Kurczak curry z ananasem i kokosem – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak curry z ananasem

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

2 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

null

null

6 sztuk

3 łyżki

null

2 łyżeczki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

200 mililitrów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Piersi z kurczaka pokrój w kostkę, przełóż do miski, wyciśnij tam 3 ząbki czosnku i posyp curry. Dodaj trochę oliwy i zamieszaj. Zostaw mięso na 30 minut by nasiąkło przyprawami.

Krok 2

Następnie przełóż piersi na patelnię, dodaj trochę oliwy. Smaż piersi 3 minut, dodając curry

Krok 3

Następnie dodaj pokrojone w kostkę ananasy. Wszystko razem mieszaj.

Krok 4

Po 2 minutach dodaj wiórek kokosowych i rodzynek. Zamieszaj.

Krok 5

Następnie wciśnij 3 ząbki czosnku.

Krok 6

Dodaj sól, pieprz do smaku, 2 łyżeczki bazylii suszonej.

Krok 7

Następnie wlej mleczko kokosowe, dokładnie mieszając. Dodaj kurkumę i curry do smaku. Duś wszystko jeszcze jakieś 3 minuty mieszając.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak curry z ananasem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
9 osób ogląda przepis:
Golonka gotowana
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej