
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 garść
8 sztuk
1 szczypta
3 łyżki
4 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180° C). Po tym czasie wystudź i obierz.

Krok 2
Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Krok 3
Po tym czasie rybę wraz z patelnią, przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby, wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4
Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.

Krok 5
W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty ryby możesz dodać odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuSzlachetna i soczysta gęś doskonale podkreśla rangę każdej uroczystości. Często przygotowuje się ją w całości, ale zdarzają się kameralne przyjęcia, podczas których tak duża ilość mięsa nie jest potrzebna. Jeśli nie chcemy rezygnować z tego wyjątkowego rarytasu, dobrze jest postawić na mniejsze kawałki. Pierś nadaje się do tego znakomicie. Jak przyrządzić pierś z gęsi, by podkreślić wyśmienity smak mięsa? Od czego zacząć? Podpowiadamy, jak zamarynować gęś krok po kroku!
Czytaj więcejPolędwiczki wieprzowe jadasz tylko od święta i zazwyczaj wyłącznie w restauracji, w której ich przyrządzeniem zajmuje się profesjonalny szef kuchni? Po co się ograniczać? Smakiem tego delikatnego mięsa można cieszyć się znacznie częściej i to we własnej jadalni. Jak smażyć polędwiczki, żeby były soczyste? Jak przygotować mięso i z jakimi dodatkami je podawać? Wszystkiego dowiesz się z naszego poradnika dotyczącego tego, jak długo dusić polędwiczki wieprzowe.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą jaglaną
Kasza jaglana ma dość subtelny smak, dlatego świetnie komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi – to znakomita baza do wielu sałatek. Przygotuj tego rodzaju potrawę z wędzoną samodzielnie rybą, pieczoną papryką oraz czerwoną cebulą. Łososia natrzyj oliwą, posyp skórką cytrynową oraz przyprawami. Na patelnię wysyp małe kawałki drewna i połóż na niej kratkę z rybą. Całość przykryj i wędź przez krótki czas. Na koniec przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez parę minut, a potem odstaw łososia do ostygnięcia. Paprykę upiecz w folii, na ruszcie lub patelni grillowej. Kaszę połącz z warzywami oraz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą, a na wierzchu ułóż kawałki ryby oraz kiełki słonecznika. Możesz też posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika. Do potrawy dołącz paluszki grissini lub grzanki posmarowane upieczonym w piekarniku lub na grillu czosnkiem. Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i domowym wędzonym łososiem sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak ją przyrządzić.


































