Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
łatwe
171 osób zapisało

Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 pęczek
150 gramów
5 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
50 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Otrzyj limonkę ze skóry, przekrój ją z wysokości na cztery części. Z grubsza pokrój natkę pietruszki.

Krok 2
Filety z łososia natrzyj delikatnie oliwą wymieszaną ze skórką z limonki, oprósz pieprzem cytrynowym, delikatnie oprósz solą, obsmaż z obu stron na patelni następnie przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 3
W kielichu blendera umieść okrojone ze skóry kromki chleba tostowego, dodaj orzechy pistacjowe, przyprawy Knorr i przesiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Zielony „chleb z orzechami” pomieszaj ze 100 g masła. Powstałą masę nałóż na wierzch fileta z łososia. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 15 minut.

Krok 5
Kalafiora pokrój w marniejsze różyczki, ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem do zupełnej miękkości - około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź różyczki kalafiora na durszlaku, przełóż do kielicha blendera, dodaj 50 g masła, oliwę truflową, parmezan i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj aż powstanie aksamitne puree. Upieczonego łososia serwuj na talerzu, na puree z kalafiora z cząstkami limonki.


Dobra rada:
Orzechy pistacjowe możesz zastąpić dowolnymi orzechami lub np. pestkami słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuNie trzeba już iść do restauracji, by spróbować orientalnych przysmaków. We własnej kuchni połączymy smażony ryż tylko z ulubionymi dodatkami – bez kompromisów! Wersja mięsna czy wegetariańska? Egzotyczne składniki czy produkty z własnego ogródka? Wybór należy wyłącznie do nas!
Czytaj więcejŁagodny smak i delikatna konsystencja dorsza sprawiają, że danie to możemy przyrządzić na wiele sposobów. Samo pieczenie w większości przypadków wygląda jednak podobnie. Najważniejsze to nie wysuszyć ryby – oto jak to zrobić!
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
Łososia uwielbiają wszyscy. To ryba, która już od kilkunastu lat nieprzerwanie króluje również na polskich stołach. Najczęściej spotykana jest w formie smażonej lub grillowanej, z różnymi dodatkami warzywnymi. Jeśli szukacie oryginalnego przepisu na łososia, wykorzystajcie naszą propozycję na rybę z pistacjową panierką, podaną na lekkim purée z kalafiora. To kompozycja, która z trafi w gust każdego smakosza nowoczesnej, aromatycznej i pysznej kuchni. Całości dania dopełniają egzotyczne przyprawy, a także oliwa truflowa i limonka. To wyjątkowa propozycja na pyszny obiad!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika dań rybnych, opartych o bogatą kompozycję smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na uroczysty obiad. Łosoś w panierce z dodatkiem purée z kalafiora idealnie sprawdzi się podczas świąt, a także jako główny element menu eleganckiej kolacji.
Czy wiesz, że?
Młode łososie żyją początkowo w rzekach. Po około 3 latach spływają do morza, gdzie osiągają dorosłość, a na tarło najczęściej powracają do rzeki, w której same się wylęgły.
Dla urozmaicenia:
Pistacje możecie zastąpić innymi orzechami lub ziarnami słonecznika.