Kurczak teriyaki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak teriyaki z warzywami

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

4

15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

68 osób wydrukowało

Pobierz pdf

93 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli nie korzystasz z gotowego sosu teriyaki można go sobie zrobić mieszając razem :sake (lub wódki rozcieńczonej w stosunku 2:1), mirin (lub białego wytrawnego wina), sos sojowy, cukier, imbir )(1 łyżeczka startego) i olej sezamowy do smaku. Mięso kurczaka pokrój na małe kawałki. Do sosu dodać kurczaka i odstawić na 20 minut.

Krok 2

Warzywa pokroić: marchewkę, cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Zalać wrzątkiem brokuły i marchewkę odstawić na 20 min. Po tym czasie odcedzić i wrzucić do podsmażonej cebulki, dodać cukinię chwile poddusić, na koniec dodać czosnek. Tak przygotowane warzywa odłożyć.

Krok 3

Na tą samą patelnię wlać oliwę i rozgrzać. Kurczaka wyciągnij z sosu i krótko podsmaż. Dodaj sos, i warzywa doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy. Makaron zalałam wrzątkiem i gotowałam 4 minuty następnie wypłukałam go w zimnej wodzie.

Krok 4

Kurczaka z warzywami podawać można z makaronem ryżowym ale równie dobrze smakuje z ryżem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Chińskie sajgonki
czas przygotowania
55 min.
stopień trudności

średnie

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej