
Składniki
200 gramów
1 opakowanie
1 sztuka
1 sztuka
150 gramów
1 garść
8 sztuk
1 szczypta
3 łyżki
4 łyżeczki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180° C). Po tym czasie wystudź i obierz.

Krok 2
Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Krok 3
Po tym czasie rybę wraz z patelnią, przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby, wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.

Krok 4
Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.

Krok 5
W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.


Dobra rada:
Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty ryby możesz dodać odrobinę posiekanej papryczki chilli.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Sos sałatkowy koperkowo-ziołowy z gorczycą Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie wiesz, z czym jeść bób? Możliwości jest wiele. Warto z nich korzystać, bo młody bób to prawdziwy przysmak. Bez względu czy podacie go w sałatce czy wykorzystacie do ugotowania zupy, nie pożałujecie decyzji o włożeniu go do sklepowego koszyka. Zacznijmy jednak od postaw. Ustalmy, jak jeść bób oraz jak go podawać. Ze skórką czy bez? W jakiej wersji smakuje lepiej?
Czytaj więcejRobienie przetworów jest najprostszym i zdecydowanie najsmaczniejszym sposobem na to, by zachować smaki wiosny, lata i jesieni na dłużej. Można robić setki zdjęć krajobrazów, by cieszyć nimi oko w sezonie zimowym, ale to smaczny posiłek pozwoli w pełni poczuć atmosferę cieplejszych miesięcy. Przygotowanie słoików ze smakowitą zawartością musi obejmować patenty, które pozwolą zachować świeżość przetworów. Jednym z najmniej kłopotliwych sposobów jest pasteryzowanie słoików w piekarniku. Unikniecie dużego zamieszania w kuchni, które często łączy się z pasteryzacją na mokro. Przedstawiamy kilka wskazówek, które wyjaśnią, na czym dokładnie polega wekowanie w piekarniku i czym charakteryzuje się pasteryzacja na sucho.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Sałatka z kaszą jaglaną
Kasza jaglana ma dość subtelny smak, dlatego świetnie komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi – to znakomita baza do wielu sałatek. Przygotuj tego rodzaju potrawę z wędzoną samodzielnie rybą, pieczoną papryką oraz czerwoną cebulą. Łososia natrzyj oliwą, posyp skórką cytrynową oraz przyprawami. Na patelnię wysyp małe kawałki drewna i połóż na niej kratkę z rybą. Całość przykryj i wędź przez krótki czas. Na koniec przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez parę minut, a potem odstaw łososia do ostygnięcia. Paprykę upiecz w folii, na ruszcie lub patelni grillowej. Kaszę połącz z warzywami oraz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą, a na wierzchu ułóż kawałki ryby oraz kiełki słonecznika. Możesz też posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika. Do potrawy dołącz paluszki grissini lub grzanki posmarowane upieczonym w piekarniku lub na grillu czosnkiem. Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i domowym wędzonym łososiem sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak ją przyrządzić.