Baranina w sosie - miętowym: pieczona w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z sosem miętowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

141 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

300 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

100 mililitrów

3 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, oliwę, rozgnieciony czosnek oraz kilka listków mięty. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, a następnie włóż do woreczka do pieczenia i zepnij spinką. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut.

Krok 3

W rondlu skarmelizuj cukier i wlej wino. Dodaj pozostałe listki mięty i pozwól, aby wino odparowało.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody, a następnie wlej do rondla. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę.

Krok 5

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, ostrożnie rozetnij woreczek i wyłóż. Podawaj je polane przygotowanym sosem z ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
Najnowsze artykuły

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej