Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

1

heart
2 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

9 osób wydrukowało

Pobierz pdf

7 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

2 opakowania

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak. Ryż dziki, biały oraz soczewice ugotuj w trzech osobnych garnkach zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu odcedź i wymieszaj czarny z białym.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odciśnij dobrze szpinak i dodaj do cebuli. Podsmaż 1 minutę i wlej napój kokosowy oraz 250ml wody.

Krok 3

Teraz dodaj Fix Knorr. Wymieszaj dobrze i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj soczewicę, wymieszaj i podawaj z kolorowym ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić kuskusem lub kaszą bulgur. Dodaj również świeże chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Dolmades
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

średnie

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicąCurry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

Przepadasz za daniami kuchni indyjskiej, ale zazwyczaj jadasz je wyłącznie w restauracjach? Czas zmienić ten stan rzeczy, ponieważ przyrządzenie curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą nie jest skomplikowane, a daje wyśmienite rezultaty. Będziesz pod wrażeniem, jak smaczne danie można wyczarować z kilku prostych składników.

Dla kogo?

Uwielbiasz zgłębiać receptury z dalekich krajów i odważnie odkrywasz kolejne receptury? Aromatycznym curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą całą pewnością się nie zawiedziesz!

Na jaką okazję?

Warzywa podane z kompozycją ryżu dzikiego i basmati prezentują się na tyle efektownie, że śmiało możesz zaproponować je gościom, którym chcesz zaimponować swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Nie muszą wiedzieć, że to naprawdę prosty przepis na curry z czerwoną soczewicą, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele kolorowych odmian soczewicy. Nie miej oporów przed próbowaniem zielonej, żółtej, brązowej czy czarnej.

Dla urozmaicenia:

Do curry ze szpinakiem i soczewicą pasują także bataty, bakłażany i dynia.