Zauważyłem, że bardzo spodobał się Wam cykl postów na temat kuchni meksykańskiej. Jest coś wyjątkowego w tej środkowoamerykańskiej mieszance wybuchowej smaków, kolorów i faktur. Trudno znaleźć osobę, która pozostanie wobec niej obojętna. Dlatego pomyślałem, że temat można kontynuować skoro także Wy jesteście nim mocno zainteresowani. Może to te placki kukurydziane? A może fasola? :)

Dziś zajmę się kuchnią Tex Mex. Wspominałem już o niej w poprzednich wpisach, ale dziś poświęcę jej więcej czasu. Czym więc jest Tex Mex? To mieszanka składników, przypraw i metod przygotowania dań, odzwierciedlająca bliskie sąsiedztwo i wzajemne przenikanie kultur Meksyku i stanu Teksas. A do tego jeszcze dochodzą elementy kuchni francuskiej, hiszpańskiej i amerykańskiej. Bardzo na czasie, bo przecież dzięki mieszaniu się rozmaitych wpływów, a w przypadku kuchni, smaków, aromatów, przypraw, ziół i pozostałych składników, na naszych stołach pojawiają się nowości. Kuchnia Tex Mex niekoniecznie musi być pikantna ponad miarę. Wszystko zależy od naszych gustów, bo przecież łatwo można regulować ilość dodawanych papryczek chili, pieprzu Cayenne czy innych ogniotwórczych przypraw. A przepisy są proste i niemal błyskawiczne. Takie na szybką kolację czy obiad w ciągu tygodnia.

Właściwie większość dań kuchni meksykańskiej podać można owinięte w placki tortilla. Pełnią one także rolę chleba i umożliwiają dokładne wytarcie pysznych sosów, które zazwyczaj towarzyszą meksykańskim daniom mięsnym.

Dla zgłodniałych na początek przepis na burrito z kurczakiem a potem wyjaśnię różnice między meksykańskimi potrawami z tortillą. Dlatego tortilla jest niemalże wszędzie, a potrawy mają zupełnie różne nazwy.

Burrito z kurczakiem i serem cheddar
Dla 4 osób
Czas: 30 minut

Składniki:
- 300 g mięsa mielone drobiowego
- 100 g tartego sera cheddar starty
- Knorr Fix Chili con Carne
- ½ szklanki czarnej lub czerwonej fasoli z puszki
- pęczek świeżej kolendry
- 50 ml oleju
- 4 tortille pszenne
- 300 ml wody
- 1 czerwona cebula
- 1 papryka czerwona

Sposób przygotowania

Mięso mielone podsmaż na patelni z rozgrzanym olejem, na rumiany kolor. Cebulę pokrój w piórka, paprykę oczyść z gniazda nasiennego i pokrój w cienkie paski. Warzywa dorzuć do usmażonego mięsa, dodaj fasolę. Całość smaż jeszcze ok. 4 minut. Knorr Fix Chili con Carne połącz z wodą, wymieszaj i zagotuj w rondelku. Następnie wlej go na patelnię z mięsem i warzywami, gotuj wszystko razem do odparowania płynu. Po zdjęciu patelni z ognia dodaj posiekaną świeżą kolendrę. Tortille zrumień na suchej patelni, następnie nałóż na nią powstały farsz, posyp startym serem i zawiń jak krokieta, po czym ponownie podsmaż na suchej patelni.

W przepisie użyłem Knorr Fix Chili con Carne, ze względu na bardzo udaną, w moim przekonaniu, mieszankę ziół i przypraw. Ta mieszanka definiuje charakter potrawy i uwzględnia jednocześnie nasze polskie preferencje czyli nie jest nadmiernie pikantna.

Wiem, że często zastanawiacie się jaka właściwie jest różnica pomiędzy flagowymi potrawami kuchni meksykańskiej, czyli właśnie burritto, faijta, chimichanga czy quesadilla. Cechą wspólna tych dań jest bez wątpienia tortilla. Warzywa i mięso mogą być podobne, na ogół podaje się je z pomidorową salsą, guacamole i kwaśna śmietaną. No więc co właściwie je różni? Po odpowiedź zapraszam do następnego odcinka naszego bloga.