Składniki
400 gramów
50 gramów
2 łyżki
250 mililitrów
1 sztuka
50 gramów
3 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Polędwiczki z kurczaka oczyść z błon, pokrój w grube paski i przełóż do miski. Do mięsa dodaj jogurt oraz trochę oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.
Krok 2
Pojedyncze kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce (po 5-6 sztuk). Rozłóż na blaszce i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st. C.) przez około 10 min.
Krok 3
Kiedy szaszłyki będą się zapiekać, przygotuj resztę składników. Orzechy delikatnie przesiekaj i podpraż na suchej patelni, ciągle mieszając, by się nie przypaliły.
Krok 4
Gdy nerkowce nabiorą złocistej barwy, dodaj napój kokosowy oraz Fix Knorr. Wszystkie składniki energicznie mieszaj i podgrzewaj tak dług, aż sos stanie się gęsty i nabierze kremowej konsystencji.
Krok 5
Gotowe szaszłyki wyłóż na płaski talerz. Mięso podawaj na gorąco z dodatkiem przygotowanego sosu oraz cząstkami limonki.
Dobra rada:
Pyszne, mięsne szaszłyki w sosie curry możesz przed podaniem udekorować grubo siekaną świeżą kolendrą. Jeśli przepadasz za potrawami z nutą pikanterii, dorzuć papryczkę chili pokrojoną na cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Szaszłyki z kurczaka w sosie curry
Tęsknicie za takimi grillowanymi przysmakami jak kawałki kurczaka, kiełbasa czy chrupiące warzywa, ale pogoda zdecydowanie nie sprzyja posiłkom na świeżym powietrzu? Nie każdy też dysponuje kawałkiem ogródka, by móc swobodnie rozstawić ruszt i zorganizować przyjęcie w plenerze. Ale nic straconego! Nasze szaszłyki z powodzeniem przygotujecie w piekarniku lub na patelni, a delikatny smak kurczak doskonale podkreśli niezwykle aromatyczny sos curry.
Dla kogo?
Dla wszystkich miłośników drobiu, którzy szukają nowych inspiracji. Delikatne mięso z kurczaka doskonale współgra z bardziej wyrazistymi przyprawami. Postanowiliśmy wykorzystać to w najsmaczniejszy możliwy sposób, przygotowując pyszne szaszłyki w sosie curry!
Na jaką okazję?
Prostota przepisu na szaszłyki z kurczaka sprawia, że nie trzeba czekać na weekend albo urlop, by móc go wypróbować. Bo przecież każdy dzień jest dobry na nowe eksperymenty kulinarne. Szaszłyki doskonale się sprawdzą zarówno na szybki obiad jak i leniwy wieczór przed telewizorem spędzony w towarzystwie domowników lub przyjaciół.
Czy wiesz, że?
Kurczaka do szaszłyków nie należy kroić zbyt drobno, ponieważ podczas nabijania na patyk może się zacząć rozpadać. Pod wpływem wysokiej temperatury i tak zmniejszy swoją objętość i przylgnie do chropowatej powierzchni drewna.
Dla urozmaicenia:
Na patyczkach do szaszłyków, obok drobiu, mogą pojawić się kawałki cukinii lub słodkiej papryki. Te popularne w kuchni warzywa również doskonale się komponują z charakterystycznym smakiem curry. Życzymy smacznego!