Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

13 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 łyżeczek

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

15 sztuk

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody, osól ją i wlej ocet. Jajeczka przepiórcze wybijaj pojedynczo na spodeczek a następnie wlewaj do wrzątku delikatnie mieszając wodę łyżką. Gotuj aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - Krok 1

Krok 2

Sałatę opłucz i dobrze osącz, wsyp do miski. Rzodkiewki oczyść, pokrój na pół plasterki.

Krok 3

Wymieszaj w kubeczku olej, sok z cytryny, sos sałatkowy, suszone kwiaty i 2 łyżeczki wody, odstaw na kilka minut a następnie polej sosem sałatę i delikatnie wymieszaj. Nałóż porcje na talerze. Dodaj pokrojone rzodkiewki, po kilka jajeczek i posyp całość rzeżuchą. Udekoruj listkami natki. Podawaj od razu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej