Sałatka z cukinii przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z cukinii

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

46

heart
307 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
30 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

398 osób wydrukowało

Pobierz pdf

1054 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 kilogram

25 dekagramów

4 łyżki

2 łyżki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Przekrój cukinię i usuń pestki. Następnie pokrój w kostkę i usmaż na patelni.

Sałatka z cukinii - Krok 1

Krok 2

Oczyść i pokrój w paski pieczarki, następnie podsmaż.

Sałatka z cukinii - Krok 2

Krok 3

Dodaj przesmażoną cukinię do pieczarek.

Sałatka z cukinii - Krok 3

Krok 4

Przygotuj sos z oliwy, natki pietruszki i musztardy. Dopraw do smaku Przyprawą Uniwersalną Delikat Knorr.

Sałatka z cukinii - Krok 4

Krok 5

Połącz sos z wymieszaną wcześniej cukinią z pieczarkami. Sałatkę z cukinii podawaj do mięs i makaronu.

Sałatka z cukinii - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z cukinii - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.

Czytaj więcej

W sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z cukiniiSałatka z cukinii

Z soczystej, jędrnej cukinii i pieczarek przygotujesz smaczną sałatkę, którą podasz na wiele sposobów. Będzie świetnym dodatkiem do potraw mięsnych, zwłaszcza z drobiu, np. kotletów z piersi kurczaka, a także smażonych i pieczonych ryb. A jeśli połączysz ją z ugotowanym makaronem, podgrzejesz i posypiesz odrobiną startego sera, otrzymasz proste danie obiadowe. Aby przyrządzić tę sałatkę, najpierw z umytej i przekrojonej wzdłuż cukinii usuń pestki. Następnie pokrój ją w kostkę, podsmaż na rozgrzanym tłuszczu i przełóż do miski. Pieczarki oczyść, pokrój w plasterki i umieść na patelni. Grzyby będą gotowe, gdy odparuje z nich woda i lekko zbrązowieją. Sałatce nadasz wyrazisty smak, przygotowując do niej dressing z oliwy z oliwek, drobno posiekanej natki pietruszki oraz musztardy, która będzie stanowić pikantny akcent w daniu. Do sosu wsyp także szczyptę przyprawy uniwersalnej. Usmażone pieczarki dodaj do cukinii, po czym całość zalej sosem i dokładnie wymieszaj. Z czym podasz sałatkę z cukinii? Koniecznie podziel się swoimi sugestiami w komentarzu.