Sandacz po polsku przepis – Zobacz na przepisy.pl pixel

Sandacz po polsku

Autor: pasibrzuch

ratingratingratingratingrating

6

heart
6 os.
cookedstopień trudności

łatwe

czas przygotowania
60 min.
ilość porcji
3 os.
Drukuj

41 osób wydrukowało

Pobierz pdf

65 osób zapisało

Udostępnij

Składniki

4 łyżki

150 mililitrów

1 szczypta

1 szczypta

2 sztuki

4 łyżki

4 łyżki

50 gramów

1 kilogram

Przygotowanie krok po kroku

Krok 1

Oczyść i wypatrosz sandacza, a następnie przekrój go wzdłuż na połówki. Usuń ość kręgosłupa i pokrój ukośnie na porcje.

Krok 2

Posyp pieprzem i pozostaw w chłodnym miejscu na 30 minut.

Krok 3

Posyp solą, polej tłuszczem i upiecz w piekarniku.

Krok 4

Jajka obierz ze skorupek i posiekaj. Natkę również posiekaj.

Krok 5

Śmietanę wymieszaj z chrzanem, jajkami i natką pietruszki. Dopraw.

Krok 6

Pod koniec pieczenia polej sandacza sosem.

pasibrzuch

Dobra rada:

Aby natka z pietruszki dłużej zachowała świeżość, opłucz ją, ułóż na ręczniku papierowym, włóż do woreczka foliowego i umieśc w lodówce.

0

Opinie o przepisie

Przepisy w Waszym wykonaniu

  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 1
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 2
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 3
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 4
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 5
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 6
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zdjęcie numer 7
  • Sandacz po polsku - zdjęcie użytkownika - zaślepka
>
<
2 osoby oglądają przepis:
Udka pieczone z ryżem
czas przygotowania
90 min.
stopień trudności

łatwe

Marynowanie maślaków to doskonała metoda na zrobienie przetworów z leśnych zdobyczy. Grzybki w tej formie zyskują nowe oblicze, wyrazisty smak i niepowtarzalny aromat. Warto więc przygotować je, schować do spiżarni i wyjąć, gdy najdzie Was ochota lub pojawią się niespodziewani goście. Jak zamarynować maślaki? Czy to trudny i długi proces? Przychodzimy z pomocą i odpowiedziami. Zapraszamy!

Czytaj więcej

Kanie to grzyby słynące ze swojego charakterystycznego kapelusza i delikatnego smaku, który urozmaica wiele potraw. Wykorzystujemy je do przyrządzenia farszu na pierogi, a także traktujemy te leśne przysmaki jako zamiennik mięsa.

Czytaj więcej