Kurczak pieczony z szałwią i cytryną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony z szałwią i cytryną

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
1 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

0 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

null

16 sztuk

8 plastrów

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj panierkę z kopru włoskiego.

Krok 2

Następnie opłucz kurczaki pod zimną wodą.

Krok 3

Cytrynę podziel na 8 kawałków.

Krok 4

Do każdego kurczaka włóż cząstkę cytryny i dwa liście szałwii, po czym posyp kurczaka panierką. Owiń je paskiem prosciutto, mocując szynkę za pomocą wykałaczki.

Krok 5

Ułóż kurczaki w żaroodpornych naczyniach. Piecz około 45 minut. Podawaj z kawałkami cytryny.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony z szałwią i cytryną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej