Balti kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Balti kurczak

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

14 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

4 łyżki

1 sztuka

500 gramów

2 sztuki

null

null

1 sztuka

0.5 łyżeczki

4 sztuki

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.2 łyżeczki

200 mililitrów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób sos: Wrzuć do blendera 2 rozgniecione ząbki czosnku, obrany imbir (ok .2 cm) i łyżeczkę wody. Zmiksuj wszystko aż powstanie jednorodna pasta.

Krok 2

Posiekaj cebulę, paprykę pokrój drobno w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i dodaj dwie posiekane cebule i smaż dopóki nie zrobią się złote.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, paprykę, kmin, kolendrę, chili, kurkumę, kardamon, liść laurowy i bulinetkę Knorr. Poczekaj aż sos zacznie wrzeć a potem duś na niewielkim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień i poczekaj aż sos ostygnie.

Krok 4

Kiedy będzie chłodny wyjmij liść laurowy, dodaj 3 łyżki wody i miksuj aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Krok 5

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku i jedną posiekaną cebulę i smaż kilka minut.

Krok 6

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 7

Wlej do mięsa przygotowany sos i poczekaj aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i duś dopóki papryka nie będzie miękka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Tort włoski
czas przygotowania
60 min.
stopień trudności

średnie

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej