Szaszłyki z kurczaka w sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

122 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

2 łyżki

250 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki z kurczaka oczyść z błon, pokrój w grube paski i przełóż do miski. Do mięsa dodaj jogurt oraz trochę oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 1

Krok 2

Pojedyncze kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce (po 5-6 sztuk). Rozłóż na blaszce i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st. C.) przez około 10 min.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 2

Krok 3

Kiedy szaszłyki będą się zapiekać, przygotuj resztę składników. Orzechy delikatnie przesiekaj i podpraż na suchej patelni, ciągle mieszając, by się nie przypaliły.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 3

Krok 4

Gdy nerkowce nabiorą złocistej barwy, dodaj napój kokosowy oraz Fix Knorr. Wszystkie składniki energicznie mieszaj i podgrzewaj tak dług, aż sos stanie się gęsty i nabierze kremowej konsystencji.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki wyłóż na płaski talerz. Mięso podawaj na gorąco z dodatkiem przygotowanego sosu oraz cząstkami limonki.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne, mięsne szaszłyki w sosie curry możesz przed podaniem udekorować grubo siekaną świeżą kolendrą. Jeśli przepadasz za potrawami z nutą pikanterii, dorzuć papryczkę chili pokrojoną na cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka w sosie currySzaszłyki z kurczaka w sosie curry

Tęsknicie za takimi grillowanymi przysmakami jak kawałki kurczaka, kiełbasa czy chrupiące warzywa, ale pogoda zdecydowanie nie sprzyja posiłkom na świeżym powietrzu? Nie każdy też dysponuje kawałkiem ogródka, by móc swobodnie rozstawić ruszt i zorganizować przyjęcie w plenerze. Ale nic straconego! Nasze szaszłyki z powodzeniem przygotujecie w piekarniku lub na patelni, a delikatny smak kurczak doskonale podkreśli niezwykle aromatyczny sos curry.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników drobiu, którzy szukają nowych inspiracji. Delikatne mięso z kurczaka doskonale współgra z bardziej wyrazistymi przyprawami. Postanowiliśmy wykorzystać to w najsmaczniejszy możliwy sposób, przygotowując pyszne szaszłyki w sosie curry!

Na jaką okazję?

Prostota przepisu na szaszłyki z kurczaka sprawia, że nie trzeba czekać na weekend albo urlop, by móc go wypróbować. Bo przecież każdy dzień jest dobry na nowe eksperymenty kulinarne. Szaszłyki doskonale się sprawdzą zarówno na szybki obiad jak i leniwy wieczór przed telewizorem spędzony w towarzystwie domowników lub przyjaciół.

Czy wiesz, że?

Kurczaka do szaszłyków nie należy kroić zbyt drobno, ponieważ podczas nabijania na patyk może się zacząć rozpadać. Pod wpływem wysokiej temperatury i tak zmniejszy swoją objętość i przylgnie do chropowatej powierzchni drewna.

Dla urozmaicenia:

Na patyczkach do szaszłyków, obok drobiu, mogą pojawić się kawałki cukinii lub słodkiej papryki. Te popularne w kuchni warzywa również doskonale się komponują z charakterystycznym smakiem curry. Życzymy smacznego!