Sałatka z kaszą jaglaną

Autor: przepisy.pl

ratingratingratingratingrating

10

37 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
40 min.
ilość porcji
6 os.
Drukuj

148 osób wydrukowało

Pobierz pdf

180 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

200 gramów

1 opakowanie

1 sztuka

1 sztuka

150 gramów

1 garść

8 sztuk

1 szczypta

3 łyżki

4 łyżeczki

1 szczypta

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Kaszę ugotuj według wskazówek umieszczonych na opakowaniu, a następnie wystudź. Paprykę zawiń w folię aluminiową i upiecz w piekarniku (10 minut, 180° C). Po tym czasie wystudź i obierz.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 1

Krok 2

Rybę skrop jedną łyżeczką oliwy, posyp skórką z cytryny i oprósz pieprzem oraz solą. Na suchą patelnię wyłóż drewniane zrębki, a następnie połóż na niej metalową kratkę i rozgrzej patelnię. Na kratce połóż rybę, patelnię przykryj i podgrzewaj na wolnym ogniu przez 5 minut.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 2

Krok 3

Po tym czasie rybę wraz z patelnią, przełóż do piekarnika i piecz przez kolejne 5 minut. Po upieczeniu ryby, wystudź ją i porwij na mniejsze kawałki.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 3

Krok 4

Paprykę oraz cebulę pokrój w cienkie paseczki. Zawartość opakowania sosu koperkowo-ziołowego Knorr wymieszaj z pozostałą oliwą i sokiem z cytryny.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 4

Krok 5

W misce połącz kaszę, paprykę oraz cebulę. Dodaj przygotowany sos i wymieszaj. Następnie sałatkę przełóż do salaterki. Na wierzchu rozłóż kawałki łososia i kiełki. Danie podawaj z paluszkami grissini.

Sałatka z kaszą jaglaną - Krok 5
przepisy.pl

Dobra rada:

Jeśli lubisz ostre smaki, do marynaty ryby możesz dodać odrobinę posiekanej papryczki chilli.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sałatka z kaszą jaglaną - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
>
<

Trudno wyobrazić sobie ciepłe miesiące bez soczystych owoców. Co zrobić z truskawek, które najsmaczniejsze są na przełomie wiosny i lata? Przygotowaliśmy dla Ciebie 6 inspiracji, nie tylko na wypieki.

Czytaj więcej

Botwinka, czyli smaczna zupa, której oryginalnego smaku dodają wczesne buraki, to jedno z popularniejszych dań w sezonie wiosenno-letnim. Jest delikatna, ale jednocześnie charakterystyczna. Jak ugotować botwinkę? – przeczytasz w poradniku.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Sałatka z kaszą jaglanąSałatka z kaszą jaglaną

Kasza jaglana ma dość subtelny smak, dlatego świetnie komponuje się zarówno z dodatkami słodkimi, jak i wytrawnymi – to znakomita baza do wielu sałatek. Przygotuj tego rodzaju potrawę z wędzoną samodzielnie rybą, pieczoną papryką oraz czerwoną cebulą. Łososia natrzyj oliwą, posyp skórką cytrynową oraz przyprawami. Na patelnię wysyp małe kawałki drewna i połóż na niej kratkę z rybą. Całość przykryj i wędź przez krótki czas. Na koniec przełóż patelnię do piekarnika i piecz przez parę minut, a potem odstaw łososia do ostygnięcia. Paprykę upiecz w folii, na ruszcie lub patelni grillowej. Kaszę połącz z warzywami oraz sosem sałatkowym koperkowo-ziołowym z gorczycą, a na wierzchu ułóż kawałki ryby oraz kiełki słonecznika. Możesz też posypać całość prażonymi ziarnami słonecznika. Do potrawy dołącz paluszki grissini lub grzanki posmarowane upieczonym w piekarniku lub na grillu czosnkiem. Sałatka z kaszą jaglaną, pieczoną papryką i domowym wędzonym łososiem sprawdzi się na kolację lub drugie śniadanie. Dzięki temu przepisowi dowiesz się, jak ją przyrządzić.