Curry z soczewicy ze szpinakiem
Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność
łatwe
62 osoby zapisały

Składniki
80 gramów
150 gramów
250 gramów
1 łyżka
1 opakowanie
2 łyżki
1 sztuka
1 łyżka
100 gramów
4 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Ryż ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.
Krok 2
Cebulę pokrój na półplasterki i podsmaż na oleju w dużym rondlu.
Krok 3
Imbir posiekaj i dodaj do cebuli. Dodaj również wszystkie przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.
Krok 4
Teraz dodaj pomidory, 400 ml wody oraz soczewicę. Gotuj sos ok. 10-15 minut aż soczewica zmięknie.
Krok 5
Gdy sos będzie gotowy dodaj szpinak. Wymieszaj i podawaj na brązowym ryżu.

Dobra rada:
Ryż możesz zastąpić komosą.
Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy.
Czytaj więcejCukinia to pyszne warzywo, które zyskało swą popularność ze względu na dostępność i łatwość wykorzystania w kuchni. I choć sezon na cukinie zaczyna się w sierpniu i trwa do końca lata, to jej smakiem możecie delektować się cały rok.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Curry z soczewicy ze szpinakiem
Czujecie ten aromat? Curry z soczewicą i szpinakiem to potrawa, której zapach i wygląd uruchamiają wyobraźnię. Możecie być pewni, że podczas gotowania domownicy będą niecierpliwie zaglądać do kuchni, nie mogąc doczekać się degustacji. Bądźcie gotowi na to, że wegetariańskie danie szybko im się nie znudzi.
Dla kogo?
Curry to prawdopodobnie jeden z najprostszych przepisów, by zapoznać się z indyjskimi kulinariami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować go w zależności od tego, jakimi warzywami akurat dysponujecie.
Na jaką okazję?
W ciągu tygodnia nie macie zbyt wiele czasu na próbowanie nowych receptur? W takim razie już teraz zarezerwujcie najbliższy weekend na kulinarne przygody z curry ze szpinakiem i soczewicą.
Czy wiesz, że?
Szpinak pojawił się w Europie w IX wieku. Jako pierwsi o jego smakowitych walorach mieli okazję przekonać się smakosze z Sycylii.
Dla urozmaicenia:
Zależy Wam na orientalnym charakterze całego posiedzenia przy stole? Curry z soczewicy i szpinaku podajcie z ćapati, czyli okrągłymi plackami z mąki pszennej. Można używać ich zamiast sztućców!