Składniki
1 kilogram
1 sztuka
1 sztuka
2 sztuki
1 sztuka
2 sztuki
1 łyżeczka
1 szczypta
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
W szklance wrzące wody rozpuść kostkę bulionową Knorr.
Krok 2
Cebulę pokrój kostkę, czosnek przeciśnij przez praskę. Mięso zmiel z cebulą i czosnkiem, dodaj jajka i przyprawy. Wymieszaj.
Krok 3
Kapustę wyparz kilka minut w osolonej wodzie głąbem do góry. Wyjmij, osącz i zdejmij liście aż do środka główki.
Krok 4
Na liście od środka na zewnątrz nałóż farsz mięsny. Na początku na małe liście, później kolejno na coraz większe, do zewnętrznych. Złóż główkę kapusty, a ostatnie liście zepnij wykałaczkami.
Krok 5
Kapustę włóż do garnka liśćmi do góry, podlej bulionem Knorr i duś około 50 minut. Następnie wyjmij, osącz na sicie i podawaj na ciepło.
Przepisy w Waszym wykonaniu
łatwe
Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku.
Czytaj więcejDobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych.
Czytaj więcej