Baranina w sosie - miętowym: pieczona w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z sosem miętowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

145 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

300 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

100 mililitrów

3 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, oliwę, rozgnieciony czosnek oraz kilka listków mięty. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, a następnie włóż do woreczka do pieczenia i zepnij spinką. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut.

Krok 3

W rondlu skarmelizuj cukier i wlej wino. Dodaj pozostałe listki mięty i pozwól, aby wino odparowało.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody, a następnie wlej do rondla. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę.

Krok 5

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, ostrożnie rozetnij woreczek i wyłóż. Podawaj je polane przygotowanym sosem z ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej