Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

2

heart
12 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

14 osób wydrukowało

Pobierz pdf

22 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

200 gramów

300 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

5 listki

1 pęczek

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, cebulę pokrój w kostkę, marchewkę obierz oraz przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplastry grubości 0,5 cm. Dynię i ziemniaka pokrój w grubą kostkę o wielkości 1 cm. Posiekaj miętę i natkę kolendry. Ogórki zetrzyj na tarce, posól, po chwili odciśnij nadmiar wody. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drobno posiekaj chili oraz czosnek.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 1

Krok 2

Ryż wypłucz pod bieżącą wodą.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 2

Krok 3

W garnku z żeliwnym dnem na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa lekko się zarumienią, dodaj przyprawy Garam Masala Knorr i Curry Knorr, smaż przez chwilę. Dodaj marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, dynię i różyczki kalafiora. 3. Całość smaż jeszcze moment. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej 500 ml wody, dodaj liście curry i sól. Doprowadź do wrzenia. Wsyp zielony groszek oraz ciecierzycę. Całość dokładnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 3

Krok 4

Solone ogórki, odciśnięte z nadmiaru wody, połącz ze skórką oraz sokiem z limonki, dodaj jogurt, miętę i natkę kolendry. Warzywne biriani podawaj z raitą z ogórków.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryżu możesz dodać rodzynki, orzeszki ziemne lub piniowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa biryani z raitą z ogórka i miętyWarzywa biryani z raitą z ogórka i mięty

Dziś przed Państwem danie pełne warzyw, podane z aromatycznym dipem. To jedna z tych potraw, które pokazują, że to pełni kulinarnego szczęścia nie jest potrzebne mięso. Wystarczą inne dobrze skomponowane składniki, które tworzą doskonały w smaku posiłek – oto warzywa biryani z raitą.

Dla kogo?

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich lubiących roślinne smaki. W potrawie pełno jest smakowitych warzyw. To również danie dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych przepisów.

Na jaką okazję?

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty będą smacznym wyborem na obiad albo kolację.

Czy wiesz, że?

Biryani to specjał kuchni indyjskiej. W oryginale polega na zapiekaniu ułożonych na przemian warstw ryżu i mięsa z dodatkiem przypraw.

Dla urozmaicenia:

Dodanie do ryżu orzeszków ziemnych lub piniowych wzbogaci smak warzyw biryani.