Jak się za to zabrać?
Jak wyhodować rzeżuchę w swoim domu? To proste! Warto sadzić ją nie tylko w czasie Wielkanocy, ale przez cały rok. Jak się za to zabrać? Zaopatrz się w nasiona rośliny, ligninę lub watę i naczynie, w którym zamierzasz ją posadzić, np. talerzyk, doniczka czy taca. Oto krótka instrukcja:
- Do wybranego przez siebie naczynia włóż watę lub ligninę, a następnie zwilż ją wodą.
- Nasiona rzeżuchy wysyp równomiernie i spryskaj je wodą.
- Postaw roślinę w słonecznym, ciepłym miejscu, np. na parapecie.
- Przez około 10 dni podlewaj nasiona wodą – pierwsze kiełkują już po 2-3 dniach.
- Cierpliwość zostanie wynagrodzona wyśmienitym smakiem rzeżuchy i chrupkością, którą nada potrawom.
Dla zdrowia!
Ta mała, niepozorna roślina skrywa w sobie wiele cennych składników odżywczych. Listki nie biją rekordów pod względem rozmiaru, ale pod kątem ilości wartościowych substancji sprawa wygląda zupełnie inaczej. Rzeżucha to prawdziwa skarbnica witamin i składników mineralnych.
Dzięki niej łatwiej będzie dostarczyć witaminę C, która jest kluczowa dla sprawnego działania układu odpornościowego. Odpowiada również za produkcję kolagenu w organizmie, bez którego z kolei nie jest możliwe prawidłowe funkcjonowanie skóry, naczyń krwionośnych, kości, chrząstki, zębów oraz dziąseł. Za sprawą witaminy K, rzeżucha okazuje się bardzo ważna dla utrzymania zdrowych kości i procesów związanych z krzepnięciem krwi. Witamina A pozytywnie wpływa nie tylko na stan skóry i widzenia. Odgrywa istotną rolę w specjalizacji komórek, przyswajaniu żelaza oraz zachowaniu pożądanego stanu błon śluzowych.
Choć większości z nas słowo rzeżucha wciąż kojarzy się z łamańcem językowym i zmorą wszystkich szkolnych dyktand, musimy zdawać sobie sprawę, że powinna zająć stałe miejsce w jadłospisie, jako jego zdrowe i pyszne uzupełnienie.
powrót do góryZainspiruj się!
Rzeżucha to roślina, która w warunkach domowych może rosnąć cały rok. Ze względu na tradycję, kojarzona jest głównie ze Świętami Wielkanocnymi, jako ozdoba i dodatek do potraw wówczas przyrządzanych. Jedno jest pewne – na świątecznym stole nie może zabraknąć faszerowanych jajek z majonezem, bazylią i rzeżuchą. Ciekawym urozmaiceniem dla typowo wielkanocnych przystawek mogą być koreczki z jajkami przepiórczymi i wędzonym łososiem – oczywiście z dodatkiem rzeżuchy. Nie tylko pysznie smakują, ale też pięknie wyglądają. Cała gama kolorów na talerzu gwarantowana! Na śniadanie, zarówno to w okresie Wielkanocy, jak i w pozostałe dni w roku, świetnie sprawdzą się kanapki z pastą jajeczną ze szczypiorem i rzeżuchą. Domownicy na pewno polubią ich smak. Danie, które może zaskoczyć nawet największych koneserów wyszukanych smaków? – Prezentujemy przepis na zupę z rzeżuchy, która okaże się fantastyczną alternatywą dla popularnej pomidorowej albo pieczarkowej. Do jej przygotowania wystarczą śmietana, makaron i trochę ziemniaków. Prosto, smacznie, a za sprawą rzeżuchy także oryginalnie.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Rzeżuchę można spotkać także pod wdzięczną nazwą pieprzyca siewna.
- Dla wielu osób może być to zaskakujące, ale rzeżucha zaliczana jest do grupy roślin kapustowatych, a także przyprawowych.
- Pojawia się w przydomowych ogródkach, z powodzeniem można wyhodować ją na kuchennym parapecie. Skąd wzięła się swojska rzeżucha? Pochodzi z rejonów Afryki i Azji. W starożytnym Egipcie uchodziła za roślinę bardzo cenną, dlatego przeznaczano ją na dar dla faraonów spoczywających w piramidach. Persowie posypywali chleb rzeżuchą przed wyprawami wojennymi. W Europie pojawiła się za sprawą Rzymian, którzy wykorzystywali ją jako środek leczniczy oraz pobudzający. Mówi się, że zwyczaj sadzenia rzeżuchy znany jest już na naszej ojczystej ziemi od czasów Władysława Jagiełły. Przysmak iście królewski!
- W niektórych domach rzeżucha pojawia się jako nieodłączny symbol Świąt Wielkanocnych. Roślina posiada nie tylko walory smakowe, ale także estetyczne. Delikatne, soczyście zielone listki rzeżuchy świetnie sprawdzą się w dekoracji. Bardzo ładnie prezentują się w skorupkach jajek jako element zastawy czy stroika. To idealny moment, by popuścić wodze fantazji i wykazać się kreatywnością. Przygotowania do uroczystego posiłku zamienią się w świetną zabawę.
Z czym to się je?
Rzeżuchę cechuje ostry, lekko gorzkawy smak. Idealnie sprawdzi się jako dodatek do śniadań. Nada charakteru kanapkom, pastom jajecznym czy sałatkom. Bardzo dobrze pasuje do sosów oraz zup. Znakomicie komponuje się z twarogiem i serem żółtym. Można dodać ją do dań jajecznych, w najprostszych wariantach do jajecznicy lub omletu. W potrawach zastępuje pietruszkę, koperek, szczypiorek. W zależności od upodobania – można dodać ją niemal do wszystkiego. Rzeżucha nawet najprostszej potrawie doda wyrazistości, a tym samym pobudzi nasze kubki smakowe. Najlepiej spożywać ją na surowo, gdyż nie traci cennych składników odżywczych.
powrót do góry
Komentarze (0)