
Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
2 łyżki
20 dekagramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Jeśli nie korzystasz z gotowego sosu teriyaki można go sobie zrobić mieszając razem :sake (lub wódki rozcieńczonej w stosunku 2:1), mirin (lub białego wytrawnego wina), sos sojowy, cukier, imbir )(1 łyżeczka startego) i olej sezamowy do smaku. Mięso kurczaka pokrój na małe kawałki. Do sosu dodać kurczaka i odstawić na 20 minut.
Krok 2
Warzywa pokroić: marchewkę, cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Zalać wrzątkiem brokuły i marchewkę odstawić na 20 min. Po tym czasie odcedzić i wrzucić do podsmażonej cebulki, dodać cukinię chwile poddusić, na koniec dodać czosnek. Tak przygotowane warzywa odłożyć.
Krok 3
Na tą samą patelnię wlać oliwę i rozgrzać. Kurczaka wyciągnij z sosu i krótko podsmaż. Dodaj sos, i warzywa doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy. Makaron zalałam wrzątkiem i gotowałam 4 minuty następnie wypłukałam go w zimnej wodzie.
Krok 4
Kurczaka z warzywami podawać można z makaronem ryżowym ale równie dobrze smakuje z ryżem. Smacznego.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Wiosna i lato to świetny czas na urządzenie grilla. Soczyste żeberka, wyrazista karkówka, ryba z chrupiącą skórką czy podpieczone warzywa i owoce – ich cechą wspólną jest intensywny aromat oraz smak.
Co na grilla? Oto kilka porad.
Mówi się, że jedna jaskółka wiosny nie czyni, ale gdy w ogrodach pojawia się smukły rabarbar, można mieć pewność, że zima odeszła na dobre. Oficjalnie uważany jest za warzywo, lecz doskonale sprawdza się w owocowych kompotach w połączeniu z truskawkami i licznych deserach.
Czytaj więcej