Sałatka z kaszą jaglaną przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sałatka z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

heart
55 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

174 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

219 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 garść

8 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180° C). Po tym czasie wystudź i obierz.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie rybę wraz z patelnią, przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby, wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 4

Krok 5

W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty ryby możesz dodać odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą jaglanąSałatka z kaszą jaglaną

Kasza jaglana ma dość subtelny smak, dlatego świetnie komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi – to znakomita baza do wielu sałatek. Przygotuj tego rodzaju potrawę z wędzoną samodzielnie rybą, pieczoną papryką oraz czerwoną cebulą. Łososia natrzyj oliwą, posyp skórką cytrynową oraz przyprawami. Na patelnię wysyp małe kawałki drewna i połóż na niej kratkę z rybą. Całość przykryj i wędź przez krótki czas. Na koniec przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez parę minut, a potem odstaw łososia do ostygnięcia. Paprykę upiecz w folii, na ruszcie lub patelni grillowej. Kaszę połącz z warzywami oraz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą, a na wierzchu ułóż kawałki ryby oraz kiełki słonecznika. Możesz też posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika. Do potrawy dołącz paluszki grissini lub grzanki posmarowane upieczonym w piekarniku lub na grillu czosnkiem. Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i domowym wędzonym łososiem sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak ją przyrządzić.