Szaszłyki z kurczaka w sosie curry przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

89 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

27 osób wydrukowało

Pobierz pdf

115 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

400 gramów

50 gramów

2 łyżki

250 mililitrów

1 sztuka

50 gramów

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Polędwiczki z kurczaka oczyść z błon, pokrój w grube paski i przełóż do miski. Do mięsa dodaj jogurt oraz trochę oleju i wszystko dokładnie wymieszaj.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 1

Krok 2

Pojedyncze kawałki kurczaka nadziewaj na drewniane szpikulce (po 5-6 sztuk). Rozłóż na blaszce i piecz w dobrze nagrzanym piekarniku (180 st. C.) przez około 10 min.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 2

Krok 3

Kiedy szaszłyki będą się zapiekać, przygotuj resztę składników. Orzechy delikatnie przesiekaj i podpraż na suchej patelni, ciągle mieszając, by się nie przypaliły.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 3

Krok 4

Gdy nerkowce nabiorą złocistej barwy, dodaj napój kokosowy oraz Fix Knorr. Wszystkie składniki energicznie mieszaj i podgrzewaj tak dług, aż sos stanie się gęsty i nabierze kremowej konsystencji.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 4

Krok 5

Gotowe szaszłyki wyłóż na płaski talerz. Mięso podawaj na gorąco z dodatkiem przygotowanego sosu oraz cząstkami limonki.

Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Pyszne, mięsne szaszłyki w sosie curry możesz przed podaniem udekorować grubo siekaną świeżą kolendrą. Jeśli przepadasz za potrawami z nutą pikanterii, dorzuć papryczkę chili pokrojoną na cieniutkie, niemal przezroczyste plasterki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Szaszłyki z kurczaka w sosie curry - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Czy szparagi wrzucamy do gotującej wody? Jak je przyrządzić, by wydobyć z nich pełnię smaku? To raptem dwa z wielu pytań, jakie przychodzą na myśl, gdy rozpoczyna się sezon na szparagi, a my nie mamy zbyt wiele doświadczenia w ich przygotowywaniu.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Szaszłyki z kurczaka w sosie currySzaszłyki z kurczaka w sosie curry

Tęsknicie za takimi grillowanymi przysmakami jak kawałki kurczaka, kiełbasa czy chrupiące warzywa, ale pogoda zdecydowanie nie sprzyja posiłkom na świeżym powietrzu? Nie każdy też dysponuje kawałkiem ogródka, by móc swobodnie rozstawić ruszt i zorganizować przyjęcie w plenerze. Ale nic straconego! Nasze szaszłyki z powodzeniem przygotujecie w piekarniku lub na patelni, a delikatny smak kurczak doskonale podkreśli niezwykle aromatyczny sos curry.

Dla kogo?

Dla wszystkich miłośników drobiu, którzy szukają nowych inspiracji. Delikatne mięso z kurczaka doskonale współgra z bardziej wyrazistymi przyprawami. Postanowiliśmy wykorzystać to w najsmaczniejszy możliwy sposób, przygotowując pyszne szaszłyki w sosie curry!

Na jaką okazję?

Prostota przepisu na szaszłyki z kurczaka sprawia, że nie trzeba czekać na weekend albo urlop, by móc go wypróbować. Bo przecież każdy dzień jest dobry na nowe eksperymenty kulinarne. Szaszłyki doskonale się sprawdzą zarówno na szybki obiad jak i leniwy wieczór przed telewizorem spędzony w towarzystwie domowników lub przyjaciół.

Czy wiesz, że?

Kurczaka do szaszłyków nie należy kroić zbyt drobno, ponieważ podczas nabijania na patyk może się zacząć rozpadać. Pod wpływem wysokiej temperatury i tak zmniejszy swoją objętość i przylgnie do chropowatej powierzchni drewna.

Dla urozmaicenia:

Na patyczkach do szaszłyków, obok drobiu, mogą pojawić się kawałki cukinii lub słodkiej papryki. Te popularne w kuchni warzywa również doskonale się komponują z charakterystycznym smakiem curry. Życzymy smacznego!