Saksońska zapiekanka z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saksońska zapiekanka z łososia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

50 gramów

null

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę po czym wyciśnij sok.

Krok 2

Natrzyj łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 3

Rozpuść masło w rondlu dodaj 0,2 łyżeczki soli i zagotuj.

Krok 4

Podziel na 3 części kapustę. Jedną z części kapusty przykryj dno formy wysmarowanej masłem. Posyp to 0,3 skórki z cytryny i ułóż 2 kawałki łososia posmarowanego masłem. Kolejną częścią kapusty przykryj rybę, posyp skórką i ułóż resztę łososia.

Krok 5

Posmaruj go masłem i przykryj ostatnią częścią kapusty.

Krok 6

Weź wino i wymieszaj z cr?me fraîche i śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej rybę z kapustą. Następnie posyp resztką skórki z cytryny.

Krok 7

Całość zapiekaj w temperaturze 200 stopni maksymalnie 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Robienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.

Czytaj więcej

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw. Aromatyczny, klarowny, o głębokim smaku – wyjaśniamy, jak zrobić rosół krok po kroku.

Czytaj więcej