Saksońska zapiekanka z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saksońska zapiekanka z łososia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

50 gramów

null

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę po czym wyciśnij sok.

Krok 2

Natrzyj łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 3

Rozpuść masło w rondlu dodaj 0,2 łyżeczki soli i zagotuj.

Krok 4

Podziel na 3 części kapustę. Jedną z części kapusty przykryj dno formy wysmarowanej masłem. Posyp to 0,3 skórki z cytryny i ułóż 2 kawałki łososia posmarowanego masłem. Kolejną częścią kapusty przykryj rybę, posyp skórką i ułóż resztę łososia.

Krok 5

Posmaruj go masłem i przykryj ostatnią częścią kapusty.

Krok 6

Weź wino i wymieszaj z cr?me fraîche i śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej rybę z kapustą. Następnie posyp resztką skórki z cytryny.

Krok 7

Całość zapiekaj w temperaturze 200 stopni maksymalnie 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
7 osób ogląda przepis:
Grochówka wojskowa
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej