Curry z soczewicy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy ze szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

150 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulę pokrój na półplasterki i podsmaż na oleju w dużym rondlu.

Krok 3

Imbir posiekaj i dodaj do cebuli. Dodaj również wszystkie przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.

Krok 4

Teraz dodaj pomidory, 400 ml wody oraz soczewicę. Gotuj sos ok. 10-15 minut aż soczewica zmięknie.

Krok 5

Gdy sos będzie gotowy dodaj szpinak. Wymieszaj i podawaj na brązowym ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić komosą.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Przez wielu szefów kuchni zaliczane są do najsmaczniejszych warzyw. Ich delikatny smak i chrupiąca konsystencja doskonale współgrają z wieloma, różnorodnymi produktami. Sprawdźcie, z czym podawać szparagi, by zachwycały najbardziej wybredne podniebienia.

Czytaj więcej

Jest o nich głośno, gdy tylko pojawiają się na straganach i sklepowych. Trudno im się oprzeć. Brzmi jak opis najnowszej letniej kolekcji ubrań z modowego żurnala? Nic bardziej mylnego! Mowa o truskawach! Lubią wyznaczać trendy – zwłaszcza te kulinarne. Chodzą pogłoski, że prawdziwe z nich kokietki! Jedno jest pewne – swoim urokiem i wdziękiem wypełnią przestrzeń Twojej kuchni.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy ze szpinakiemCurry z soczewicy ze szpinakiem

Czujecie ten aromat? Curry z soczewicą i szpinakiem to potrawa, której zapach i wygląd uruchamiają wyobraźnię. Możecie być pewni, że podczas gotowania domownicy będą niecierpliwie zaglądać do kuchni, nie mogąc doczekać się degustacji. Bądźcie gotowi na to, że wegetariańskie danie szybko im się nie znudzi. 

Dla kogo?

Curry to prawdopodobnie jeden z najprostszych przepisów, by zapoznać się z indyjskimi kulinariami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować go w zależności od tego, jakimi warzywami akurat dysponujecie.

Na jaką okazję?

W ciągu tygodnia nie macie zbyt wiele czasu na próbowanie nowych receptur? W takim razie już teraz zarezerwujcie najbliższy weekend na kulinarne przygody z curry ze szpinakiem i soczewicą.

Czy wiesz, że?

Szpinak pojawił się w Europie w IX wieku. Jako pierwsi o jego smakowitych walorach mieli okazję przekonać się smakosze z Sycylii.

Dla urozmaicenia:

Zależy Wam na orientalnym charakterze całego posiedzenia przy stole? Curry z soczewicy i szpinaku podajcie z ćapati, czyli okrągłymi plackami z mąki pszennej. Można używać ich zamiast sztućców!