Tradycyjny kotlet na sposób pomorski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny kotlet na sposób pomorski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

17

143 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

168 osób wydrukowało

Pobierz pdf

398 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 pęczek

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij kotlety.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 2

Krok 3

Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 3

Krok 4

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 4

Krok 5

Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 5

Krok 6

Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Rosół uważany jest za jedną z najszlachetniejszych zup. Pojawia się na stołach w czasie ważnych uroczystości. Rozgrzewa w najchłodniejsze dni i zachwyca wyjątkowym smakiem. W kuchni okazuje się niezastąpiony jako baza dla innych zup i potraw.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny kotlet  na sposób pomorskiTradycyjny kotlet na sposób pomorski

Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może ten przepis stanie się twoim ulubionym. Czym się wyróżnia? Jego sekret tkwi w niezwykłej marynacie. Godzinę przed smażeniem rozbite mięso schabu pozostaw w zalewie piwnej doprawionej czosnkiem i natką pietruszki. To wtedy kotlety zyskają niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest także, w jaki sposób panierujemy mięso. Wiele osób zaczyna od zanurzania kotletów w roztrzepanym jajku, co jest błędem. Wcześniej należy je otoczyć w mące, dzięki czemu panierka nie oddzieli się od mięsa w trakcie smażenia. Kolejną nutką nowości w przyrządzonym na sposób pomorski kotlecie schabowym będą dodatki, z jakimi podamy gotowe mięso. Jest nią śmietana. Podgrzewamy ją i przyprawiamy do smaku. Najlepiej, jeżeli dodasz do niej posiekaną natkę pietruszki. Tak powstałym sosem polej kotlety i gotowe!