Szybka zupka meksykańska przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szybka zupka meksykańska

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
5 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

33 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

1 szklanka

4 łyżki

0.5 łyżeczki

1 szczypta

0.5 szklanki

1 szczypta

8 szklanek

2 łyżeczki

300 gramów

2 sztuki

1 łyżeczka

6 łyżek

0.5 szklanki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Cebule posiekaj i zeszklij na oleju.

Krok 2

Dodaj mięso i podsmażaj do czasu, gdy zmieni kolor.

Krok 3

Rondel zestaw z ognia, dodaj oba rodzaje papryki w proszku i kminek oraz pomidory wraz z zalewą. Wymieszaj, po czym wstaw ponowie na ogień.

Krok 4

Wlej bulion i doprowadź do wrzenia. Gotuj przez 20 minut na małym ogniu.

Krok 5

Do zupy dodaj kukurydzę i makaron, gotuj do czasu, gdy makaron uzyska odpowiednią miękkość.

Krok 6

Śmietanę posól, dodaj do niej kilka łyżek gorącej zupy i bardzo dokładnie wymieszaj. Wlej do zupy, mieszaj i doprowadź do wrzenia.

Krok 7

Wyłącz ogień, do zupy dodaj natkę i dopraw solą i pieprzem. Przykryj i odstaw na kilka minut.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

1

Opinie o przepisie

  • Gabriela Greń

    Gabriela Greń , 31.03.2020

    TAK Nie dodaję makaronu, natki pietruszki, kminku ani śmietany, a w mojej zupie ląduje jeszcze czerwona fasola oraz konserwowa papryka wraz z wodą z puszek/słoików. Całość doprawiam też startym ząbkiem czosnku oraz przyprawą meksykańską

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szybka zupka meksykańska - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
4 osoby oglądają przepis:
Zupa ziemniaczana
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej