Składniki
320 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
400 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż składniki.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj przyprawy i poczekaj aż ich aromat się wydobędzie.
Krok 3
Teraz dodaj pomidory i napój kokosowy. Całość zagotuj, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj blenderem ręcznym.
Krok 4
Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do sosu i całość duś na małym ogniu ok 10 minut. Podawaj z porwanymi listkami
Dobra rada:
Chlebek nann lub ryż (basmati) podawaj osobno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”
Do smaków kuchni indyjskiej nie trzeba przekonywać tych z was, którzy cenią ponad wszystko bogaty aromat dań i ich głęboki smak. Jedną ze sztandarowych potraw indyjskich jest curry, przygotowywane w różnych wersjach. Jeśli preferujecie posiłki oparte wyłącznie o składniki roślinne, skorzystajcie z naszej propozycji na indyjskie curry z roślinnymi kawałkami à la kurczaka. Gwarantujemy, że danie to na stałe zagości na waszych stołach, zachwycając każdego! Co istotne – wystarczy 20 minut, aby przygotować to aromatyczne wegańskie curry z roślinnymi kawałkami a'la kurczaka. Smacznego!
Dla kogo?
Indyjskie curry w stylu wegańskim to propozycja dla entuzjastów smaków orientalnych oraz dań bogatych w aromatyczne przyprawy.
Na jaką okazję?
Curry wege z roślinnym kurczakiem świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego, ale także jako propozycja na ciepłą, rodzinną kolację czy lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Curry to nie tylko sos przygotowywany do mięs czy warzyw, ale także mieszanka orientalnych przypraw, bez której trudno wyobrazić sobie dania kuchni indyjskiej.
Dla urozmaicenia:
Indyjskie curry z kawałkami roślinnego à la kurczaka doskonale komponuje się z chlebkiem naan lub ryżem basmati. Pamiętajcie jednak, że dodatki te trzeba serwować osobno.