Saksońska zapiekanka z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saksońska zapiekanka z łososia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

50 gramów

null

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę po czym wyciśnij sok.

Krok 2

Natrzyj łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 3

Rozpuść masło w rondlu dodaj 0,2 łyżeczki soli i zagotuj.

Krok 4

Podziel na 3 części kapustę. Jedną z części kapusty przykryj dno formy wysmarowanej masłem. Posyp to 0,3 skórki z cytryny i ułóż 2 kawałki łososia posmarowanego masłem. Kolejną częścią kapusty przykryj rybę, posyp skórką i ułóż resztę łososia.

Krok 5

Posmaruj go masłem i przykryj ostatnią częścią kapusty.

Krok 6

Weź wino i wymieszaj z cr?me fraîche i śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej rybę z kapustą. Następnie posyp resztką skórki z cytryny.

Krok 7

Całość zapiekaj w temperaturze 200 stopni maksymalnie 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
3 osoby oglądają przepis:
Zupa grochowa wigilijna
czas przygotowania
45 min.
stopień trudności

średnie

Dobry przepis na ciasto naleśnikowe powinien znaleźć się w notatniku każdego kucharza. Dzięki niemu możliwe jest zrobienie nie tylko ulubionych placków z owocami, które wyśmienicie smakują podczas podwieczorku, ale także przygotowanie krokietów. Nie powinny kojarzyć się wyłącznie z przyjęciami weselnymi! Jak zrobić naleśniki na krokiety? To proste, pod warunkiem, że przestrzega się podstawowych zasad kuchennych..

Czytaj więcej

Suszone grzyby są dobrze wszystkim znanym przysmakiem, który często pojawia się w naszych jadłospisach. Nie wyobrażamy sobie aromatycznych zup, sosów oraz pierogów bez tych leśnych specjałów. Aby grzyby suszone nadawały się do spożycia i zachwycały smakiem, warto zgłębić wiedzę na temat moczenia ich w wodzie i mleku. Jak to zrobić? Ile czasu moczyć grzyby suszone? Jeżeli poszukujecie sprawdzonych porad na ten temat, to koniecznie zostańcie z nami. Zapraszamy!

Czytaj więcej