Curry z soczewicy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy ze szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

18 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

150 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulę pokrój na półplasterki i podsmaż na oleju w dużym rondlu.

Krok 3

Imbir posiekaj i dodaj do cebuli. Dodaj również wszystkie przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.

Krok 4

Teraz dodaj pomidory, 400 ml wody oraz soczewicę. Gotuj sos ok. 10-15 minut aż soczewica zmięknie.

Krok 5

Gdy sos będzie gotowy dodaj szpinak. Wymieszaj i podawaj na brązowym ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić komosą.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy ze szpinakiemCurry z soczewicy ze szpinakiem

Czujecie ten aromat? Curry z soczewicą i szpinakiem to potrawa, której zapach i wygląd uruchamiają wyobraźnię. Możecie być pewni, że podczas gotowania domownicy będą niecierpliwie zaglądać do kuchni, nie mogąc doczekać się degustacji. Bądźcie gotowi na to, że wegetariańskie danie szybko im się nie znudzi. 

Dla kogo?

Curry to prawdopodobnie jeden z najprostszych przepisów, by zapoznać się z indyjskimi kulinariami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować go w zależności od tego, jakimi warzywami akurat dysponujecie.

Na jaką okazję?

W ciągu tygodnia nie macie zbyt wiele czasu na próbowanie nowych receptur? W takim razie już teraz zarezerwujcie najbliższy weekend na kulinarne przygody z curry ze szpinakiem i soczewicą.

Czy wiesz, że?

Szpinak pojawił się w Europie w IX wieku. Jako pierwsi o jego smakowitych walorach mieli okazję przekonać się smakosze z Sycylii.

Dla urozmaicenia:

Zależy Wam na orientalnym charakterze całego posiedzenia przy stole? Curry z soczewicy i szpinaku podajcie z ćapati, czyli okrągłymi plackami z mąki pszennej. Można używać ich zamiast sztućców!