Kapusta z grochem - przepis babci: z grzybami | Przepisy.pl pixel

Kapusta z grochem

Autor: blue_megi blue_megi

ratingratingratingratingrating

5

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

132 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

143 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

1 szklanka

8 sztuk

1 sztuka

3 sztuki

8 sztuk

1 łyżka

1 szczypta

1 szczypta

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Groch zalać wodą i moczyć przez noc. Namoczyć grzyby. Cebulę obrać, zeszklić na oleju. Do garnka włożyć kapustę, cebulę, przyprawy i grzyby razem z wodą w której się moczyły.

Krok 2

Kapustę gotować 2 godziny, mieszając co jakiś czas i dolewając wody w miarę potrzeby.

Krok 3

Groch odcedzić, opłukać, zalać wodą i ugotować do miękkości – połączyć z kapustą, wymieszać.

Krok 4

Doprawić do smaku przyprawą Delikat.

4

Opinie o przepisie

  • Katarzyna

    Katarzyna , 21.12.2021

    Tak* Tradycyjna potrawa wigilijna w moim domu. Ja dodaje jeszcze majeranek, bardzo lubię tą przyprawę, dodaje smaku oraz sapachu.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Alicja

    Alicja , 19.12.2021

    TAK* ja dodaje jeszcze suszone śliwki

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Natalia

    Natalia , 10.12.2021

    Tak * Moja ulubiona potrwa wigilina ;) Tylko u mnie wygląda inaczej bo z przypraw daje tylko sól, pieprz i przyprawę Knor, a zamiast grochu wkładam fasolę Jaś i "okraszam" masełkiem. Prosto i pysznie.

    Odpowiedz Odpowiedz
  • Barbara

    Barbara , 05.12.2021

    Tak* Pyszna, prosta potrawa na zimowy obiad lub kolację. Trochę w wigilijnym klimacie. Ja jednak lubię ją trochę zmodyfikować: kapustę łączę pół na pół ze świeżą. Gotuję je osobno i łączę na koniec razem z grochem. Nie dodaję wtedy grzybów, za to dużo majeranku. Jak mam ochotę na bardziej kaloryczną potrawę - robię złocistą zasmażkę na słonince lub boczku. Palce lizać . Aha...i najlepsza jest niestety dopiero kolejnego dnia, kiedy wszystkie smaki się "przegryzą".

    Odpowiedz Odpowiedz

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kapusta z grochem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kapusta z grochemKapusta z grochem

Danie, które smakuje świetnie nie tylko jako jeden z punktów wigilijnego menu, ale może też być dobrą propozycją na dodatek do pieczonych mięs czy warzywnych kotlecików. Kapustę z grochem najlepiej przyrządzić nieco wcześniej, nawet dzień lub dwa przed podaniem. W ten sposób potrawa będzie smakowała jeszcze lepiej, gdyż wszystkie jej składniki „przegryzą się” i całość nabierze wyrazistości. Trzeba również pamiętać, by odpowiednio wcześniej namoczyć groch oraz grzyby. Smak kapusty można podkreślić ulubionymi przyprawami, np. kminkiem, majerankiem lub tymiankiem. Aromatyczna, delikatnie kwaśna i pikantna, będzie się świetnie komponować z kromką razowego chleba albo podpłomykiem. Najlepiej podawać ją na ciepło. Wiele osób wykorzystuje ją też chętnie jako nadzienie, np. do ciasta francuskiego lub krokietów. Potrawę w proponowanej wersji można przechowywać w lodówce nawet przez kilka dni albo zamrozić. Nie możesz doczekać się świątecznych specjałów? Zrób kapustę z grochem według naszego przepisu!