Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

2 opakowania

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak. Ryż dziki, biały oraz soczewice ugotuj w trzech osobnych garnkach zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu odcedź i wymieszaj czarny z białym.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odciśnij dobrze szpinak i dodaj do cebuli. Podsmaż 1 minutę i wlej napój kokosowy oraz 250ml wody.

Krok 3

Teraz dodaj Fix Knorr. Wymieszaj dobrze i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj soczewicę, wymieszaj i podawaj z kolorowym ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić kuskusem lub kaszą bulgur. Dodaj również świeże chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicąCurry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

Przepadasz za daniami kuchni indyjskiej, ale zazwyczaj jadasz je wyłącznie w restauracjach? Czas zmienić ten stan rzeczy, ponieważ przyrządzenie curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą nie jest skomplikowane, a daje wyśmienite rezultaty. Będziesz pod wrażeniem, jak smaczne danie można wyczarować z kilku prostych składników.

Dla kogo?

Uwielbiasz zgłębiać receptury z dalekich krajów i odważnie odkrywasz kolejne receptury? Aromatycznym curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą całą pewnością się nie zawiedziesz!

Na jaką okazję?

Warzywa podane z kompozycją ryżu dzikiego i basmati prezentują się na tyle efektownie, że śmiało możesz zaproponować je gościom, którym chcesz zaimponować swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Nie muszą wiedzieć, że to naprawdę prosty przepis na curry z czerwoną soczewicą, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele kolorowych odmian soczewicy. Nie miej oporów przed próbowaniem zielonej, żółtej, brązowej czy czarnej.

Dla urozmaicenia:

Do curry ze szpinakiem i soczewicą pasują także bataty, bakłażany i dynia.