Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

5 sztuk

1 szczypta

1 szczypta

2 łyżeczki

10 sztuk

1 sztuka

2 łyżki

5 łyżeczek

3 sztuki

15 sztuk

2 sztuki

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody, osól ją i wlej ocet. Jajeczka przepiórcze wybijaj pojedynczo na spodeczek a następnie wlewaj do wrzątku delikatnie mieszając wodę łyżką. Gotuj aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - Krok 1

Krok 2

Sałatę opłucz i dobrze osącz, wsyp do miski. Rzodkiewki oczyść, pokrój na pół plasterki.

Krok 3

Wymieszaj w kubeczku olej, sok z cytryny, sos sałatkowy, suszone kwiaty i 2 łyżeczki wody, odstaw na kilka minut a następnie polej sosem sałatę i delikatnie wymieszaj. Nałóż porcje na talerze. Dodaj pokrojone rzodkiewki, po kilka jajeczek i posyp całość rzeżuchą. Udekoruj listkami natki. Podawaj od razu.

0

Opinie o przepisie

Sos sałatkowy francuski Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Sos sałatkowy francuski Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej