Ziemniaki z bakłażanem przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Ziemniaki z bakłażanem

Autor: garlic

ratingratingratingratingrating

Oceń pierwszy

heart
3 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
45 min.
ilość porcji
2 os.
Drukuj

1 osoba wydrukowała

Pobierz pdf

8 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

3 sztuki

1 sztuka

0.5 sztuki

1 sztuka

2 szklanki

0.5 łyżeczki

3 łyżeczki

3 sztuki

3 łyżki

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Ziemniaki obierz i pokrój w kostkę, bakłażana wraz ze skórką pokrój w kostkę i tak samo pokrój pomidora.

Krok 2

Na rozgrzaną oliwę wrzuć bakłażana i podsmaż przez kilka minut, po czym dodaj ziemniaki i smaż ok. 2 minuty.

Krok 3

Duś pod przykryciem, aż ziemniaki będą miękkie. Na końcu posyp obficie posiekana natką pietruszki. Możesz podawać z mięsem.

Krok 4

Teraz wlej wodę, wrzuć pastę, curry, tymianek i dodaj Bulion na włoszczyźnie Knorr.

garlic

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Ziemniaki z bakłażanem - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<

Tradycyjna kuchnia polska pachnie leśnymi grzybami. Za najsmaczniejsze uznaje się rydze. Doczekały się nie tylko mnóstwa przepisów, ale także… piosenki, którą nuciło niejedno pokolenie. Choć to pieczarki najczęściej pojawiają się na naszych talerzach, nie mogą równać się z rudymi rydzami pod względem aromatu i bogactwa smaku. W kuchni wystarczy poświęcić im zaledwie kilka minut, by ich walory zachwyciły każdego konesera.

Czytaj więcej

Wigilijne pierogi, kulebiaki, różnorodne krokiety i paszteciki, staropolski bigos oraz łazanki… Te potrawy łączy jedno: wyśmienicie smakują z kapustą kiszoną. Można podawać ją jako dodatek do dania głównego, można wyczarować z niej wyborną zupę. A to dopiero kilka potraw z kapustą w roli głównej. W sklepach bez trudu znajdziemy woreczki i słoiki z gotowym produktem, ale żaden z nich nie będzie mógł równać się ze specjałem domowej roboty. Tym razem skupimy się na niepozornym składniku kiszonek, od którego zależy bardzo wiele. Ile sypiemy soli do kiszenia kapusty, by uzyskać upragniony efekt?

Czytaj więcej