Sałatka z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

39

288 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

331 osób wydrukowało

Pobierz pdf

863 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cukinię i usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę i usmaż na patelni.

Sałatka z cukinii - Krok 1

Krok 2

Oczyść i pokrój w paski pieczarki, następnie podsmaż.

Sałatka z cukinii - Krok 2

Krok 3

Dodaj przesmażoną cukinię do pieczarek.

Sałatka z cukinii - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos z oliwy, natki pietruszki i musztardy. Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Sałatka z cukinii - Krok 4

Krok 5

Połącz sos z wymieszaną wcześniej cukinią z pieczarkami. Sałatkę z cukinii podawaj do mięs i makaronu.

Sałatka z cukinii - Krok 5
0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<
1 osoba ogląda przepis:
Sałatka weselna
czas przygotowania
15 min.
stopień trudności

łatwe

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukiniiSałatka z cukinii

Z soczystej, jędrnej cukinii i pieczarek przygotujesz smaczną sałatkę, którą podasz na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, np. kotletów z piersi kurczaka, a także smażonych i pieczonych ryb. A jeśli połączysz ją z ugotowanym makaronem, podgrzejesz i posypiesz odrobiną startego sera, otrzymasz proste danie obiadowe. Aby przyrządzić tę sałatkę, najpierw z umytej i przekrojonej wzdłuż cukinii usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i przełóż do miski. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i umieść na patelni. Grzyby będą gotowe, gdy odparuje z nich woda i lekko zbrązowieją. Sałatce nadasz wyrazisty smak, przygotowując do niej dressing z oliwy z oliwek, drobno posiekanej natki pietruszki oraz musztardy, która będzie stanowić pikantny akcent w daniu. Do sosu wsyp także szczyptę przyprawy uniwersalnej. Usmażone pieczarki dodaj do cukinii, po czym całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Z czym podasz sałatkę z cukinii? Koniecznie podziel się swoimi sugestiami w komentarzu.