Tacos z tuńczykiem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tacos z tuńczykiem

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

5

heart
102 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

54 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

6 sztuk

1 opakowanie

1 pęczek

400 gramów

3 łyżki

1 sztuka

100 gramów

1 pęczek

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

150 gramów

100 gramów

1 sztuka

8 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tuńczyka pokrój w cienkie plastry, ser zetrzyj na tarce, posiekaj natkę kolendry oraz główkę sałaty rzymskiej. Awokado i rzodkiewkę pokrój w cienkie plastry. Pomidorki i oliwki przekrój na pół. Limonkę otrzyj ze skórki i wyciśnij z niej sok.

Tacos z tuńczykiem - Krok 1

Krok 2

Sok z limonki wymieszaj ze śmietaną oraz szczyptą soli.

Tacos z tuńczykiem - Krok 2

Krok 3

Połącz oliwę ze startą skórką z limonki, solą oraz przyprawą Adobo Knorr. Do powstałej marynaty włóż płaty ryby. Filety smaż z lewej i prawej strony na dobrze rozgrzanej patelni teflonowej.

Tacos z tuńczykiem - Krok 3

Krok 4

Małe placki tortilli rozłóż na blaszce i oprósz je startym serem. Tortille piecz w piekarniku lub w opiekaczu do momentu rozpuszczenia się sera. Na środku każdej tortilli umieść sałatę, całość oprósz kolendrą. Nałóż plastry tuńczyka, rzodkiewkę, papryczki jalapeno i awokado. Dodaj połówki oliwek i pomidorów.

Tacos z tuńczykiem - Krok 4

Krok 5

Tacos podawaj z łyżką kwaśnej śmietany.

Tacos z tuńczykiem - Krok 5
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Do tortilli możesz dodać też czarną fasolę z puszki.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tacos z tuńczykiem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tacos z tuńczykiemTacos z tuńczykiem

Tacos podawane jest z mięsem, owocami morza albo z rybą. Tym razem filet z tuńczyka zagra główną rolę. Usmażone filety z warzywami, ułożone na tortilli zapieczonej z serem to danie, od którego trudno będzie się oderwać. Bo tacos z tuńczykiem jest po prostu pyszny!

Dla kogo?

Przepis na tacos przypadnie do gustu miłośnikom tortilli. Nie masz pomysłu na filety z tuńczyka? Koniecznie wypróbuj ten przepis!

Na jaką okazję?

Tacos sprawdzi się jako obiad oraz przystawka na imprezie.

Czy wiesz, że?

Tacos smakiem oraz sposobem przyrządzenia przypomina burrito. Jednak tacos przygotowuje się zwykle z mąki kukurydzianej, a burrito z pszennej.

Dla urozmaicenia:

Do tortilli możesz dodać czarną fasolę z puszki. Jej smak będzie jeszcze lepszy!