Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

NOWY PRZEPIS

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
25 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

100 gramów

2 opakowania

200 mililitrów

100 gramów

100 gramów

1 sztuka

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozmroź szpinak. Ryż dziki, biały oraz soczewice ugotuj w trzech osobnych garnkach zgodnie z wskazówkami na opakowaniu. Ryż po ugotowaniu odcedź i wymieszaj czarny z białym.

Krok 2

Cebulę obierz i pokrój w kostkę. Podsmaż na patelni. Odciśnij dobrze szpinak i dodaj do cebuli. Podsmaż 1 minutę i wlej napój kokosowy oraz 250ml wody.

Krok 3

Teraz dodaj Fix Knorr. Wymieszaj dobrze i gotuj aż sos lekko zgęstnieje. Dodaj soczewicę, wymieszaj i podawaj z kolorowym ryżem.

przepisy.pl

Dobra rada:

Ryż możesz zastąpić kuskusem lub kaszą bulgur. Dodaj również świeże chili.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Włoska Caponata
czas przygotowania
30 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicąCurry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą

Przepadasz za daniami kuchni indyjskiej, ale zazwyczaj jadasz je wyłącznie w restauracjach? Czas zmienić ten stan rzeczy, ponieważ przyrządzenie curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą nie jest skomplikowane, a daje wyśmienite rezultaty. Będziesz pod wrażeniem, jak smaczne danie można wyczarować z kilku prostych składników.

Dla kogo?

Uwielbiasz zgłębiać receptury z dalekich krajów i odważnie odkrywasz kolejne receptury? Aromatycznym curry ze szpinakiem i czerwoną soczewicą całą pewnością się nie zawiedziesz!

Na jaką okazję?

Warzywa podane z kompozycją ryżu dzikiego i basmati prezentują się na tyle efektownie, że śmiało możesz zaproponować je gościom, którym chcesz zaimponować swoimi umiejętnościami kulinarnymi. Nie muszą wiedzieć, że to naprawdę prosty przepis na curry z czerwoną soczewicą, z którym poradzą sobie nawet początkujący kucharze.

Czy wiesz, że?

Istnieje wiele kolorowych odmian soczewicy. Nie miej oporów przed próbowaniem zielonej, żółtej, brązowej czy czarnej.

Dla urozmaicenia:

Do curry ze szpinakiem i soczewicą pasują także bataty, bakłażany i dynia.