Baranina w sosie - miętowym: pieczona w piekarniku | Przepisy.pl pixel

Pieczona baranina z sosem miętowym

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

9

heart
44 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

141 osób wydrukowało

Pobierz pdf

140 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1.5 kilograma

3 łyżki

300 mililitrów

2 sztuki

1 opakowanie

10 sztuk

100 mililitrów

3 łyżeczki

2 łyżki

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W miseczce połącz musztardę, oliwę, rozgnieciony czosnek oraz kilka listków mięty. Dodaj zawartość opakowania Knorr i dokładnie wymieszaj.

Krok 2

Mięso natrzyj przygotowaną marynatą, a następnie włóż do woreczka do pieczenia i zepnij spinką. Torebkę nakłuj w kilku miejscach i włóż do nagrzanego do 180 °C piekarnika na 90 minut.

Krok 3

W rondlu skarmelizuj cukier i wlej wino. Dodaj pozostałe listki mięty i pozwól, aby wino odparowało.

Krok 4

Zawartość opakowania Knorr rozmieszaj z 300 ml wody, a następnie wlej do rondla. Sos zagotuj, zmniejsz ogień i gotuj jeszcze chwilę.

Krok 5

Upieczone mięso wyjmij z piekarnika, ostrożnie rozetnij woreczek i wyłóż. Podawaj je polane przygotowanym sosem z ziemniaczanym purée.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Pieczona baranina z sosem miętowym - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Słodycz miodu fantastycznie kontrastuje z goryczkowym smakiem musztardy. Nic więc dziwnego, że sos musztardowo-miodowy świetnie komponuje się z wieloma składnikami – zwłaszcza o naturalnie łagodnym smaku. Korzystaj z niego zawsze wtedy, gdy twoim potrawom brakuje wyrazu. Prosty w przygotowaniu sos miodowo-musztardowy do burgera pasuje tak samo dobrze, jak do ryb, sałatek, pieczonych mięs, a nawet kanapek.

Czytaj więcej