Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach

Autor: Izabella Kulińska

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

11 osób wydrukowało

Pobierz pdf

15 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

10 sztuk

2 sztuki

1 sztuka

5 sztuk

5 łyżeczek

2 łyżeczki

2 łyżki

1 szczypta

1 szczypta

15 sztuk

3 sztuki

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

W niedużym garnku zagotuj ok. 3/4 l wody, osól ją i wlej ocet. Jajeczka przepiórcze wybijaj pojedynczo na spodeczek a następnie wlewaj do wrzątku delikatnie mieszając wodę łyżką. Gotuj aż białko się zetnie, ale żółtko pozostanie płynne. Wyławiaj łyżką cedzakową na talerz.

Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - Krok 1

Krok 2

Sałatę opłucz i dobrze osącz, wsyp do miski. Rzodkiewki oczyść, pokrój na pół plasterki.

Krok 3

Wymieszaj w kubeczku olej, sok z cytryny, sos sałatkowy, suszone kwiaty i 2 łyżeczki wody, odstaw na kilka minut a następnie polej sosem sałatę i delikatnie wymieszaj. Nałóż porcje na talerze. Dodaj pokrojone rzodkiewki, po kilka jajeczek i posyp całość rzeżuchą. Udekoruj listkami natki. Podawaj od razu.

Izabella Kulińska

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Satata z rzeżuchą i jajeczkami w koszulkach - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej