
Składniki
1 sztuka
null
2 sztuki
null
1 łyżka
75 gramów
1 sztuka
1 sztuka
500 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Z kapusty wykrój głąb, włóż do gotującej osolonej wody na 2 minuty. Pooddzielaj wszystkie liście, które dają się bez większych problemów oddzielić. Znowu włożyć kapustę na 2min do wrzątku i tak powtarzaj, aż wszystkie liście zostaną oddzielone.
Krok 2
Bułkę namocz w zimnej wodzie a następnie dobrze wyciśnij.
Krok 3
Cebulę drobno posiekaj.
Krok 4
Bułkę, cebulę i jajka wymieszaj z mięsem, dopraw solą i pieprzem dla smaku.
Krok 5
Jeden liść rozłóż, nałóż trochę farszu i zwiń w roladkę. Należy spiąć wykałaczką, aby farsz nie wyleciał. Kiedy wszystkie gołąbki będą zwinięte, rozpuść masło w rondlu.
Krok 6
Włóż gołąbki i ze wszystkich stron lekko przypiecz. Wlej nieco gorącej wody i duś, od czasu do czasu przewracając. Duszenie trwa około 2 godzin, tak więc należy wyparowaną wodę uzupełniać wrzątkiem.
Krok 7
Gołąbki wyciągnij i usuń wykałaczki. Mąkę rozmieszaj z zimną wodą i połącz z sosem wytworzonym z gołąbków. Dopraw do smaku solą, pieprzem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Dzisiaj zabieramy się za grillowanie najszlachetniejszych kawałków wołowiny – steków. Jak je przygotować, jak sprawdzić stopień wysmażenia i czym się różni t-bone od rostbefu – o tym przeczytacie w moim nowym wpisie. Po pierwsze – steki grillujemy na dobrze rozgrzanym grillu, bez przykrycia. Wysoka temperatura sprawia, że białko na powierzchni mięsa szybko się ścina i zabezpiecza stek przed utratą soków.
Czytaj więcejW sezonie na świeże warzywa zastanawiacie się, jak przygotować białe szparagi, żeby cieszyć się ich wykwintnym smakiem i luksusowym charakterem? Sprawdźcie, jak przyrządzić białe szparagi, żeby rozpływały się w ustach.
Czytaj więcej