Kotlety z soczewicy czerwonej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z soczewicy czerwonej

Autor: waldek

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

0 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

3 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 garść

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szklanka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłukać pod zimną wodą

Krok 2

gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( 10 minut do miękkości )

Krok 3

na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem

Krok 4

soczewicę odcedzić, po wystudzeniu dodać cebulę jako, przyprawy, słonecznik i otręby

Krok 5

Wszystko wymieszać na jednolita masę, dosypując mąkę i bułkę tartą, do momentu gdy masą stworzy zwartą postać. Teraz można utworzyć kotleciki wielkości dłoni, dość mocno je spłaszczając.

Krok 6

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, kotlety skropić olejem i piec 30 minut, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę

waldek

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Kontynuując serię blogową o szybkich daniach, dziś chciałbym poruszyć temat sałatek. To także bardzo dobre rozwiązanie, gdy czasu jest mało. Gdy mam upieczoną lub usmażoną pierś kurczaka albo po prostu to, co zostało z niedzielnego pieczonego kurczaka zazwyczaj decyduję się na...

Czytaj więcej

Ciągłe życie w pośpiechu sprawia, że nie masz na nic czasu? Lubisz gotować, ale zbyt długotrwałe i pracochłonne przyrządzanie potraw gasi cały Twój zapał? Najwyższy czas to zmienić.

Czytaj więcej