Ryż basmati z krewetkami

Autor: garlic garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

3 sztuki

2 ziarna

null

1 łyżeczka

2 sztuki

2 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na łyżkę gorącego oleju wrzuć ryż, podsmaż i zalej wodą tak aby przykryła ponad centymetr powierzchnię ryżu.

Krok 3

Na drugą rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć oczyszczone krewetki oraz posiekaną papryczkę i podsmaż.

Krok 4

Następnie wbij jajka i zacznij mieszać.

Krok 6

Kiedy jajka się zetną, dodaj ryż oraz wlej Fix. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, a następnie dorzuć wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry) i gotuj powoli, aż ryż będzie miękki, a cała woda wyparuje. Przykryj ryż i odstaw na 10 minut. W czasie gotowania nie mieszaj ryżu.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Fix Smażony ryż po chińsku Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Fix Smażony ryż po chińsku Knorr

W tę Wielkanoc przygotuj wyjątkowe, smaczne dania inspirowane sprawdzonymi, klasycznymi przepisami. Dobre będą nie tylko faszerowane jajka, ale również różnego rodzaju mięsa.

Czytaj więcej

Przyrządzanie jajek stanie się dużo prostsze dzięki wykorzystaniu odpowiednich trików. Jak długo i w jaki sposób należy je gotować na miękko lub twardo? O tym w poniższym poradniku.

Czytaj więcej