Gołąbki niemieckie

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

1161

4 os.
stopień trudności

średnie

czas przygotowania
- min.
ilość porcji
8 os.
Drukuj

13 osób wydrukowało

Pobierz pdf

17 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

1 sztuka

null

2 sztuki

null

1 łyżka

75 gramów

1 sztuka

1 sztuka

500 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Z kapusty wykrój głąb, włóż do gotującej osolonej wody na 2 minuty. Pooddzielaj wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na 2min do wrzątku i tak powtarzaj, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.

Krok 2

Bułkę namocz w zimnej wodzie a następnie dobrze wyciśnij.

Krok 3

Cebulę drobno posiekaj.

Krok 4

Bułkę, cebulę i jajka wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem dla smaku.

Krok 5

Jeden  liść rozłóż, nałóż trochę farszu i zwiń w roladkę. Należy spiąć wykałaczką, aby farsz nie wyleciał. Kiedy wszystkie gołąbki będą zwinięte, rozpuść masło w rondlu.

Krok 6

Włóż gołąbki i ze wszystkich stron lekko przypiecz. Wlej nieco gorącej wody i duś, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa około 2 godzin, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem.

Krok 7

Gołąbki wyciągnij i usuń wykałaczki. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i połącz z sosem wytworzonym z gołąbków. Dopraw do smaku solą, pieprzem.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Gołąbki niemieckie - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej