Sałatka z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

40

292 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

340 osób wydrukowało

Pobierz pdf

873 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cukinię i usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę i usmaż na patelni.

Sałatka z cukinii - Krok 1

Krok 2

Oczyść i pokrój w paski pieczarki, następnie podsmaż.

Sałatka z cukinii - Krok 2

Krok 3

Dodaj przesmażoną cukinię do pieczarek.

Sałatka z cukinii - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos z oliwy, natki pietruszki i musztardy. Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Sałatka z cukinii - Krok 4

Krok 5

Połącz sos z wymieszaną wcześniej cukinią z pieczarkami. Sałatkę z cukinii podawaj do mięs i makaronu.

Sałatka z cukinii - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Sałatka jajeczna
czas przygotowania
20 min.
stopień trudności

łatwe

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukiniiSałatka z cukinii

Z soczystej, jędrnej cukinii i pieczarek przygotujesz smaczną sałatkę, którą podasz na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, np. kotletów z piersi kurczaka, a także smażonych i pieczonych ryb. A jeśli połączysz ją z ugotowanym makaronem, podgrzejesz i posypiesz odrobiną startego sera, otrzymasz proste danie obiadowe. Aby przyrządzić tę sałatkę, najpierw z umytej i przekrojonej wzdłuż cukinii usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i przełóż do miski. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i umieść na patelni. Grzyby będą gotowe, gdy odparuje z nich woda i lekko zbrązowieją. Sałatce nadasz wyrazisty smak, przygotowując do niej dressing z oliwy z oliwek, drobno posiekanej natki pietruszki oraz musztardy, która będzie stanowić pikantny akcent w daniu. Do sosu wsyp także szczyptę przyprawy uniwersalnej. Usmażone pieczarki dodaj do cukinii, po czym całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Z czym podasz sałatkę z cukinii? Koniecznie podziel się swoimi sugestiami w komentarzu.