
Składniki
2 sztuki
null
16 sztuk
8 plastrów
8 sztuk
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Nagrzej piekarnik do 200 stopni. Przygotuj panierkę z kopru włoskiego.
Krok 2
Następnie opłucz kurczaki pod zimną wodą.
Krok 3
Cytrynę podziel na 8 kawałków.
Krok 4
Do każdego kurczaka włóż cząstkę cytryny i dwa liście szałwii, po czym posyp kurczaka panierką. Owiń je paskiem prosciutto, mocując szynkę za pomocą wykałaczki.
Krok 5
Ułóż kurczaki w żaroodpornych naczyniach. Piecz około 45 minut. Podawaj z kawałkami cytryny.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej