Tofu Ma Po przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tofu Ma Po

Autor: martaS

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

1 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

5 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

2 sztuki

0.5 szklanki

1 łyżka

1 łyżeczka

1 łyżka

1 sztuka

2 łyżki

200 gramów

2 sztuki

0.5 łyżeczki

300 gramów

2 sztuki

1 łyżka

1 łyżka

1 łyżka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Tofu odsącz i pokrój na kosteczki. Na olej wymieszany z oleje chili wrzuć posiekany czosnek i podsmaż przez 3o sekund.

Krok 2

Teraz dorzuć mięso mielone oraz Hot bean paste. Smaż, aż mięso będzie gotowe. Cały czas mieszaj.

Krok 3

Dodaj do mięsa bulionetkę Knorr i dalej duś.

Krok 4

Pod koniec dodaj sos sojowy i z czarnej fasoli oraz chili w proszku. Podsmaż jeszcze chwilę cały czas mieszając.

Krok 5

Teraz wrzuć tofu oraz wlej wodę. Mieszaj, aby tofu się topiło, a następnie przykryj i duś przez ok. 5 minut.

Krok 6

Wrzuć posiekaną cebulę i szczypiorek, posiekane chili oraz dopraw pieprzem. Wymieszaj i podawaj na ciepło. Potrawa najlepiej smakuje z ryżem ugotowanym po chińsku. Ponieważ jest bardzo ostra, możesz podać coś łagodnego do picia.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tofu Ma Po - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Polędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać?

Czytaj więcej

Bób to smaczne i sezonowe warzywo, uwielbiane przez wielu z nas. Jedni spożywają je jako przekąskę pozbawioną dodatków, inni przygotowują z niego najróżniejsze potrawy. Warto je jeść przez cały rok, niestety poza sezonem trudno je znaleźć. Zastanawiasz się więc, czy bób można mrozić? Chcesz przyrządzać z nim dania nie tylko latem, lecz także jesienią i zimą?

Czytaj więcej