

Autor: pasibrzuch pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

6 osób wydrukowało

Pobierz pdf

11 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

8 szklanek

2 łyżeczki

300 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

6 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 2

Dodaj mięso i podsmażaj do czasu, gdy zmieni kolor.

Krok 3

Rondel zestaw z ognia, dodaj oba rodzaje papryki w proszku i kminek oraz pomidory wraz z zalewą. Wymieszaj, po czym wstaw ponowie na ogień.

Krok 4

Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Krok 5

Do zupy dodaj kukurydzę i makaron, gotuj do czasu, gdy makaron uzyska odpowiednią miękkość.

Krok 6

Śmietanę posól, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy, mieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 7

Wyłącz ogień, do zupy dodaj natkę i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na kilka minut.

1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń

    TAK Nie dodaję makaronu, natki pietruszki, kminku ani śmietany, a w mojej zupie ląduje jeszcze czerwona fasola oraz konserwowa papryka wraz z wodą z puszek/słoików. Całość doprawiam też startym ząbkiem czosnku oraz przyprawą meksykańską

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej