
Składniki
null
50 gramów
null
1 sztuka
400 gramów
100 gramów
4 sztuki
250 mililitrów
150 gramów
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę po czym wyciśnij sok.
Krok 2
Natrzyj łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.
Krok 3
Rozpuść masło w rondlu dodaj 0,2 łyżeczki soli i zagotuj.
Krok 4
Podziel na 3 części kapustę. Jedną z części kapusty przykryj dno formy wysmarowanej masłem. Posyp to 0,3 skórki z cytryny i ułóż 2 kawałki łososia posmarowanego masłem. Kolejną częścią kapusty przykryj rybę, posyp skórką i ułóż resztę łososia.
Krok 5
Posmaruj go masłem i przykryj ostatnią częścią kapusty.
Krok 6
Weź wino i wymieszaj z cr?me fraîche i śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej rybę z kapustą. Następnie posyp resztką skórki z cytryny.
Krok 7
Całość zapiekaj w temperaturze 200 stopni maksymalnie 40 minut.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!
Czytaj więcejKanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.
Czytaj więcej