Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

1

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
20 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

10 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

3 łyżki

200 gramów

300 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

200 gramów

2 sztuki

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

3 sztuki

5 listki

1 pęczek

50 mililitrów

2 łyżki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, cebulę pokrój w kostkę, marchewkę obierz oraz przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplastry grubości 0,5 cm. Dynię i ziemniaka pokrój w grubą kostkę o wielkości 1 cm. Posiekaj miętę i natkę kolendry. Ogórki zetrzyj na tarce, posól, po chwili odciśnij nadmiar wody. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drobno posiekaj chili oraz czosnek.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 1

Krok 2

Ryż wypłucz pod bieżącą wodą.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 2

Krok 3

W garnku z żeliwnym dnem na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa lekko się zarumienią, dodaj przyprawy Garam Masala Knorr i Curry Knorr, smaż przez chwilę. Dodaj marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, dynię i różyczki kalafiora. 3. Całość smaż jeszcze moment. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej 500 ml wody, dodaj liście curry i sól. Doprowadź do wrzenia. Wsyp zielony groszek oraz ciecierzycę. Całość dokładnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 3

Krok 4

Solone ogórki, odciśnięte z nadmiaru wody, połącz ze skórką oraz sokiem z limonki, dodaj jogurt, miętę i natkę kolendry. Warzywne biriani podawaj z raitą z ogórków.

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - Krok 4
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do ryżu możesz dodać rodzynki, orzeszki ziemne lub piniowe.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Quesadillas - VIDEO
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Warzywa biryani z raitą z ogórka i miętyWarzywa biryani z raitą z ogórka i mięty

Dziś przed Państwem danie pełne warzyw, podane z aromatycznym dipem. To jedna z tych potraw, które pokazują, że to pełni kulinarnego szczęścia nie jest potrzebne mięso. Wystarczą inne dobrze skomponowane składniki, które tworzą doskonały w smaku posiłek – oto warzywa biryani z raitą.

Dla kogo?

Pozycja obowiązkowa dla wszystkich lubiących roślinne smaki. W potrawie pełno jest smakowitych warzyw. To również danie dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych przepisów.

Na jaką okazję?

Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty będą smacznym wyborem na obiad albo kolację.

Czy wiesz, że?

Biryani to specjał kuchni indyjskiej. W oryginale polega na zapiekaniu ułożonych na przemian warstw ryżu i mięsa z dodatkiem przypraw.

Dla urozmaicenia:

Dodanie do ryżu orzeszków ziemnych lub piniowych wzbogaci smak warzyw biryani.