
Składniki
4 plastry
1 sztuka
1 sztuka
0.5 szklanki
0.5 szklanki
1 pęczek
50 gramów
1 szczypta
1 szczypta
1 sztuka
Przygotowanie krok po kroku
Krok 1
Rozbij kotlety.

Krok 2
Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.

Krok 3
Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Krok 4
Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Krok 5
Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.

Krok 6
Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.


Dobra rada:
Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.
Przepisy w Waszym wykonaniu

łatwe
Przyprawa w Mini kostkach Pietruszka Knorr
Więcej przepisów z użyciem tego produktuKutia to danie, które co roku pojawia się na wigilijnym stole. Nie spotkaliście się nigdy z tym przysmakiem? Najwyższa pora, by to zmienić! Podpowiadamy, z jakich składników można przygotować kutię.
Czytaj więcejBez nich większość osób nie wyobraża sobie kolacji wigilijnej. Uszka są nieodłącznym dodatkiem do tradycyjnego barszczu czerwonego. Kształtne i wypełnione apetycznym nadzieniem są na tyle smaczne, że ich najwięksi miłośnicy zajadają się nimi także podczas świątecznych obiadów.
Czytaj więcejPolecane przepisy
Inne przepisy
Tradycyjny kotlet na sposób pomorski
Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może ten przepis stanie się twoim ulubionym. Czym się wyróżnia? Jego sekret tkwi w niezwykłej marynacie. Godzinę przed smażeniem rozbite mięso schabu pozostaw w zalewie piwnej doprawionej czosnkiem i natką pietruszki. To wtedy kotlety zyskają niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest także, w jaki sposób panierujemy mięso. Wiele osób zaczyna od zanurzania kotletów w roztrzepanym jajku, co jest błędem. Wcześniej należy je otoczyć w mące, dzięki czemu panierka nie oddzieli się od mięsa w trakcie smażenia. Kolejną nutką nowości w przyrządzonym na sposób pomorski kotlecie schabowym będą dodatki, z jakimi podamy gotowe mięso. Jest nią śmietana. Podgrzewamy ją i przyprawiamy do smaku. Najlepiej, jeżeli dodasz do niej posiekaną natkę pietruszki. Tak powstałym sosem polej kotlety i gotowe!