
Składniki
1 kilogram
1 szklanka
8 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
8 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Namoczyć grzyby. Cebulę obrać, zeszklić na oleju. Do garnka włożyć kapustę, cebulę, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Krok 2
Kapustę gotować 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody w miarę potrzeby.
Krok 3
Groch odcedzić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości – połączyć z kapustą, wymieszać.
Krok 4
Doprawić do smaku przyprawą Delikat.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejRosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grochem
Danie, które smakuje świetnie nie tylko jako jeden z punktów wigilijnego menu, ale może też być dobrą propozycją na dodatek do pieczonych mięs czy warzywnych kotlecików. Kapustę z grochem najlepiej przyrządzić nieco wcześniej, nawet dzień lub dwa przed podaniem. W ten sposób potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdyż wszystkie jej składniki „przegryzą się” i całość nabierze wyrazistości. Trzeba również pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch oraz grzyby. Smak kapusty można podkreślić ulubionymi przyprawami, np. kminkiem, majerankiem lub tymiankiem. Aromatyczna, delikatnie kwaśna i pikantna, będzie się świetnie komponować z kromką razowego chleba albo podpłomykiem. Najlepiej podawać ją na ciepło. Wiele osób wykorzystuje ją też chętnie jako nadzienie, np. do ciasta francuskiego lub krokietów. Potrawę w proponowanej wersji można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni albo zamrozić. Nie możesz doczekać się świątecznych specjałów? Zrób kapustę z grochem według naszego przepisu!