Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
łatwe
173 osoby zapisały

Składniki
4 sztuki
50 gramów
1 pęczek
150 gramów
5 sztuk
1 łyżka
1 sztuka
1 sztuka
1 sztuka
0.5 sztuki
50 mililitrów
1 łyżeczka
2 łyżki
2 łyżki
1 szczypta
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Otrzyj limonkę ze skóry, przekrój ją z wysokości na cztery części. Z grubsza pokrój natkę pietruszki.

Krok 2
Filety z łososia natrzyj delikatnie oliwą wymieszaną ze skórką z limonki, oprósz pieprzem cytrynowym, delikatnie oprósz solą, obsmaż z obu stron na patelni następnie przełóż na blaszkę do pieczenia wyłożonej pergaminem.

Krok 3
W kielichu blendera umieść okrojone ze skóry kromki chleba tostowego, dodaj orzechy pistacjowe, przyprawy Knorr i przesiekaną natkę pietruszki. Całość dokładnie zmiksuj.

Krok 4
Zielony „chleb z orzechami” pomieszaj ze 100 g masła. Powstałą masę nałóż na wierzch fileta z łososia. Całość wstaw do nagrzanego do 190*C piekarnika na 15 minut.

Krok 5
Kalafiora pokrój w marniejsze różyczki, ugotuj w osolonej wodzie pod przykryciem do zupełnej miękkości - około 15 minut. Po ugotowaniu odcedź różyczki kalafiora na durszlaku, przełóż do kielicha blendera, dodaj 50 g masła, oliwę truflową, parmezan i odrobinę soli. Całość dokładnie zmiksuj aż powstanie aksamitne puree. Upieczonego łososia serwuj na talerzu, na puree z kalafiora z cząstkami limonki.


Dobra rada:
Orzechy pistacjowe możesz zastąpić dowolnymi orzechami lub np. pestkami słonecznika.
Przepisy w Waszym wykonaniu
Przyprawa w Mini kostkach Czosnek Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuTradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.
Czytaj więcejWigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Łosoś z pistacjową panierką na puree z kalafiora
Łososia uwielbiają wszyscy. To ryba, która już od kilkunastu lat nieprzerwanie króluje również na polskich stołach. Najczęściej spotykana jest w formie smażonej lub grillowanej, z różnymi dodatkami warzywnymi. Jeśli szukacie oryginalnego przepisu na łososia, wykorzystajcie naszą propozycję na rybę z pistacjową panierką, podaną na lekkim purée z kalafiora. To kompozycja, która z trafi w gust każdego smakosza nowoczesnej, aromatycznej i pysznej kuchni. Całości dania dopełniają egzotyczne przyprawy, a także oliwa truflowa i limonka. To wyjątkowa propozycja na pyszny obiad!
Dla kogo?
Dla każdego miłośnika dań rybnych, opartych o bogatą kompozycję smaków i aromatów.
Na jaką okazję?
Przede wszystkim na uroczysty obiad. Łosoś w panierce z dodatkiem purée z kalafiora idealnie sprawdzi się podczas świąt, a także jako główny element menu eleganckiej kolacji.
Czy wiesz, że?
Młode łososie żyją początkowo w rzekach. Po około 3 latach spływają do morza, gdzie osiągają dorosłość, a na tarło najczęściej powracają do rzeki, w której same się wylęgły.
Dla urozmaicenia:
Pistacje możecie zastąpić innymi orzechami lub ziarnami słonecznika.


































