Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

3

heart
91 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

19 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 sztuki

8 sztuk

1 opakowanie

0.5 łyżki

400 mililitrów

2 sztuki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przygotuj marynatę. Wymieszaj ze śmietanką przyprawy z opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - Krok 1

Krok 2

Dodaj pokruszone ziarna kolendry, porwane liście szałwii oraz sok i otartą skórkę z cytryny.

Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - Krok 2

Krok 3

Udka z kurczaka przełóż do torebki dołączonej do opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.

Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - Krok 3

Krok 4

Całość zalej przygotowaną marynatą.

Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - Krok 4

Krok 5

Zamknij szczelnie woreczek i piecz w 180 °C przez 40 minut. Podawaj z ryżem oraz powstałym podczas pieczenia sosem.

Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią Kurczak pieczony w cytrynie z szałwią

Przygotuj marynatę. Wymieszaj ze śmietanką przyprawy z opakowania Naturalnie Smaczne Knorr.