Panzanella czyli wyśmienita sałatka z chlebem
łatwe
11 osób zapisało

Składniki
1 sztuka
5 sztuk
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
1 łyżka
500 gramów
1 sztuka
4 łyżki
2 łyżki
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Chleb pokrój na małe kawałki i namocz w wodzie ze szczyptą soli. Odciśnij, przełóż do salaterki.
Krok 2
Cebulę obierz, rozkrój na pół i potnij w plasterki, pomidora w ósemki, a ogórka w kostkę.
Krok 3
Przełóż warzywa do miski i wymieszaj. Skrop obficie sałatę oliwą.
Krok 4
Przed podaniem wymieszaj sałatkę z oliwkami i skrop octem.
Przepisy w Waszym wykonaniu

średnie
Szlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcej





























