Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

3

heart
9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

32 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłucz, osusz i posyp pieprzem oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Zawiń w folię aluminiową i upiecz- 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie pokrój w mniejsze kawałki. Sałaty opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na durszlaku do obeschnięcia.

Krok 2

Pomidor umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z sosem sojowym i obsmaż na średnim ogniu do zrumienia.

Krok 3

W misce wymieszaj warzywa i grzyby. Dodaj kurczaka i rozkrusz fetę. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Sałatkę przełóż na talerze, polej sosem i posyp grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezarSałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar

Jeśli szukasz alternatywy dla dań obiadowych z mięsem i ziemniakami, wypróbuj różne przepisy na sałatki! Zwłaszcza latem można komponować je dowolnie i wykorzystywać do nich swoje ulubione warzywa, sery, sosy oraz mięso. Spróbuj szczególnie sałatki z pieczarkami, kurczakiem, serem feta i delikatnie czosnkowym, kremowym sosem cezar. Z powodzeniem zastąpisz nią danie główne albo zabierzesz do pracy i zjesz jako smaczny lunch. Sprawdzi się również jako kolacja. Najlepiej serwować ją solo, ponieważ ma mnóstwo smacznych składników, ale jeśli potrzebujesz do niej dodatków, podawaj ją z bagietką, zapieczoną z żółtym serem lub mozzarellą. Sałatkę możesz też posypać ulubionymi przyprawami, np. papryką, oregano, bazylią, pietruszką. Równie dobrze smakuje zaserwowana z pestkami słonecznika, dyni lub z siemieniem lnianym. Jeśli chcesz, aby ziarna były bardziej chrupiące, upraż je na patelni bez tłuszczu. Sprawdź nasz przepis, modyfikuj składniki sałatki wedle własnego upodobania i podawaj danie tak, jak najbardziej lubisz!