
Składniki
1 kilogram
1 szklanka
8 sztuk
1 sztuka
3 sztuki
8 sztuk
1 łyżka
1 szczypta
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Namoczyć grzyby. Cebulę obrać, zeszklić na oleju. Do garnka włożyć kapustę, cebulę, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.
Krok 2
Kapustę gotować 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody w miarę potrzeby.
Krok 3
Groch odcedzić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości – połączyć z kapustą, wymieszać.
Krok 4
Doprawić do smaku przyprawą Delikat.
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
- Odpowiedz
Przepisy w Waszym wykonaniu
Delikat przyprawa uniwersalna Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Kapusta z grochem
Danie, które smakuje świetnie nie tylko jako jeden z punktów wigilijnego menu, ale może też być dobrą propozycją na dodatek do pieczonych mięs czy warzywnych kotlecików. Kapustę z grochem najlepiej przyrządzić nieco wcześniej, nawet dzień lub dwa przed podaniem. W ten sposób potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdyż wszystkie jej składniki „przegryzą się” i całość nabierze wyrazistości. Trzeba również pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch oraz grzyby. Smak kapusty można podkreślić ulubionymi przyprawami, np. kminkiem, majerankiem lub tymiankiem. Aromatyczna, delikatnie kwaśna i pikantna, będzie się świetnie komponować z kromką razowego chleba albo podpłomykiem. Najlepiej podawać ją na ciepło. Wiele osób wykorzystuje ją też chętnie jako nadzienie, np. do ciasta francuskiego lub krokietów. Potrawę w proponowanej wersji można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni albo zamrozić. Nie możesz doczekać się świątecznych specjałów? Zrób kapustę z grochem według naszego przepisu!