Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty
łatwe
18 osób zapisało
Składniki
200 gramów
3 łyżki
200 gramów
300 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
200 gramów
2 sztuki
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
3 sztuki
5 listki
1 pęczek
50 mililitrów
2 łyżki
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Fasolkę szparagową oczyść z końcówek, a następnie pokrój na 2-centymetrowe kawałki. Kalafior podziel na mniejsze różyczki, cebulę pokrój w kostkę, marchewkę obierz oraz przekrój wzdłuż na pół i pokrój w półplastry grubości 0,5 cm. Dynię i ziemniaka pokrój w grubą kostkę o wielkości 1 cm. Posiekaj miętę i natkę kolendry. Ogórki zetrzyj na tarce, posól, po chwili odciśnij nadmiar wody. Z limonki zetrzyj skórkę i wyciśnij sok. Drobno posiekaj chili oraz czosnek.
Krok 2
Ryż wypłucz pod bieżącą wodą.
Krok 3
W garnku z żeliwnym dnem na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę, czosnek i chili. Gdy warzywa lekko się zarumienią, dodaj przyprawy Garam Masala Knorr i Curry Knorr, smaż przez chwilę. Dodaj marchew, fasolkę szparagową, ziemniaki, dynię i różyczki kalafiora. 3. Całość smaż jeszcze moment. Dodaj ryż i dokładnie wymieszaj. Następnie wlej 500 ml wody, dodaj liście curry i sól. Doprowadź do wrzenia. Wsyp zielony groszek oraz ciecierzycę. Całość dokładnie przykryj i wstaw do nagrzanego do 180°C piekarnika na ok. 30 minut.
Krok 4
Solone ogórki, odciśnięte z nadmiaru wody, połącz ze skórką oraz sokiem z limonki, dodaj jogurt, miętę i natkę kolendry. Warzywne biriani podawaj z raitą z ogórków.
Dobra rada:
Do ryżu możesz dodać rodzynki, orzeszki ziemne lub piniowe.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty
Dziś przed Państwem danie pełne warzyw, podane z aromatycznym dipem. To jedna z tych potraw, które pokazują, że to pełni kulinarnego szczęścia nie jest potrzebne mięso. Wystarczą inne dobrze skomponowane składniki, które tworzą doskonały w smaku posiłek – oto warzywa biryani z raitą.
Dla kogo?
Pozycja obowiązkowa dla wszystkich lubiących roślinne smaki. W potrawie pełno jest smakowitych warzyw. To również danie dla wszystkich, którzy lubią próbować nowych przepisów.
Na jaką okazję?
Warzywa biryani z raitą z ogórka i mięty będą smacznym wyborem na obiad albo kolację.
Czy wiesz, że?
Biryani to specjał kuchni indyjskiej. W oryginale polega na zapiekaniu ułożonych na przemian warstw ryżu i mięsa z dodatkiem przypraw.
Dla urozmaicenia:
Dodanie do ryżu orzeszków ziemnych lub piniowych wzbogaci smak warzyw biryani.