Ryż basmati z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż basmati z krewetkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 ziarna

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

null

1 łyżeczka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na łyżkę gorącego oleju wrzuć ryż, podsmaż i zalej wodą tak aby przykryła ponad centymetr powierzchnię ryżu.

Krok 3

Na drugą rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć oczyszczone krewetki oraz posiekaną papryczkę i podsmaż.

Krok 4

Następnie wbij jajka i zacznij mieszać.

Krok 6

Kiedy jajka się zetną, dodaj ryż oraz wlej Fix. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, a następnie dorzuć wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry) i gotuj powoli, aż ryż będzie miękki, a cała woda wyparuje. Przykryj ryż i odstaw na 10 minut. W czasie gotowania nie mieszaj ryżu.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?

Czytaj więcej

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej