Ryż basmati z krewetkami przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ryż basmati z krewetkami

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

9 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 łyżki

2 ziarna

2 sztuki

3 sztuki

200 gramów

1 sztuka

null

1 łyżeczka

200 gramów

1 opakowanie

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Na łyżkę gorącego oleju wrzuć ryż, podsmaż i zalej wodą tak aby przykryła ponad centymetr powierzchnię ryżu.

Krok 3

Na drugą rozgrzaną łyżkę oleju wrzuć oczyszczone krewetki oraz posiekaną papryczkę i podsmaż.

Krok 4

Następnie wbij jajka i zacznij mieszać.

Krok 6

Kiedy jajka się zetną, dodaj ryż oraz wlej Fix. Wszystko wymieszaj i zagotuj. Podawaj posypane posiekaną kolendrą.

Krok 2

Doprowadź do wrzenia, a następnie dorzuć wszystkie przyprawy (oprócz świeżej kolendry) i gotuj powoli, aż ryż będzie miękki, a cała woda wyparuje. Przykryj ryż i odstaw na 10 minut. W czasie gotowania nie mieszaj ryżu.

Krok 5

Fix Knorr wymieszaj z 50ml wody.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ryż basmati z krewetkami - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Flaki po zamojsku
czas przygotowania
180 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej