Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar

Autor: Agata Chmielewska

ratingratingratingratingrating

3

9 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

31 osób wydrukowało

Pobierz pdf

48 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

250 gramów

1 sztuka

200 gramów

1 sztuka

50 gramów

100 gramów

1 szczypta

1 łyżeczka

2 łyżeczki

1 opakowanie

1 łyżeczka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pierś z kurczaka opłucz, osusz i posyp pieprzem oraz przyprawą do kurczaka Knorr. Zawiń w folię aluminiową i upiecz- 25 minut w 180 stopniach Celsjusza. Gdy ostygnie pokrój w mniejsze kawałki. Sałaty opłucz pod bieżącą wodą i odstaw na durszlaku do obeschnięcia.

Krok 2

Pomidor umyj i pokrój w kostkę. Pieczarki umyj, pokrój w ćwiartki, wymieszaj z sosem sojowym i obsmaż na średnim ogniu do zrumienia.

Krok 3

W misce wymieszaj warzywa i grzyby. Dodaj kurczaka i rozkrusz fetę. Sos sałatkowy Knorr wymieszaj z jogurtem.

Krok 4

Sałatkę przełóż na talerze, polej sosem i posyp grzankami.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka z avocado
czas przygotowania
40 min.
stopień trudności

łatwe

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezarSałatka z pieczarkami, fetą i sosem cezar

Jeśli szukasz alternatywy dla dań obiadowych z mięsem i ziemniakami, wypróbuj różne przepisy na sałatki! Zwłaszcza latem można komponować je dowolnie i wykorzystywać do nich swoje ulubione warzywa, sery, sosy oraz mięso. Spróbuj szczególnie sałatki z pieczarkami, kurczakiem, serem feta i delikatnie czosnkowym, kremowym sosem cezar. Z powodzeniem zastąpisz nią danie główne albo zabierzesz do pracy i zjesz jako smaczny lunch. Sprawdzi się również jako kolacja. Najlepiej serwować ją solo, ponieważ ma mnóstwo smacznych składników, ale jeśli potrzebujesz do niej dodatków, podawaj ją z bagietką, zapieczoną z żółtym serem lub mozzarellą. Sałatkę możesz też posypać ulubionymi przyprawami, np. papryką, oregano, bazylią, pietruszką. Równie dobrze smakuje zaserwowana z pestkami słonecznika, dyni lub z siemieniem lnianym. Jeśli chcesz, aby ziarna były bardziej chrupiące, upraż je na patelni bez tłuszczu. Sprawdź nasz przepis, modyfikuj składniki sałatki wedle własnego upodobania i podawaj danie tak, jak najbardziej lubisz!