Tradycyjny kotlet na sposób pomorski przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Tradycyjny kotlet na sposób pomorski

Autor: Piotr Murawski

ratingratingratingratingrating

15

113 os.
stopień trudności

łatwe

czas przygotowania
15 min.
ilość porcji
4 os.
Drukuj

146 osób wydrukowało

Pobierz pdf

353 osoby zapisały

Udostępnij

Składniki

4 plastry

1 sztuka

1 sztuka

0.5 szklanki

0.5 szklanki

1 pęczek

50 gramów

1 szczypta

1 szczypta

1 sztuka

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Rozbij kotlety.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 1

Krok 2

Czosnek posiekaj drobniutko i wymieszaj z piwem, dopraw do smaku solą, pieprzem, natką pietruszki, ewentualnie ziołami. W tak przygotowanej zalewie marynuj kotlety przez minimum 1 godzinę. Osusz.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 2

Krok 3

Panieruj kolejno w mące, roztrzepanym jajku i bułce tartej.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 3

Krok 4

Smaż na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 4

Krok 5

Śmietanę podgrzej i dopraw do smaku.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 5

Krok 6

Tradycyjne schabowe na sposób pomorski podawaj polane śmietaną i posypane resztą posiekanej natki pietruszki.

Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - Krok 6
Piotr  Murawski

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Tradycyjny kotlet  na sposób pomorski - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Na zakończenie serii postów dyniowych chciałbym wspomnieć o jej zastosowaniu w świecie słodkości. Dynię z powodzeniem wykorzystuję w różnego rodzaju wypiekach. Dodatek dyni sprawia, że ciasto staje się wilgotne.

Czytaj więcej

Przekąski, malutkie dania na jeden kęs, podajemy na początku uroczystego obiadu lub przyjęcia. Mają pobudzić apetyt, zaintrygować, zachęcić do kolejnych dań.

Czytaj więcej

przepisy.pl - Tradycyjny kotlet  na sposób pomorskiTradycyjny kotlet na sposób pomorski

Warto urozmaicać znane i sprawdzone przepisy. Zrób kotlet schabowy na sposób pomorski, a być może ten przepis stanie się twoim ulubionym. Czym się wyróżnia? Jego sekret tkwi w niezwykłej marynacie. Godzinę przed smażeniem rozbite mięso schabu pozostaw w zalewie piwnej doprawionej czosnkiem i natką pietruszki. To wtedy kotlety zyskają niepowtarzalny smak i aromat. Ważne jest także, w jaki sposób panierujemy mięso. Wiele osób zaczyna od zanurzania kotletów w roztrzepanym jajku, co jest błędem. Wcześniej należy je otoczyć w mące, dzięki czemu panierka nie oddzieli się od mięsa w trakcie smażenia. Kolejną nutką nowości w przyrządzonym na sposób pomorski kotlecie schabowym będą dodatki, z jakimi podamy gotowe mięso. Jest nią śmietana. Podgrzewamy ją i przyprawiamy do smaku. Najlepiej, jeżeli dodasz do niej posiekaną natkę pietruszki. Tak powstałym sosem polej kotlety i gotowe!