Kurczak teriyaki z warzywami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak teriyaki z warzywami

Autor: Paulina

ratingratingratingratingrating

4

heart
15 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

72 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

101 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

2 łyżki

1 sztuka

5 sztuk

1 sztuka

20 dekagramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Jeśli nie korzystasz z gotowego sosu teriyaki można go sobie zrobić mieszając razem :sake (lub wódki rozcieńczonej w stosunku 2:1), mirin (lub białego wytrawnego wina), sos sojowy, cukier, imbir )(1 łyżeczka startego) i olej sezamowy do smaku. Mięso kurczaka pokrój na małe kawałki. Do sosu dodać kurczaka i odstawić na 20 minut.

Krok 2

Warzywa pokroić: marchewkę, cukinię i czosnek w plasterki, cebulę w piórka, brokuły podzielić na mniejsze różyczki. Zalać wrzątkiem brokuły i marchewkę odstawić na 20 min. Po tym czasie odcedzić i wrzucić do podsmażonej cebulki, dodać cukinię chwile poddusić, na koniec dodać czosnek. Tak przygotowane warzywa odłożyć.

Krok 3

Na tą samą patelnię wlać oliwę i rozgrzać. Kurczaka wyciągnij z sosu i krótko podsmaż. Dodaj sos, i warzywa doprowadź do wrzenia, zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez 5 minut. W tym czasie ugotuj makaron ryżowy. Makaron zalałam wrzątkiem i gotowałam 4 minuty następnie wypłukałam go w zimnej wodzie.

Krok 4

Kurczaka z warzywami podawać można z makaronem ryżowym ale równie dobrze smakuje z ryżem. Smacznego.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak teriyaki z warzywami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Kurczak z kulkami ryżowymi
czas przygotowania
80 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej