Balti kurczak przepis – Zobacz na przepisy.pl

Balti kurczak

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

3 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

6 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

500 gramów

3 sztuki

1 sztuka

2 sztuki

200 mililitrów

4 sztuki

null

1 łyżeczka

0.5 łyżeczki

0.5 łyżeczki

0.2 łyżeczki

1 sztuka

4 łyżki

null

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Najpierw zrób sos: Wrzuć do blendera 2 rozgniecione ząbki czosnku, obrany imbir (ok .2 cm) i łyżeczkę wody. Zmiksuj wszystko aż powstanie jednorodna pasta.

Krok 2

Posiekaj cebulę, paprykę pokrój drobno w kostkę. Rozgrzej 2 łyżki oleju na patelni i dodaj dwie posiekane cebule i smaż dopóki nie zrobią się złote.

Krok 3

Dodaj pomidory z puszki, paprykę, kmin, kolendrę, chili, kurkumę, kardamon, liść laurowy i bulinetkę Knorr. Poczekaj aż sos zacznie wrzeć a potem duś na niewielkim ogniu przez 20 minut, mieszając od czasu do czasu. Wyłącz ogień i poczekaj aż sos ostygnie.

Krok 4

Kiedy będzie chłodny wyjmij liść laurowy, dodaj 3 łyżki wody i miksuj aż sos będzie miał jednolitą konsystencję.

Krok 5

Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju, dodaj dwa rozgniecione ząbki czosnku i jedną posiekaną cebulę i smaż kilka minut.

Krok 6

Pierś z kurczaka pokrój w drobną kostkę i usmaż na złoty kolor. Dodaj pokrojoną w kostkę paprykę i smaż jeszcze kilka minut.

Krok 7

Wlej do mięsa przygotowany sos i poczekaj aż zacznie wrzeć. Zmniejsz ogień i duś dopóki papryka nie będzie miękka.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Balti kurczak - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne. Amerykanie nie wyobrażają sobie Święta Dziękczynienia bez tradycyjnego ciasta dyniowego pumpkin pie. Sprawdźcie przepis na to ciasto.

Czytaj więcej

Sos pomidorowy nadaje się nie tylko do najbardziej popularnego wariantu z makaronem spaghetti. Świetnie komponuje się z kokardkami, wstążkami, ravioli i tortellini. Doskonały przepis na sos pomidorowy?

Czytaj więcej