Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”
łatwe
33 osoby zapisały

Składniki
320 gramów
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
1 pęczek
400 gramów
100 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 szczypta
1 szczypta
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Cebulę i czosnek obierz i pokrój w drobną kostkę. Imbir obierz i zetrzyj. Rozgrzej olej w rondlu i podsmaż składniki.
Krok 2
Po chwili smażenia dodaj przyprawy i poczekaj aż ich aromat się wydobędzie.
Krok 3
Teraz dodaj pomidory i napój kokosowy. Całość zagotuj, dopraw solą oraz pieprzem i zmiksuj blenderem ręcznym.
Krok 4
Na osobnej patelni podsmaż kawałki roślinnego a'la kurczaka. Jak będą rumiane dodaj je do sosu i całość duś na małym ogniu ok 10 minut. Podawaj z porwanymi listkami

Dobra rada:
Chlebek nann lub ryż (basmati) podawaj osobno.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Indyjskie curry z roślinnymi kawałkami a'la „kurczak”
Do smaków kuchni indyjskiej nie trzeba przekonywać tych z was, którzy cenią ponad wszystko bogaty aromat dań i ich głęboki smak. Jedną ze sztandarowych potraw indyjskich jest curry, przygotowywane w różnych wersjach. Jeśli preferujecie posiłki oparte wyłącznie o składniki roślinne, skorzystajcie z naszej propozycji na indyjskie curry z roślinnymi kawałkami à la kurczaka. Gwarantujemy, że danie to na stałe zagości na waszych stołach, zachwycając każdego! Co istotne – wystarczy 20 minut, aby przygotować to aromatyczne wegańskie curry z roślinnymi kawałkami a'la kurczaka. Smacznego!
Dla kogo?
Indyjskie curry w stylu wegańskim to propozycja dla entuzjastów smaków orientalnych oraz dań bogatych w aromatyczne przyprawy.
Na jaką okazję?
Curry wege z roślinnym kurczakiem świetnie sprawdzi się jako urozmaicenie menu obiadowego, ale także jako propozycja na ciepłą, rodzinną kolację czy lunch zabierany do pracy.
Czy wiesz, że?
Curry to nie tylko sos przygotowywany do mięs czy warzyw, ale także mieszanka orientalnych przypraw, bez której trudno wyobrazić sobie dania kuchni indyjskiej.
Dla urozmaicenia:
Indyjskie curry z kawałkami roślinnego à la kurczaka doskonale komponuje się z chlebkiem naan lub ryżem basmati. Pamiętajcie jednak, że dodatki te trzeba serwować osobno.