Saksońska zapiekanka z łososia przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Saksońska zapiekanka z łososia

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

4 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

0 osób wydrukowało

Pobierz pdf

2 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

null

50 gramów

null

1 sztuka

400 gramów

100 gramów

4 sztuki

250 mililitrów

150 gramów

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Weź cytrynę i zetrzyj z niej skórkę po czym wyciśnij sok.

Krok 2

Natrzyj łososia solą, pieprzem i sokiem z cytryny.

Krok 3

Rozpuść masło w rondlu dodaj 0,2 łyżeczki soli i zagotuj.

Krok 4

Podziel na 3 części kapustę. Jedną z części kapusty przykryj dno formy wysmarowanej masłem. Posyp to 0,3 skórki z cytryny i ułóż 2 kawałki łososia posmarowanego masłem. Kolejną częścią kapusty przykryj rybę, posyp skórką i ułóż resztę łososia.

Krok 5

Posmaruj go masłem i przykryj ostatnią częścią kapusty.

Krok 6

Weź wino i wymieszaj z cr?me fraîche i śmietaną, dopraw solą i pieprzem, polej rybę z kapustą. Następnie posyp resztką skórki z cytryny.

Krok 7

Całość zapiekaj w temperaturze 200 stopni maksymalnie 40 minut.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Saksońska zapiekanka z łososia - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
18 osób ogląda przepis:
Szakszuka
czas przygotowania
25 min.
stopień trudności

łatwe

Kutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.

Czytaj więcej

Bez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.

Czytaj więcej