Wielkanocna sałatka jarzynowa z przepiórczymi jajami
łatwe
9 osób zapisało

Składniki
1 szczypta
0.5 szklanki
3 łyżki
1 plaster
3 sztuki
100 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Zagotuj wodę z octem. Przygotuj miskę z zimną wodą.
Krok 2
Obetnij jaja przepiórcze na 0.6 wysokości.
Krok 3
Do wrzącej, osolonej i zakwaszonej octem wody wlewaj jajka i po 60-90 sekundach przekładaj do bardzo zimnej wody.
Krok 4
Układaj je w na plastrach szynki.
Krok 5
Posmaruj chrzanem i zawiń, formując rulony.
Krok 6
Podawaj z sałatką jarzynową udekorowaną rzeżuchą.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcej