Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 łyżeczek

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

15 sztuk

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody, osól ją i wlej ocet. Jajeczka przepiórcze wybijaj pojedynczo na spodeczek a następnie wlewaj do wrzątku delikatnie mieszając wodę łyżką. Gotuj aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - Krok 1

Krok 2

Sałatę opłucz i dobrze osącz, wsyp do miski. Rzodkiewki oczyść, pokrój na pół plasterki.

Krok 3

Wymieszaj w kubeczku olej, sok z cytryny, sos sałatkowy, suszone kwiaty i 2 łyżeczki wody, odstaw na kilka minut a następnie polej sosem sałatę i delikatnie wymieszaj. Nałóż porcje na talerze. Dodaj pokrojone rzodkiewki, po kilka jajeczek i posyp całość rzeżuchą. Udekoruj listkami natki. Podawaj od razu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej