Kapusta z grochem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

2

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

16 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

8 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Namoczyć grzyby. Cebulę obrać, zeszklić na oleju. Do garnka włożyć kapustę, cebulę, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.

Krok 2

Kapustę gotować 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody w miarę potrzeby.

Krok 3

Groch odcedzić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości – połączyć z kapustą, wymieszać.

Krok 4

Doprawić do smaku przyprawą Delikat.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Danie, które smakuje świetnie nie tylko jako jeden z punktów wigilijnego menu, ale może też być dobrą propozycją na dodatek do pieczonych mięs czy warzywnych kotlecików. Kapustę z grochem najlepiej przyrządzić nieco wcześniej, nawet dzień lub dwa przed podaniem. W ten sposób potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdyż wszystkie jej składniki „przegryzą się” i całość nabierze wyrazistości. Trzeba również pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch oraz grzyby. Smak kapusty można podkreślić ulubionymi przyprawami, np. kminkiem, majerankiem lub tymiankiem. Aromatyczna, delikatnie kwaśna i pikantna, będzie się świetnie komponować z kromką razowego chleba albo podpłomykiem. Najlepiej podawać ją na ciepło. Wiele osób wykorzystuje ją też chętnie jako nadzienie, np. do ciasta francuskiego lub krokietów. Potrawę w proponowanej wersji można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni albo zamrozić. Nie możesz doczekać się świątecznych specjałów? Zrób kapustę z grochem według naszego przepisu!