Pieczona baranina z sosem miętowym przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z sosem miętowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

44 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

131 osób wydrukowało

Pobierz pdf

116 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

300 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

100 mililitrów

3 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, oliwę, rozgnieciony czosnek oraz kilka listków mięty. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, a następnie włóż do woreczka do pieczenia i zepnij spinką. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut.

Krok 3

W rondlu skarmelizuj cukier i wlej wino. Dodaj pozostałe listki mięty i pozwól, aby wino odparowało.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody, a następnie wlej do rondla. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę.

Krok 5

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, ostrożnie rozetnij woreczek i wyłóż. Podawaj je polane przygotowanym sosem z ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej