
Składniki
200 gramów
1 garść
2 łyżeczki
2 łyżeczki
1 sztuka
1 łyżeczka
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 łyżeczka
1 łyżeczka
4 łyżki
1 szklanka
1 garść
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Soczewicę przepłukać pod zimną wodą
Krok 2
gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( 10 minut do miękkości )
Krok 3
na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem
Krok 4
soczewicę odcedzić, po wystudzeniu dodać cebulę jako, przyprawy, słonecznik i otręby
Krok 5
Wszystko wymieszać na jednolita masę, dosypując mąkę i bułkę tartą, do momentu gdy masą stworzy zwartą postać. Teraz można utworzyć kotleciki wielkości dłoni, dość mocno je spłaszczając.
Krok 6
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, kotlety skropić olejem i piec 30 minut, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę

Dobra rada:
Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej