Tradycyjny kotlet na sposób pomorski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

100 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

143 osoby wydrukowały

Pobierz pdf

343 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

1 pęczek

0

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0

0.5 szklanki

4 plastry

Zaznacz co najmniej 1 składnik, by skorzystać z funkcji

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij kotlety.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 2

Krok 3

Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 3

Krok 4

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 4

Krok 5

Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 5

Krok 6

Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 6
0

Opinie o przepisie

Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Więcej przepisów z użyciem tego produktu
Pieprz czarny z Wietnamu mielony Knorr

Zastanawiasz się, co podać gościom na przyjęciu karnawałowym? Dobrym wyborem będą smaczne i różnorodne przekąski, ale również sałatki.

Czytaj więcej

Faworki, zwane także chrustem, to kruche ciasteczka, smażone przede wszystkim w okresie karnawału i na Tłusty Czwartek. Jak zrobić faworki: słodkie, delikatne i chrupiące? Sprawdź nasze porady.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny kotlet  na sposób pomorskiTradycyjny kotlet na sposób pomorski

Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może ten przepis stanie się twoim ulubionym. Czym się wyróżnia? Jego sekret tkwi w niezwykłej marynacie. Godzinę przed smażeniem rozbite mięso schabu pozostaw w zalewie piwnej doprawionej czosnkiem i natką pietruszki. To wtedy kotlety zyskają niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest także, w jaki sposób panierujemy mięso. Wiele osób zaczyna od zanurzania kotletów w roztrzepanym jajku, co jest błędem. Wcześniej należy je otoczyć w mące, dzięki czemu panierka nie oddzieli się od mięsa w trakcie smażenia. Kolejną nutką nowości w przyrządzonym na sposób pomorski kotlecie schabowym będą dodatki, z jakimi podamy gotowe mięso. Jest nią śmietana. Podgrzewamy ją i przyprawiamy do smaku. Najlepiej, jeżeli dodasz do niej posiekaną natkę pietruszki. Tak powstałym sosem polej kotlety i gotowe!