Kotlety z soczewicy czerwonej przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Kotlety z soczewicy czerwonej

Autor: waldek

ratingratingratingratingrating

1

heart
0 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

4 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 garść

2 łyżeczki

2 łyżeczki

1 sztuka

1 łyżeczka

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 łyżeczka

1 łyżeczka

4 łyżki

1 szklanka

1 garść

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Soczewicę przepłukać pod zimną wodą

Krok 2

gotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu ( 10 minut do miękkości )

Krok 3

na patelni podsmażyć cebulę z czosnkiem

Krok 4

soczewicę odcedzić, po wystudzeniu dodać cebulę jako, przyprawy, słonecznik i otręby

Krok 5

Wszystko wymieszać na jednolita masę, dosypując mąkę i bułkę tartą, do momentu gdy masą stworzy zwartą postać. Teraz można utworzyć kotleciki wielkości dłoni, dość mocno je spłaszczając.

Krok 6

Piekarnik rozgrzać do temperatury 180 stopni, kotlety skropić olejem i piec 30 minut, obracając w połowie pieczenia na drugą stronę

waldek

Dobra rada:

Każdy rodzaj soczewicy przygotowuje się inaczej – najmniej czasu zajmie ci gotowanie soczewicy czerwonej i żółtej.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Kotlety z soczewicy czerwonej  - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej