Kapusta z grochem jak u babci przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

57 osób wydrukowało

Pobierz pdf

51 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

8 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Namoczyć grzyby. Cebulę obrać, zeszklić na oleju. Do garnka włożyć kapustę, cebulę, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.

Krok 2

Kapustę gotować 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody w miarę potrzeby.

Krok 3

Groch odcedzić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości – połączyć z kapustą, wymieszać.

Krok 4

Doprawić do smaku przyprawą Delikat.

4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna

    Katarzyna , 21.12.2021

    Tak* Tradycyjna potrawa wigilijna w moim domu. Ja dodaje jeszcze majeranek, bardzo lubię tą przyprawę, dodaje smaku oraz sapachu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* ja dodaje jeszcze suszone śliwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 10.12.2021

    Tak * Moja ulubiona potrwa wigilina ;) Tylko u mnie wygląda inaczej bo z przypraw daje tylko sól, pieprz i przyprawę Knor, a zamiast grochu wkładam fasolę Jaś i "okraszam" masełkiem. Prosto i pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 05.12.2021

    Tak* Pyszna, prosta potrawa na zimowy obiad lub kolację. Trochę w wigilijnym klimacie. Ja jednak lubię ją trochę zmodyfikować: kapustę łączę pół na pół ze świeżą. Gotuję je osobno i łączę na koniec razem z grochem. Nie dodaję wtedy grzybów, za to dużo majeranku. Jak mam ochotę na bardziej kaloryczną potrawę - robię złocistą zasmażkę na słonince lub boczku. Palce lizać . Aha...i najlepsza jest niestety dopiero kolejnego dnia, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Słodkie i soczyste owoce, które mogą być składnikiem deserów, ale również wytrawnych dań czy szybkich sałatek. Co zrobić z malin? – zainspiruj się naszymi propozycjami.

Czytaj więcej

Królowie letnich przetworów. W wielu domach ogórkowe patenty są przekazywane z pokolenia na pokolenie. Chętnie podzielimy się naszym przepisem na to, jak zrobić ogórki małosolne.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Danie, które smakuje świetnie nie tylko jako jeden z punktów wigilijnego menu, ale może też być dobrą propozycją na dodatek do pieczonych mięs czy warzywnych kotlecików. Kapustę z grochem najlepiej przyrządzić nieco wcześniej, nawet dzień lub dwa przed podaniem. W ten sposób potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdyż wszystkie jej składniki „przegryzą się” i całość nabierze wyrazistości. Trzeba również pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch oraz grzyby. Smak kapusty można podkreślić ulubionymi przyprawami, np. kminkiem, majerankiem lub tymiankiem. Aromatyczna, delikatnie kwaśna i pikantna, będzie się świetnie komponować z kromką razowego chleba albo podpłomykiem. Najlepiej podawać ją na ciepło. Wiele osób wykorzystuje ją też chętnie jako nadzienie, np. do ciasta francuskiego lub krokietów. Potrawę w proponowanej wersji można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni albo zamrozić. Nie możesz doczekać się świątecznych specjałów? Zrób kapustę z grochem według naszego przepisu!