Sałatka pieczarkowa przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka pieczarkowa

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

8

178 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

37 osób wydrukowało

Pobierz pdf

49 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

200 gramów

1 sztuka

1 sztuka

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Pieczarki umyj, jeśli są duże - pokrój na mniejsze cząstki i podsmaż.

Krok 2

Rozkrusz na nie Przyprawę w mini kostkach Smażona cebula Knorr.

Krok 3

Pokrój wędlinę drobiową (najlepiej podwędzane polędwiczki) w plastry.

Krok 4

Cukinię pokrój w plastry.

Krok 5

Ułóż wszystkie składniki sałatki dekoracyjnie na talerzu. Oprósz je rozkruszoną Przyprawą w mini kostkach Pietruszka Knorr i udekoruj gałązką melisy.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka pieczarkowa - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka pieczarkowaSałatka pieczarkowa

Sałatka pieczarkowa jest smaczna i bardzo prosta w przygotowaniu. Warto serwować ją na różne okazje, gdyż stanowi doskonały dodatek np. do zapiekanek czy dań mięsnych. Aby ją przygotować, na początek pieczarki dokładnie oczyść i obierz ze skórki. Jeśli są duże, podziel je na mniejsze kawałki (mogą to być ćwiartki, połówki lub plasterki), a następnie podsmaż na patelni. Ich smak urozmaici dodatek posiekanej cebuli lub czosnku. Zadbaj o to, aby odparował z nich nadmiar wody i pozostaw do ostudzenia. W międzyczasie pokrój ulubioną wędlinę w kostkę. Jeśli lubisz dymny aromat, wypróbuj wariantu z wędzoną polędwicą. W sezonie letnim sięgnij również po świeżą cukinię. Wszystkie przygotowane składniki ułóż dekoracyjnie na talerzu lub lekko wymieszaj w misce. Oprósz je posiekaną natką pietruszki i opcjonalnie posyp płatami parmezanu. Podawaj z liśćmi melisy, mięty lub bazylii. Sałatkę pieczarkową urozmaicić możesz o dodatkowe walory składniki – z cukinią i grzybami dobrze skomponują się na przykład papryka lub pomidory.