Ostry przysmak czyli sajgonki przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ostry przysmak czyli sajgonki

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
6 os.
cookedstopień trudności

średnie

czas przygotowania
90 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

7 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

500 mililitrów

1 sztuka

2 łyżki

2 łyżki

null

1 opakowanie

0.5 sztuki

150 gramów

15 sztuk

null

8 sztuk

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Zamocz grzyby w letniej wodzie na godzinę a potem drobno posiekaj i dodaj do mięsa.

Krok 2

Posiekaj drobno cebulę i paprykę.

Krok 4

Każdy płatek papieru ryżowe zamocz w zimnej wodzie, włóż w niego farsz i zwiń jak gołąbek.

Krok 3

Dodaj do mięsa kiełki bez zalewy, sos sojowy, jajko, cebulę, paprykę starty imbir i czosnek oraz przyprawę Knorr. Całość dokładnie wymieszaj.

Krok 5

Tak przygotowane sajgonki smaż na głębokim oleju. Po usmażeniu odcedź sajgonki na ręczniku papierowym. Serwuj z ostrym sosem słodko-kwaśnym i/lub ryżem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ostry przysmak czyli sajgonki - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Królik pieczony
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej