Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar
łatwe
48 osób zapisało

Składniki
250 gramów
1 sztuka
200 gramów
1 sztuka
50 gramów
100 gramów
1 szczypta
1 łyżeczka
2 łyżeczki
1 opakowanie
1 łyżeczka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Pierś z kurczaka opłucz, osusz i posyp pieprzem oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Zawiń w folię aluminiową i upiecz- 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie pokrój w mniejsze kawałki. Sałaty opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na durszlaku do obeschnięcia.
Krok 2
Pomidor umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z sosem sojowym i obsmaż na średnim ogniu do zrumienia.
Krok 3
W misce wymieszaj warzywa i grzyby. Dodaj kurczaka i rozkrusz fetę. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.
Krok 4
Sałatkę przełóż na talerze, polej sosem i posyp grzankami.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Nie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar
Jeśli szukasz alternatywy dla dań obiadowych z mięsem i ziemniakami, wypróbuj różne przepisy na sałatki! Zwłaszcza latem można komponować je dowolnie i wykorzystywać do nich swoje ulubione warzywa, sery, sosy oraz mięso. Spróbuj szczególnie sałatki z pieczarkami, kurczakiem, serem feta i delikatnie czosnkowym, kremowym sosem cezar. Z powodzeniem zastąpisz nią danie główne albo zabierzesz do pracy i zjesz jako smaczny lunch. Sprawdzi się również jako kolacja. Najlepiej serwować ją solo, ponieważ ma mnóstwo smacznych składników, ale jeśli potrzebujesz do niej dodatków, podawaj ją z bagietką, zapieczoną z żółtym serem lub mozzarellą. Sałatkę możesz też posypać ulubionymi przyprawami, np. papryką, oregano, bazylią, pietruszką. Równie dobrze smakuje zaserwowana z pestkami słonecznika, dyni lub z siemieniem lnianym. Jeśli chcesz, aby ziarna były bardziej chrupiące, upraż je na patelni bez tłuszczu. Sprawdź nasz przepis, modyfikuj składniki sałatki wedle własnego upodobania i podawaj danie tak, jak najbardziej lubisz!