
Składniki
200 gramów
1 garść
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 szklanka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłukać pod zimną wodą
Krok 2
gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( 10 minut do miękkości )
Krok 3
na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem
Krok 4
soczewicę odcedzić, po wystudzeniu dodać cebulę jako, przyprawy, słonecznik i otręby
Krok 5
Wszystko wymieszać na jednolita masę, dosypując mąkę i bułkę tartą, do momentu gdy masą stworzy zwartą postać. Teraz można utworzyć kotleciki wielkości dłoni, dość mocno je spłaszczając.
Krok 6
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, kotlety skropić olejem i piec 30 minut, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























