Jak się za to zabrać?
Dzięki dużej zawartości łatwo przyswajalnych cukrów, morwa biała może służyć jako idealny dodatek do wielu potraw. Liście możemy zalać woda, przygotowując w ten sposób napar. Pity codziennie, pomaga w prawidłowej pracy układu odpornościowego. Z kolei suszone owoce morwy białej to doskonała przekąska w ciągu dnia. Niezwykłą popularnością cieszą się również soki i konfitury z morwy. Jako świetny sposób na drugie śniadanie sprawdzi się smoothie z dodatkiem morwy. Zmiksuj mango, banany, suszone owoce morwy, szczyptę cynamonu, dodaj mleko i gotowe! Jeśli uda Ci się dostać świeże owoce morwy białej, możesz szybko i łatwo przyrządzić z niej dżem. Wystarczą 2 kubki, 6 kubków cukru, trochę soku z cytryny oraz łyżka pektyny. Taka konfitura to wyborny dodatek do chleba.
powrót do góryDla zdrowia!
Morwa – taka mała, a tak wiele może! To prawdziwa bomba witaminowa. Jej liście zawierają przede wszystkim duże ilości witaminy C, która wspomaga produkcję kolagenu. To także bogate źródło minerałów, takich jak cynk czy magnez – dzięki nim metabolizm naszego organizmu będzie działał prawidłowo. Ale to nie wszystko! W składzie morwy znajduje się także żelazo, które przyczynia się do zmniejszenia uczucia zmęczenia. Już dziś pora włączyć ten super owoc do swojej diety!
powrót do góryZainspiruj się!
Morwa biała to wielbicielka słodkich połączeń. Szukasz niebanalnego przepisu, który zaskoczy Twoją rodzinę? Wypróbuj ciasto z morwą! Pełen zachwyt gwarantowany! Inne pomysły? Naleśniki! Robiąc je następnym razem, posyp danie suszonym owocami morwy lub posmaruj przyrządzoną z nich konfiturą. Cieknie Ci już ślinka i automatycznie sięgasz po coś słodkiego? W takim razie warto byłoby skusić się na muffiny z morwą! 250 g mąki, 2 jajka, 125 ml mleka, 100 g masła i 170 g cukru wystarczą, aby wyczarować rozpływającą się w ustach przekąskę. Do środka możesz dodać zarówno suszone, jak i świeże owoce morwy. Gdzie jeszcze będą smakowały wyśmienicie? Oczywiście razem z płatkami owsianymi! Podkręć swój metabolizm już od rana, serwując na śniadanie owsiankę z morwą. Wymieszaj płatki z mlekiem, dodaj szczyptę cynamonu oraz suszone owoce morwy i ciesz się niezapomnianym smakiem. Szukasz słodkiej ochłody w letnie wieczory? Skuś się na morwowy sorbet. Wystarczy, że zmiksujesz 400 g świeżych owoców z 50 g cukru.
powrót do góryCzy wiesz, że?
- Morwa pochodzi z Chin. Występuje w różnych odmianach kolorystycznych – różowej, czerwonej czy fioletowej. W Polsce najpopularniejsza jest biała.
- XI wiek to czas, kiedy morwa biała zawitała do Europy.
- Najstarsza morwa biała w Polsce rośnie w Sulechowie. Jej wiek szacuje się na ponad 230 lat!
- Owoce morwy wyglądem przypominają jeżyny. Rosną na drzewach średniej wielkości – dorastających do 15 m.
- Liście morwy były wykorzystywane jako pożywienie dla larw jedwabników.
- Owoce morwy białej charakteryzuje słodki i lekko mdły smak.
- Chińskie kobiety używają smarowideł z kwiatów i olejku morwy, aby wybielić przebarwienia skóry.
Z czym to się je?
Morwa biała była już wykorzystywana w starożytnych Chinach. Obecnie nie jest zbyt znana i popularna, chociaż kryje w sobie ogrom właściwości. Co więcej, jej pozytywny wpływ na ludzki organizm zostaje potwierdzony coraz to nowszymi badaniami. W Polsce możemy cieszyć się jej słodkim smakiem zamkniętym w sokach i konfiturach. Ponadto mamy możliwość sięgania po suszone owoce morwy. Sprawdzą się one doskonale jako przekąska w ciągu dnia. Są także wyśmienitym dodatkiem do koktajli czy sałatek. Warto również pić herbatę z morwy. Jej delikatny aromat umili nam chwilę relaksu, gdy mamy skołatane nerwy.
powrót do góry
Komentarze (0)