Curry z soczewicy ze szpinakiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry z soczewicy ze szpinakiem

Danie jest źródłem witaminy A wspomagającej odporność

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
65 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

16 osób wydrukowało

Pobierz pdf

62 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

80 gramów

150 gramów

250 gramów

1 łyżka

1 opakowanie

2 łyżki

1 sztuka

1 łyżka

100 gramów

4 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ryż ugotuj zgodnie z wskazówkami na opakowaniu producenta.

Krok 2

Cebulę pokrój na półplasterki i podsmaż na oleju w dużym rondlu.

Krok 3

Imbir posiekaj i dodaj do cebuli. Dodaj również wszystkie przyprawy Knorr i smaż 1 minutę.

Krok 4

Teraz dodaj pomidory, 400 ml wody oraz soczewicę. Gotuj sos ok. 10-15 minut aż soczewica zmięknie.

Krok 5

Gdy sos będzie gotowy dodaj szpinak. Wymieszaj i podawaj na brązowym ryżu.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić komosą.

Porcja dania dostarcza istotną ilość witaminy A potrzebnej w codziennej diecie. Witamina A pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego. Spożywaj, jako element zrównoważonej i zróżnicowanej diety oraz zdrowego trybu życia. 

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry z soczewicy ze szpinakiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry z soczewicy ze szpinakiemCurry z soczewicy ze szpinakiem

Czujecie ten aromat? Curry z soczewicą i szpinakiem to potrawa, której zapach i wygląd uruchamiają wyobraźnię. Możecie być pewni, że podczas gotowania domownicy będą niecierpliwie zaglądać do kuchni, nie mogąc doczekać się degustacji. Bądźcie gotowi na to, że wegetariańskie danie szybko im się nie znudzi. 

Dla kogo?

Curry to prawdopodobnie jeden z najprostszych przepisów, by zapoznać się z indyjskimi kulinariami. Nic nie stoi na przeszkodzie, by modyfikować go w zależności od tego, jakimi warzywami akurat dysponujecie.

Na jaką okazję?

W ciągu tygodnia nie macie zbyt wiele czasu na próbowanie nowych receptur? W takim razie już teraz zarezerwujcie najbliższy weekend na kulinarne przygody z curry ze szpinakiem i soczewicą.

Czy wiesz, że?

Szpinak pojawił się w Europie w IX wieku. Jako pierwsi o jego smakowitych walorach mieli okazję przekonać się smakosze z Sycylii.

Dla urozmaicenia:

Zależy Wam na orientalnym charakterze całego posiedzenia przy stole? Curry z soczewicy i szpinaku podajcie z ćapati, czyli okrągłymi plackami z mąki pszennej. Można używać ich zamiast sztućców!